POTVRDILI NEOVISNI STRUČNJACI

Hrvatske šume: 'Nakon sramotnih izjava europarlamentarca Waitza, dobili smo potvrdu da se šumama gospodari prema najvišim standardima'

Autor

bl

Soil Association Certification Ltd, kao certifikacijsko tijelo akreditirano za provođenje FSC nadzora gospodarenja šumama u cijelom svijetu, proveo je nadzor po prijavi Zelenog odreda pod naslovom "Izvješće o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj" i upravo pristiglim Izvješćem odbacio sve primjedbe kao neutemeljene!

23.09.2021. u 13:05
Ispiši članak

"Tijekom srpnja ove godine tim od šest međunarodnih stručnih inspektora boravio je u Republici Hrvatskoj po prijavi Zelenog odreda / udruge Vidra. Uvidom u gospodarenje šumama i na terenu i u dokumentaciji, inspektori nisu pronašli dokaze niti za jednu od primjedbi udruge. Upravo suprotno, dokazano je da se šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, na održiv i stručan način, sukladno FSC® certifikatu, te su sve primjedbe redom odbačene.

Hrvatske šume d.o.o. nositelj su FSC® certifikata za gospodarenje šumama za cijelo područje državnih šuma još od 2002. godine, kad su postale prvo poduzeće u regiji koje je certificiralo svoje šume, što je predstavljalo velik iskorak i priznanje za šumarsku struku.

Za običnog građanina, kupca drvnih i papirnih proizvoda, zaštićeni FSC® logotip znači da je proizvod koji kupuje proizveden u šumama kojima se gospodari održivo, te da on svojim potrošačkim postupkom nije pridonio nemilosrdnom iskorištavanju šumskih resursa.

Medijska kampanja pojedinih udruga i spomenutog europskog parlamentarca stoga je krajnje neprofesionalna, nekompetentna i neprimjerena te nanosi nepopravljivu reputacijsku štetu hrvatskim šumarskim stručnjacima ali i hrvatskoj prirodnoj baštini. Stoga su Hrvatske šume d.o.o. Waitzu poslale protestno pismo, odnosno demantij njegovih tvrdnji, a s istim namjeravaju upoznati i europskog povjerenika za zaštitu okoliša, oceane i ribarstvo Virginijusa Sinkevičiusa

U situaciji kad se čitava šumarska struka ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe, bori s problemima poput sušenja jasena nevjerojatnih razmjera, žalosno je da pojedinci jedno takvo pogođeno područje koriste kao primjer nekontroliranog krčenja šume, jer se upravo na takvim područjima kontrolirano nastoji spasiti stanište. To je ružan pokušaj samopromocije i lažnog informiranja javnosti, te pokazuje samo nestručnost i upitne namjere istih pojedinaca", stoji u priopćenju.

Cjelokupno izvješće certifikatora možete pročitati OVDJE

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.