'MORAMO JAVNO ISTUPITI'

HUMP: Slučaj ambulante u Obrovcu je otužna slika stanja hrvatskog zdravstva, isčekujemo reakciju nadležnih institucija

Autor

lb

O radu liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca očitovala se i Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP). Kako navode u priopćenju, cijeli slučaj šalje tužnu sliku hrvatskog zdravstva.

26.04.2019. u 12:11
Ispiši članak

Kako se može isčitati iz priopćenja, HUMP smatra da je ovo dokaz 'nesnalaženja nadležnih institucija'.

Priopćenje HUMP-a Prenosimo u cijelosti: 

Slučaj ambulante u Obrovcu je otužna slika stanja hrvatskog zdravstva, a poglavito obezglavljenog nesnalaženja nadležnih institucija, poglavito nadležnih Komora kao strukovnih organizacija. Neshvatljivo je da predmetni slučaj može puniti novinske stupce te egzistirati u strukturi hrvatskog zdravstva , a da reakcije nadležnih tijela  u vidu donošenja hitnih meritornih odluka i dalje  nema. Kao udruga koja je osnovana radi zaštite interesa zdravstvenih radnika i njihovih profesija smatramo potrebnim javno istupiti te pozvati .ali i  prozvati nadležna tijela da hitno poduzmu konkretne zakonom predviđene mjere kako bi se stanovnicima grada Obrovca i pacijentima omogućila adekvatna zdravstvene skrb  i pružila prijeko potrebna zdravstvena zaštita u skladu s temeljnim ustavnim načelima, a to je jamčenje zdravstvene zaštite svakom pojedincu na zakonom utvrđen način. 

Iznimno zabrinjava izjave pojedinih  strukovnih organizacija koje u opetovanom neznanju i nesnalaženju (sjetimo se slučaja Metković) sa sebe prebacuju odgovornost postupanja. Komore kao tijela javne vlasti kojima je država prenijela dio javnih ovlasti, među ostalim i nadziranje rada zdravstvenih radnika radi zaštite standarda obavljanja profesije, jedine imaju neposrednih ovlasti reagirati po predmetnom te pretpostavljenim mjerama spriječiti eventualno prozvano neprofesionalno postupanje spomenutih zdravstvenih radnika te tim  omogućiti nesmetano obavljanje zdravstvene djelatnosti i pružanje prijeko potrebne zdravstvene zaštite građanima  grada Obrovca. Osim navedenog, Komore su dužne reagirati i u svim onim situacijama kad se ustanovi da posao zdravstvenog radnika obavlja osoba neke druge profesije jer je upravo ovlast Komora štititi standarde svojih profesija, a time jasno i korisnike usluga, u ovom slučaju pacijente. 

Imati ovakav slučaj koji puni novinske stranice već danima, a da se institucije među sobom propitkuju tko i što u predmetnom napraviti, krajnje je nedopustivo i poražavajuće. Kao udruga koja okuplja osobe koje se sustavno bave problematikom zdravstvenog prava i pružanja zdravstvene zaštite na zakonit i profesionalan način, izražavano spremnost strukovnim institucijama pružiti i stručnu pravnu i stručnu  pomoć po pitanju promptnog rješavanja ove iznimno zabrinjavajuće situacije.

Strašno je da i danas dok javnost čita ovo naše priopćenje pacijenti stoje ispred ordinacija u Obrovcu te čekaju da im na ovdje opisan  način sustav omogući pružanje potrebne zdravstvene skrbi. Nedopustivo je da svi mi zabrinuti prozvanim slučajem iščekujući žurnu reakciju institucija čitamo deplasirana priopćenja strukovnih organizacija te da se iste umjesto rješavanja ovakvih slučajeva bave same sobom. 

Takve izjave i niz prezentiranih događaja u javnosti oko slučaja ambulante u Obrovcu, potakla nas je da promptno reagiramo te u ime pacijenata te velike većine zdravstvenih radnika koji svoj posao obavljaju profesionalno i požrtvovno, pozovemo nadležna tijela, poglavito Komore kao nadležne strukove organizacija da iskoriste svoje zakonom predviđene mehanizme te omoguće i u slučaju Obrovca pružanje prijeko potrebne adekvatne zdravstvene zaštite pacijentima i građanima Obrovca,  jer oni to pravo trebaju imati kao i svi drugi građani drage nam naše RH.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.