NA ŠTETU ZDRAVSTVENOG RADNIKA

HUMP: Strukovne udruge u zdravstvu postale arene za obračune političara i političkih struktura

Autor

dd

Pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića na zahtjev SDP-ova saborskog zastupnika Željka Jovanovića kao i protiv Bože Petrova na zahtjev ministra Kujundžića pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore (HLK),  a vezano uz njihove izjave povodom tragične smrti mladića u Zaprešiću, komentirali su iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo (HUMP). U priopćenju su postavili pitanje jesu li strukovne udruge poput HLK-a instrumentalizirane u politikanske svrhe, a na uštrb onoga radi kojeg postoje, a to je zdravstveni radnik.  

15.03.2019. u 13:26
Ispiši članak

"Republika Hrvatska prepoznala je sustav strukovnog udruživanja kao relevantan element u strukturi zdravstvene vlasti. Komore, kao temeljna strukovna udruženja organizirana na pretpostavkama zakonske norme, u raspodjeli uloga u sustavu zdravstva trebale bi zauzimati nedvojben položaj temeljnog čimbenika u zaštiti i promociji interesa zdravstvenog radnika i zdravstvenih profesija. Garancija zaštite standarda profesije podrazumijevaju prije svega integraciju i implementaciju mjera i aktivnosti u cilju promicanja i zaštite osnovnih prava njezinih pripadnika u obavljanju zdravstvenih djelatnosti. Shodno tome državna vlast je prenijela niz javnih ovlasti takvim udruženjima i strukovnim organizacijama, vjerujući da sama struka može i treba organizirati sustav koji će svakodnevno iznositi nove ideje i projekte u nadogradnji i unaprijeđenju zdravstvenog sustava te temeljnih načela stručnog i profesionalnog rada zdravstvenih radnika", pojašnjavaju smisao i cilj postojanja strukovnih udruga i komora u zdravstvu iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo. 

"Međutim, u bližoj prošlosti provedene (ne i završene!) rasprave, kao i niz događaja koji se u posljednje vrijeme vežu uz djelovanje strukovnih organizacija, otvaraju mnoga pitanja među kojima i ono najvažnije i temeljno - jesu li se predmetne organizacije i zašto, uključile ili su dozvolile da ih se uključi, u političke borbe pojedinaca u cilju politikanskih ili dnevnopolitičkih potreba naše političke scene, pri čemu se polagano ali sigurno destruira njihov korpus i u civiliziranom svijetu odavno postavljen i prihvaćen način djelovanja strukovnih organizacija", pitaju javno u HUMP-u.

 "Postaju li one danas samo jedna od arena obračuna pojedinih političara i političkih struktura, medij za skretanje pozornosti od nedostataka sustava, balast isforsirane potrebe samopromocija ličnosti; baza sitnih materijalnih koristi  'činovnika', a sve na uštrb onoga radi kojeg postoje, a to je zdravstveni radnik - član, i njegova profesija", navode dalje u priopćenju. 

"Predstavnici vlasti strukovnih organizacija imaju stoga odgovornost suočiti se sa svim preprekama i sve težim zahtjevima koji rapidno rastu i svakodnevno se postavljaju pred zdravstvene profesije, jasno i nedvosmisleno istupati u javnosti i ne zaklanjati se pritom iza tzv. "krivnje“, “nedostataka“ i mnogih drugih atributa koji se danas tako lako i olako prišivaju onima čije bi interese trebali zastupati i bespoštedno proklamirati, a čuvati se bespotrebnih pokušaja prezentiranja vlastite važnosti u nihilizmu aktivnosti i jasnih ciljeva u ekstazi potrebe za vječnim disciplinskim procesuiranjem, npr. za javnost uvijek dobrodošlog slučaja nekog nosioca državne vlasti", navode dalje u toj udruzi i dodaju:   

"Ako postoji, takav način postupanja ukazuje na apsolutnu promašenost politika i programa rada, odnosno notorno nesnalaženje u shvaćanju svoje pozicije i položaja u sustavu javne vlasti. Činjenice Metkovića, Paga, pa i ovog posljednjeg primjera u svim medijima eksponiranog slučaja disciplinskih postupaka (iniciranih političkim igrama i izjavama, koje su sastavni i svakodnevni dio političkog folklora) jasno ukazuju da strukovne organizacije modeliraju svoj zakonom jasno postavljen djelokrug te se sve više dovode u opasnost da od nekadašnjih cehovskih udruženja postaju inkubatori promašenih ideja i politika koje se eksponiraju kroz strukturu povremenih "anarhističkih“ javnih proglasa s jedinim ciljem potrebe pronalaženja mjesta u javnom prostoru za proklamiranje parcijalnih interesa i prezentiranje ideja koje ni samim članovima počesto nisu jasne".

"Kao Hrvatska udruga za medicinsko pravo koja ima primarni i temeljni interes zaštiti zdravstvene radnike i pripadnike zdravstvenih profesija i promicati njihove interese apeliramo na sve nadležne institucije, a poglavito na strukovne organizacije i njihove članove, da u okviru zadanih zakonskih ovlasti usmjere svoj svakodnevni rad isključivo na obrani interesa zdravstvenih profesija (a time uvijek i nedvojbeno i samog sustava), predlažući jasne mjere za unaprijeđenje položaja njenih pripadnika te načina i standarda obavljanja predmetnih djelatnosti, kako bi cjelokupni sustav ponajprije sustav zdravstva, konačno pružio svakom pojedincu i svakom zdravstvenom radniku ustavom zagarantiranu vrijednost, pravo na sveobuvatnu, kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu", zaključuje se u priopćenju koji potpisuje predsjednik HUMP-a dr. Miran Cvitković.  

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.