DO SADA NIZ USPJEŠNIH PRIMJERA

HUP i Isusovačka služba za izbjeglice surađuju u integraciji i zapošljavanju migranata

Autor

dd/h

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Isusovačka služba za izbjeglice, potpisali su sporazum o suradnji kojim se utvrđuje institucionalna podrška integracijskom procesu državljana trećih zemalja u hrvatsko društvo i njihovo lakše zapošljavanje, objavili su u srijedu iz HUP-a.

25.11.2020. u 10:32
Ispiši članak

"Zadnjih godina svjedočimo pojačanim migracijskim kretanjima prema zemljama EU-a što ima snažne posljedice i za Republiku Hrvatsku i okolne zemlje. Aktivnom međusobnom suradnjom HUP i Isusovačka služba za izbjeglice žele potaknuti razvoj pozitivnih aspekata tog fenomena", kaže se u priopćenju.

Poslodavci naglašavaju kako je zapošljavanje jedan od najvažnijih aspekata kvalitetne integracije u bilo koje društvo, te je poslodavačka zajednica važna karika u tom procesu.

Napominju kako su poslodavci i u ovoj krizi suočeni s nedostatkom radnika u određenim zanimanjima za koja ne postoji interes domaćih radnika.

Stoga je, kako navode, i u tom području sporazumom otvoren prostor za suradnju HUP-a i Isusovačke službe za izbjeglice.

Poslodavci ističu kako je do sada ostvaren niz kvalitetnih primjera uspješnog zapošljavanja migranata, a neki od njih će biti predstavljeni na konferenciji koju HUP i Isusovačka služba za izbjeglice planiraju organizirati početkom iduće godine.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić je naglasio kako se samo uspješnom integracijom može migracije učiniti stvarnom prilikom za sve - za građane, poslodavce i čitavo društvo. 

Važno je, kako je rekao, izgraditi uspješan sustav integracije (administrativne, edukacijske, logističke i psiho-socijalne) s ciljem sprečavanja mogućih negativnih aspekata imigracije.

"Nužno je kontinuirano unaprjeđivati zakonodavni okvir, propise, politike, mjere i aktivnosti prema ovoj ciljanoj skupi te provoditi aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja imigranata o institucionalnom okviru i vlastitim pravima, ostvarivanju socijalne i zdravstvene zaštite te pronalasku adekvatnog smještaja i zaposlenja", poručio je Zorić.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Stanko Perica je kazao kako Isusovačka služba u Hrvatskoj ima puno iskustva u području pružanja podrške, edukacije i integracije stranaca u društvo i na tržište rada.

"Kroz trenutnu društveno - ekonomsku situaciju uviđamo da je nužno migracije, kao najveći izazov sadašnjice, promatrati i kao mogući dobitak i doprinos, ukoliko upravo na ovakve konkretne i dokazano isplative načine pružamo podršku te promičemo integraciju i uključivost", istaknuo je Perica te dodao kako se tako ide prema kreiranjem suvremenog, solidarnog te ekonomski, demografski i socijalno održivog društva.

Naveo je i kako je kroz njihove programe prekvalifikacije i zapošljavanja prošlo već više od stotinjak osoba te su mnogi od njih pronašli posao, a njihovi poslodavci su vrlo zadovoljni.

"Ovi primjeri dobre prakse svjedoče kako je uz početnu podršku i kulturalnu medijaciju te edukaciju moguće ostvariti dugoročne i učinkovite suradnje od kojih dobre plodove ubire čitavo društvo", istaknuo je Perica.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.