NA NJEMU POČIVA ZDRAVSTVENI SUSTAV

HUMP poziva na hitno postupanje prema naputku Vrhovnog suda i isplatu dugova liječnicima za prekovremeni rad

Autor

dd

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP)povodom iznesenog stava i mišljenja Vrhovnog suda RH vezano za problem obračuna plaća zdravstvenih radnika u prekovremenom radu, poziva nadležne institucije na hitno postupanje i revidiranje načina obračuna plaća kao i isplatu svih zaostalih iznosa pogrešno obračunatih plaća svim zdravstvenim radnicima.

12.12.2019. u 10:16
Ispiši članak

Hrvatska udruga za medicinsko pravo već duže vrijeme upozorava na poražavajući radno-pravni status i uopćeno položaj zdravstvenih radnika u sustavu javnog zdravstva i krajnje maćehinski odnos zdravstvenih vlasti prema zdravstvenom radniku. Cjelokupna javnost je već do u detalje upoznata sa svim problemima zdravstva, poglavito vrlo ozbiljnim pitanjem zakonitosti i održivosti prekovremenog rada na kojem, to sad svi znaju, počiva cijeli zdravstveni sustav, a vrhunac nepravednog i neshvatljivog odnosa države prema svom zdravstvenom radniku je činjenica da su za takav rad zdravstveni radnici bilo pogrešno i nedostatno plaćeni.

Da se takav obrazac funkcioniranja primjerice zbio ili je prisutan u nekoj od visokih grana industrije ili npr. ICT sektoru, nesumnjivo je da bi u trenutku imali sveopći konsenzus kako je takvo stanje nedopustivo, kako je to odraz neuređenosti i kaotičnih odnosa unutar samog sustava, te lošeg vođenja istog od strane onih koji su za to zaduženi, na svim razinama i oblicima. Stoga, ne može se nažalost izbjeći zaključak kako je u našem slučaju ovo tek još jedan dokaz u nizu nebrige upravljačkih struktura prema onima koji nesebično i požrtvovno (a sad i dokazano nedostatno plaćeno) rade kako bi štitili i brinuli za ono najvrijednije što čovjek i pojedinac ima, a to su život i zdravlje.

Stoga, jedino što se u ovom trenutku može napraviti je "pognuti glavu“ i "zasramiti se“ nad vlastitom pogreškom, ispričati se zdravstvu i zdravstvenom radniku za sve učinjeno, te promptno riješiti sve ove dubioze na način da od sljedećeg mjeseca obračun plaća bude konačno ispravljen, a za sve sporove koje zdravstveni radnici vode ponuditi odmah nagodbe i mirno rješavanje istih. Takvim postupkom bi - u onom našem primjeru – industrijalac sačuvao svoj svoj obraz, unaprijedio sustav i vratio dostojanstvo svom radniku, stoji u priopćenju HUMP-a koje potpisuje predsjednik dr. Miran Cvitković.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.