BROBA PROTIV KRIVOLOVA

U Hrvatskoj se godišnje ustrijeli minimalno 40 tisuća prepelica, a procjene dosežu i do 100 tisuća jedinki

Autor

dd/h

Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu "Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanje krivolova. Procjenjuje se da u krivolovu godišnje strada minimalno 40.000 prepelica,  ali da je stvaran broj vjerojatno veći, navodi se u njihovu priopćenju. 

12.01.2019. u 14:26
Ispiši članak

"Prema Biomovom izvješću o krivolovu iz 2014. ,procijenjeno je da u Hrvatskoj godišnje strada minimalno 40.000 prepelica, a stvarni broj je vjerojatno veći“, objašnjava Mate Zec, koordinator aktivnosti usmjerenih protiv krivolova (Udruga Biom).

“Iako je prepelica vrsta koja se smije loviti, prilikom lova na prepelice uobičajena je praksa da se koriste zabranjene vabilice kojima se privlače ptice, a  umjesto nekoliko jedinki u lovu, odstrijeli se i do nekoliko stotina jedinki u krivolovu”, ističe Zec. Osim gubitka pogodnih staništa, krivolov je najveća prijetnja za ovu vrstu u Hrvatskoj.

U Biomu smatraju da su razlozi krivolova nad pticama u Hrvatskoj prvenstveno nedostatni kapaciteti nadležnih institucija za suzbijanje ovog problema, manjak svijesti građana o štetnosti ovih nezakonitih radnji te zarada koju donosi lovni turizam. Najčešća zabilježena ilegalna aktivnost u prirodi, rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj je upravo krivolov na prepelice.

"Od kolovoza do listopada na desetke tisuća prepelica migrira preko naše zemlje i velik postotak njih neće preživjeti taj put zbog stotina ilegalnih vabilica koje vikendom odzvanjaju noću po hrvatskim poljima, najavljujući sutrašnji masovni odstrel“, izjavio je Tibor Mikuška, voditelj projekata u HDZPP-u.

Biom i HDZPP se borbom protiv krivolova na ptice bave nekoliko godina. Samo u 2018. je u sklopu Biomovih antikrivolovnih terena pronađena 51 vabilica, od čega je policija oduzela njih 29, a podnijeto je i 12 prijava za krivolov.  Nadalje, Biomovi djelatnici sudjeluju i u edukaciji policije na temu krivolova na ptice koja je započela na inicijativu Ministarstva zaštite okoliša i energetike u 2018., a nastavit će se i u 2019. godini.

Tijekom 2019., odnosno "Godine prepelice“, obje udruge radit će na podizanju svijesti javnosti o razmjerima i značaju problema krivolova u Hrvatskoj i važnosti zaštite ptica na njihovom euroazijsko-afričkom seobenom putu, na kojem je područje Sredozemnog mora i Hrvatske jedno od kritičnih točaka po broju ilegalno ubijenih prepelica.

Biom je jedan od partnera na projektu LIFE Against Bird Crime s ciljem provođenja strategije EU-a o očuvanju bioraznolikosti kroz podizanje svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice u prioritetnim zemljama EU. Fokus će biti na jačanju suradnje s institucijama odgovornim za procesuiranje krivolovnih radnji (policija, inspekcija zaštite prirode i lovna inspekcija, državno odvjetništvo i sudstvo) te na informiranju i educiranju javnosti, a jedan od dugoročnih ciljeva projekta je i smanjenje krivolova na prepelice.

Vabilice se po Zakonu o lovstvu smatraju nedopuštenim pomoćnim sredstvom. Za njihovo korištenje u lovu Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju do tri godine. Krivolovci tijekom noći puštaju zvuk glasanja ptica iz elektroničkog zvučnika, čime se dozove značajno veći broj ptica, nego što bi ih inače bilo prisutno na lokaciji. Tako ih ujutro odstrijele i do stotinu puta više, nego u slučaju lova bez korištenja nedozvoljenih sredstava.

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.