UDRUGA FRANAK

Hypo mora vratiti više od dva milijuna kuna zbog preplaćenih kamata!

Autor

Direktno.hr

Udruga Franak u posjedu je dviju prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate trgovačkih sudova, ali i presude Visokoga trgovačkog suda kojom se potvrđuje da banke ne smiju manipulirati van-ugovorno kamatnim stopama, i to za pravne osobe.

21.04.2017. u 11:33
Ispiši članak

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odvjetnik Željko Puljić, koji zastupa tužitelja poduzeće Rediviva d.o.o. u sudskome procesu protiv tužene Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d. sada Addiko Bank d.d. na Trgovačkom sudu u Splitu, dobio je prvostupanjsku presudu u korist tužitelja, i tom presudom nalaže se Hypo-Addiko da mora vratiti tužitelju cca. 2,15 milijuna kuna plus zatezne kamate. Razlog – Hypo-Addiko je nezakonito van-ugovorno mijenjao ugovorenu fiksnu kamatnu maržu u dva ugovora s tužiteljem, i to tako da je ugovorene fiksne marže od 3,5% i 3% povećao na 7%, jer je promjenjivi parametar Euribor drastično pao, što Hypo-Addiko nije bilo povoljno zbog smanjenja kamata, pa je Hypo-Addiko odlučio da će kamatu određivati kako se to njima sviđa. Drage „naše“ banke su se uistinu zaigrale u Republici Hrvatskoj…

U posjedu smo još jedne prvostupanjske presude za drugu pravnu osobu, koju zastupa naša poznata odvjetnica Nicole Kwiatkowski, u kojoj u gotovo identičnom slučaju jedna druga banka mora vratiti tužitelju ukupno 52.000,00 kn plus zatezne kamate, jer je također ugovorenu kamatnu maržu od 3,5% banka van-ugovorno samovoljno povećala i tako povećanu primijenila u odnosnome kreditu.

Situacija postaje vrlo zanimljiva, jer nakon što je 20.4.17. o konkretnoj presudi u Saboru govorio i zastupnik Aleksić, odvjetnik Puljić javlja da mu se javilo još 5 predstavnika pravnih osoba s identičnim problemom manipuliranja kamatnim stopama od strane banaka. Dakle, bit će i novih tužbi.

Za obje prvostupanjske presude gotovo da nema dileme da će jednoga dana postati pravomoćnima, jer već postoji odluka Visokoga trgovačkog suda da vjerovnik ne smije samovoljno i jednostrano mijenjati već ugovorenu fiksnu kamatnu maržu odnosno da vrijedi samo marža koja je ugovorena.

Sve je to u biti samo varijanta na temu nepoštenih ugovornih odredaba koje su poznate iz potrošačkih kredita. U potrošačkim kreditima banke uopće nisu ugovarale nikakve marže, nego su jednostrano samovoljno i van-ugovorno mijenjale kamatne stope, što je gotovo jednako jednostranom samovoljnom i van-ugovornom mijenjanju fiksnih kamatnih marži koje su ugovorene s pravnim osobama.

Kasnije su „naše“ drage banke fingirale ugovaranje kamatnih marži s potrošačima tako da su ih definirale samovoljno i onda o tome obavijestile svoje klijente. Nažalost, imamo vrlo tužnu pravosudnu situaciju gdje Visoki prekršajni sud povlađuje bankama u njihovoj samovolji, pa smatra da optužni prijedlozi protiv banaka nisu utemeljeni ukoliko su banke umjesto da ugovore – o maržama klijente obavijestile. Pitamo se i još nešto – što čeka USKOK – zašto već jednom ne pokrene postupak protiv nepoznatog počinitelja koji navodi prekršajne sudove na izvrtanje zakona u korist banaka…

Moramo ipak sa zadovoljstvom ponoviti i to da se stvara uistinu zavidna prvostupanjska sudska praksa kojom se prihvaća u cijelosti tužbene zahtjeve za preplaćene kamate tužitelja potrošača te se odbacuju prigovori zastare tuženih banaka. Jer, uistinu je neshvatljivo da bi bila moguća zastara potraživanja preplaćenih kamata u situaciji kada potencijalni tužitelji sve do 14. lipnja 2014. – dan nakon pravomoćnosti kolektivne presude u slučaju Franak – nisu uopće imali nikakvu relevantnu sudski utemeljenu spoznaju da takva potraživanja uopće postoje. Dakle, potraživanja preplaćenih kamata postala su evidentna tek donošenjem kolektivne pravomoćne presude u slučaju Franak. I ta potraživanja evidentna su za sve kredite s nezakonito ugovorenim promjenama kamatne stope, bez obzira na valutnu klauzulu odnosno valutu kredita.

Općinski sudovi u Vukovaru, Osijeku, Požegi, Bjelovaru, Varaždinu, Puli, Rijeci, Metkoviću, Zadru, Dubrovniku, Zadru i konačno u Zagrebu, stvaraju prvostupanjsku sudsku praksu u kojoj nema zastare potraživanja preplaćenih kamata za potrošače tužitelje.

Očekujemo uskoro i pravomoćnu potvrdu takvih presuda!

Ponovo pozivamo sve dužnike koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 1.1.2013., kako fizičke tako i pravne osobe, da se radi utvrđenja mogućnosti za tužbu jave Udruzi Franak na mail: [email protected]", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.