'DOVIĐENJA BIROKRATI'

HSLS: Hrvatska se mora digitalizirati, uništiti 'ortački kapitalizam' i ući u Schengen

Autor

lb/h

Predstavnici Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) naglasili su u četvrtak da 21. stoljeće zahtjeva promjene kojima se i Hrvatska mora prilagoditi digitalizacijom, uništavanjem 'ortačkog kapitalizma', ulaskom u schengenski prostor i nastojanjem učvršćivanja jedinstva EU-a.

23.05.2019. u 14:04
Ispiši članak

Prva na listi HSLS-a za EU izbore Saša Poljanec-Borić podsjetila je da su kampanju započeli motom "Dobar dan građani, doviđenja birokrati". Pojasnila je kako se time htjelo istaknuti da 21. stoljeće zahtijeva promjene, a što je potpredsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak započeo digitalizacijom.

Podsjetila je da je Hrebak građanima omogućio uvid u gradske financije, čime je Bjelovar postao predvodnik borbe protiv korupcije.

Istaknuvši da se HSLS i ranije zalagao za "Schengen sada i odmah", za "rastanak od ortačkog kapitalizma" i za ostanak u EU, kazala je kako su to ciljevi za koje će se boriti i dalje.

"Pretpostavili smo da će pojedine stranke 'prodavati maglu' dajući obećanja o minimalnoj plaći, o liječenju c vitaminom ili se zalagati za izlazak iz EU-a što bi nas momentalno vratilo tamo od kuda smo prije 30-ak godina izašli i protiv čega se HSLS borio. No, kada se te tlapnje raspadnu, pri ulasku u EU parlament vratit ćemo se na teme koje je afirmirao HSLS", rekla je.

Kao najvažnija pitanja za Hrvatsku istaknula je ulazak u Schengen, i što bi, smatra Poljanec-Borić, trebale podržati sve stranke jer je to razvojni i nacionalni interes. Potom je navela nužnost odmicanja od 'ortačkog kapitalizma' jer on 'guši sve pore društva'.

"Korupcija je u srži ortačkog kapitalizma, a korupcija je, po ekonomskoj definiciji, dvostruki porez. HSLS je kao liberalna stranka protiv poreza, osobito protiv dvostrukog poreza. To je srž  naše politike i to ćemo braniti u EU parlamentu", naglasila je.

Hrebak: Novo moderno društvo se ne temelji na modelu iz prošloga stoljeća

"Ne možemo novo moderno društvo i dinamično gospodarstvo 21. stoljeća temeljiti na starom, potrošenom, birokratskom i socijalističkom modelu iz prošloga stoljeća, naglasio je Hrebak upozoravajući na nužnost digitalizacije Hrvatske.

Hrebak je građanima omogućio puni uvid u proračun, a u ostvarenju što transparentnijeg upravljanja gradom, omogućio je i uvid u sve gradske transakcije.

Ocijenio je kako Hrvatska zaostaje za ostalim zemljama EU-a jer nije digitalizirana. 

Hrebak je rekao da bi Bjelovar uskoro trebao biti u potpunosti digitaliziran pa će biti prvi takav grad u Hrvatskoj. Izrazio je žaljenje što niti jedna službena institucija nije pokazala zainteresiranost za njihov projekt,  no i zadovoljstvo što su mediji Bjelovar nazvali "novom mjernom jedinicom za transparentnost".

Istaknuvši da je Bjelovar postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj i predvodnik borbe protiv korupcije, ponovno je pozvao ostale gradonačelnike da naprave jednako.

"Digitalizacija je mogućnost da Hrvatska postane nova Estonija koja je otišla najdalje u procesu digitalne transformacije što je povećalo efikasnost i produktivnost zemlje", zaključio je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.