POZDRAVILI INICIJATIVU VILIJA BEROŠA

Hrvatska udruga za medicinsko pravo: Reforma je nužna, očekujemo jačanje primarne zdravstvene zaštite

Autor

lš/h

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) izrazila je u četvrtak nadu da će najavljena reforma zdravstva ići u smjeru adekvatnog plaćanja usluga i rada, uključujući i plaćanje po učinkovitosti te jačanja primarne zdravstvene zaštite kroz osnaženu ulogu domova zdravlja.

28.10.2021. u 09:19
Ispiši članak

Pozdravivši inicijativu ministra zdravstva Vilija Beroša za sistemskom reformom zdravstva, udruga je navela da je reforma nužna i prijeko potrebna, a model u kojem se jača primarna zdravstvena zaštita osnaživanjem uloge domova zdravlja više nego poželjan iskorak.

Očekuju da će se čvršćim pozicioniranjem domova zdravlja kao mjesta gdje pojedinac može obaviti temeljne specijalističke preglede i dijagnostičko-terapijske postupke osigurati postizanje brze i učinkovite zdravstvene zaštite svakom pojedincu na jednom mjestu, ali i rasterećenje bolnica.

Udruga ističe da je pitanje načina i redefinicije načina plaćanja usluga te kontrole upravljanja i financijske konsolidacije svih ustanova u sustavu zdravstva ostaje otvoreno s obzirom na to da javnost još nije upoznata s cjelovitim planom te ga smatraju prioritetnim u rješavanju.

"Primjerice, ne smijemo imati situaciju da pojedini dijelovi sustava, odnosno liječnici i drugi zdravstveni radnici imaju potpuno različite pozicije u sustavu i drugačija materijalna prava i status samo ovisno o ustanovi u kojoj rade, privatnoj ili javnoj", napominje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo Miran Cvitković.

U udruzi drže da se mjesto u sustavu, status i materijalna prava pojedinaca moraju temeljiti i na učinkovitosti rada svakog pojedinca, a menadžment zdravstvenih ustanova treba biti odgovoran za unaprjeđenje i nadzor učinkovitosti timova i zdravstvenih radnika.

Time će se, smatraju, otkloniti nabujali jaz između privatnog i javnog, a ujedno poticati svakog pojedinca da iskazuje i daje svoj profesionalni i stručni maksimum.

Jednako tako, pitanje ugovora s državnim osigurateljem i podjela novca iz riznice HZZO-a ustanovama ne može biti zasnovana samo na principu izravnih plaćanja DTP postupaka, a bez sagledavanja aspekta učinkovitosti.

U udruzi se stoga nadaju da će reforma ići u smjeru većeg uvida i nadzora učinkovitosti rada i pružanja zdravstvenih usluga te redefiniranja načina plaćanja usluga od strane državnog osiguratelja prema zdravstvenih ustanovama, odnosno privatnim zdravstvenim radnicima.

Zaključili su da cijeli taj paket mjera obligatno podrazumijeva i veću ulogu i odgovornost zdravstvenog menadžmenta kako usmjeravati i trošiti novac za zdravstvene procese u svojim ustanovama kao i za plaćanje učinkovitosti rada zdravstvenih radnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.