POSLALI PRIOPĆENJE

Hrvatska udruga za medicinsko pravo o slučaju iz Metkovića: Zabrinuti smo nizom grešaka...

Autor

ri

Smrt dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića otvorila je razna pitanja o funkcioniranju hrvatskog zdravstva, ali i greškama liječnika u konkretnom slučaju. Ovim povodom oglasila se i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

14.01.2019. u 07:58
Ispiši članak

Iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo poslali su priopćenje, kojeg prenosimo u cijelosti.

"Potaknuti nedavanim događajima vezanim za smrt dječaka u Metkoviću, velikim interesom javnosti i  djelovanjem, a poglavito izjavama u javnosti nadležnih institucija,  kao udruga koja okuplja pravnike i zdravstvene radnike svih specijalnosti kojoj je primarni interes institucionalizacija medicinskog prava te edukacija svih relevantnih čimbenika u sustavu zdravstva o specifičnosti instituta medicinskog prava, a što za posljedicu treba imati snalaženje u kompleksnosti medicinske greške i odgovornosti zdravstvenog radnika, uz izraze iskrene  sućuti obitelji preminulog djeteta iznosimo sljedeće:

Zabrinuti smo nizom grešaka u postupanju tj. manjkavom interpretacijom i shvaćanjima pojedinih čimbenika u procesu objektivnog utvrđivanja  okolnosti liječenja preminulog dječaka u Metkoviću te nesnalaženjem pojedinih subjekata definiranih kao nadležnih, a što se odnosi na neadekvatno, preuranjeno ili nepravovremeno uključivanje i obavještavanje javnosti oko pojedinih bitnih činjenica, kao i nekonzistentan pristup u ocjeni djelovanja sustava, liječnika i organizacije zdravstvene zaštite u predmetnom slučaju.

Da bi se mogla objektivno ocijeniti 'greška' odnosno postupanje u predmetnom događaju, pri utvrđivanju objektivne stvarnosti i činjeničnog stanja sve uključene institucije i osobe moraju izaći iz okvira vlastitog predstavljanja odnosno percipiranja  smisla odgovornosti, liječničke greške, stručnih propusta ili nesavjesnog postupanja. Naime, pravno gledano obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja obuhvaćaju sve navedeno, a kompleksnost samog kaznenog djela nalaže potrebu uzimanja u obzir niza parametra koji osim postupanja zdravstvenog radnika obuhvaćaju i prostorno i vremensko određenje počinjenja radnje koje se kao takva može definirati kao kazneno djelo. Stoga baratanje u javnosti pojmovima poput propusta, pogreške, krivnje ili nesavjesnog postupanja nije dobro ako potekne od onih koji nisu nadležni  ni sposobni vrednovati i karakterizirati, a niti shvatiti težinu, obim i sadržaj  pravno-teorijskog pojma nesavjesnog liječenja", napisali su.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.