ČEKAJU OKO GODINU DANA

HUPUZ pozvao Beroša: Omogućite pacijentima da postupke mogu ostvariti u privatnim ustanovama

Autor

ri

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ poziva i apelira na ministra zdravstva Vilija Beroša i na ukupnu zdravstvenu administraciju da žurno omoguće pacijentima da svoje dijagnostičke i terapijske postupke, na koje čekaju i do godinu dana, mogu ostvariti  u privatnim zdravstvenim ustanovama.

06.05.2021. u 11:43
Ispiši članak

Priopćenje HUPUZ-a prenosimo u cijelosti.

"Svjedoci smo slučaja Klinike za tumore u Zagrebu, u kojoj su zadnjih dana, zbog nedostatka radiologa, bili prisiljeni otkazivati postupke onkološkim bolesnicima. Umjesto da ne budu u neizvjesnosti i strahu za zdravlje i život - dok su prisiljeni čekati i odgađati svoje termine za medicinsku uslugu - pacijenti su mogli ostvariti svoje pravo na dijagnostiku ili terapiju u nekoj od zdravstvenih ustanova koje su u privatnom vlasništvu. 

HUPUZ napominje da se svaka usluga u zdravstvu - bez obzira na to je li riječ o specijalističkom pregledu, dijagnostici, terapiji ili  zbrinjavanju nekog hitnog stanja – plaća po utvrđenoj tarifi HZZO-a. Javne zdravstvene ustanove (bez obzira je li riječ o bolnicama, poliklinikama ili domovima zdravlja) račun za svaku učinjenu medicinsku uslugu šalju HZZO-u, a nakon toga im se ona plaća. Trošak pokrivaju svi zaposleni iz svojih bruto plaća, odnosno pokrivali su ih u vrijeme dok su bili zaposleni. Zbog toga je potpuno nejasno zašto HZZO-a i zdravstvena administracija pacijentima ne žele omogućiti da dobiju uslugu 'na uputnicu' u zdravstvenoj ustanovi koja je u privatnom vlasništvu? Pacijenti su ionako tu uslugu platili iz osiguranja koje mjesečno iz svojih plaća izdvajaju za HZZO, a umjesto da je dobiju onda kada je trebaju, na  pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke i terapijske postupke moraju čekati i do godinu dana. HUPUZ podsjeća da je situacija u hrvatskom zdravstvenom sustavu  u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti. HUPUZ traži da se u nužnoj  reformi zdravstva izjednače svi legalni pružatelji zdravstvenih usluga bez obzira na to u čijem su vlasništvu", stoji u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.