REAGIRANJE

HRVATSKE ŠUME Javni natječaj nije prekinut, a ponude za samo jedno radilište vraćene su na ponovni pregled i ocjenu ponuda

Autor

ri

Hrvatske šume uputile su redakciji portala Direktno reagiranje na tekst objavljen na portalu Direktno pod naslovom 'BIZARNO Javni natječaj Hrvatskih šuma vrijedan čak 800 milijuna kuna prekinut zbog težine teretnog stroja'. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

25.10.2019. u 14:10
Ispiši članak

"U članku 'Javni natječaj Hrvatskih šuma vrijedan čak 800 milijuna kuna prekinut zbog težine teretnog stroja' objavljenom na portalu Direktno.hr 18. listopada 2019., kojeg potpisuje novinar Leo Buljan, iznesen je niz netočnih teza i pogrešnih pretpostavki proizašlih iz neistinite tvrdnje istaknute u samom naslovu, a kojima je nanesena šteta trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o. 

Naime, u potpunosti je netočno da je spomenuti Javni natječaj prekinut, te stoga ne stoji ni proširena tvrdnja kako je 'natječaj po principu dinamičkog sustava nabave (DSN) neslavno prekinut odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) 10. listopada 2019. jer je sporna bila težina teretnog stroja'. 

Točno je da rješenje DKOM-a vraća postupak odabira ponuditelja u fazu ponovnog pregleda i ocjene ponuda, a u ovom slučaju to se odnosi na samo jedno od ukupno 2134 radilišta. Dakle, 'natječaj od golemih 800 milijuna kuna po principu dinamičkog sustava nabave (DSN)'"nije - kako stoji u naslovu članka - 'neslavno prekinut odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) 10. listopada 2019. jer je sporna bila težina teretnog stroja', već se samo jedno od ukupno 2134 radilišta vraća u ponovni pregled i ocjenu ponuda. To znači da je postupak javne nabave za to radilište još uvijek u tijeku, a postupci pregleda i ocjene ponuda, prema članku 290. stavku 2. Zakona o javnoj nabavi, moraju biti tajni do donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, stoga se javni naručitelj HS d.o.o., ne smije više od napisanog upuštati u osporavanje predmetnog članka. 

Hrvatske šume d.o.o. su još u rujnu 2017. godine uspostavile posebni model nabave pod nazivom Dinamički sustav nabave za izvođenje šumarskih radova pridobivanja drva iz šume, uzgajanja šuma i zaštite šuma od štetnih organizama, objavljenog u Narodnim novinama. Sustav je uspostavljen na vremensko razdoblje od 4 godine s procijenjenom vrijednošću nabave za to razdoblje od 800 milijuna kuna bez PDV-a. Prijava u Sustav uvjet je za sudjelovanje u nadmetanjima (tzv. zasebne nabave) za dobivanje ugovora s tvrtkama koje su licencirane za izvođenje šumarskih radova. Ulazak u Sustav moguć je za cijelo vrijeme njegovog trajanja, te danas on broji 194 licencirane tvrtke. Ugovori za iznose u sklopu Sustava dodjeljuju provedbom zasebnih nabava, u sklopu kojih je izvođenje šumarskih radova podijeljeno na vrlo velik broj različitih lokacija gdje će se obavljati šumarski radovi (prosječno 110 lokacija po jednoj zasebnoj nabavi) za koje se dodjeljuju ugovori o svaku lokaciju posebno. Do danas je uspješno provedeno 20 zasebnih nabava predmet kojih je bilo 2134 lokacija - radilišta izvođenja šumarskih radova od kojih su za njih 1588 (za ostale nije pristigla niti jedna ponuda) sklopljeni ugovori o izvođenju šumarskih radova u ukupnom iznosu od 604.833.505,86 kn bez PDV-a. U tako velikom i složenom sustavu žalba na sklapanje ugovora odnosno odabir ponuditelja uložena je na samo 5 od ukupno 1588 radilišta, pri čemu je za samo jedno od 1588 radilišta žalba bila usvojena, a postupak pregleda i ocjene ponuda za to radilište mora se ponoviti, kako je već spomenuto ranije u tekstu. 

Nadalje, autor članka javno iznosi svoju interpretaciju Rješenja DKOM-a, koja je prožeta nizom netočnosti i neistina. Autor navodi da je tvrtka TEHNOŠUME odabrani ponuditelj na čiji se odabir žalitelj žalio, što je u potpunosti netočna informacija, jer tvrtka TEHNOŠUME uopće nije sudjelovala u postupku nabave kao ponuditelj. Vađenjem iz konteksta pojedinih citata iz Rješenja DKOM-a autor dovodi čitatelja u zabludu da su to oni zaključci samog DKOM-a, a radi se o citatima iz Rješenja koja su prepisani iz žalbe žalitelja, te Hrvatskim šumama pripisuje navodno priznanje o stavljanju u povoljniji položaj pojedinih ponuditelja", stoji, među ostalim, u reagiranju Hrvatskih šuma.

Stoga tražimo da sukladno čl. 40, 41 i 42 Zakona o medijima objavite ispravak netočnih informacija u cijelosti, navodi se u dopisu kojeg  potpisuju dva člana uprave Hrvatskih šuma.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.