'UPLITANJE POLITIKE'

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: Kujundžić želi utjecati na izbore za vodstvo i opstruirati ih

Autor

mjš

Hrvatska liječnička komora duboko je zabrinuta zbog do sada neviđenog uplitanja politike u izborni proces ove neovisne institucije. Naime, HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem vodstva Ministarstva ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova", stoji u priopćenju.

21.05.2019. u 10:43
Ispiši članak

U povodu medijski popraćenih nadmetanja za čelništvo Hrvatske liječničke komore, Komora je objavila priopćenje kojim osuđuje ono što tumači kao pokušaje modeliranja izbornog procesa od strane Ministarstva zdravstva, a koje donosimo u cijelosti:

"Hrvatska liječnička komora zgrožena je pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora za vodstvo Komore te pokušajima opstrukcije ovih izbora.

Hrvatska liječnička komora duboko je zabrinuta zbog do sada neviđenog uplitanja politike u izborni proces ove neovisne institucije. Naime, HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem vodstva Ministarstva ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova. 

Uplitanje politike u izborni proces u Hrvatskoj liječničkoj komori, samostalnoj i neovisnoj liječničkoj organizaciji potpuno je strano pravnoj državi, vladavini prava te europskoj praksi i demokratskim standardima u hrvatskom društvu. Nakon što je Komora prošli tjedan upoznala ministra Kujundžića s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora u Komori i u izborne aktivnosti pojedinih kandidata, ministar Kujundžić je poslao u Komoru izvanredni upravni nadzor. Naime, Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena Komore, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska. 

Nakon što službenici Ministarstva zdravstva nisu mogli u subotu obaviti nadzor izvan radnog vremena Komore, u ponedjeljak je tim Ministarstva ušao u prostorije HLK-a. Pokrenuli su izvanredni nadzor nad javnom ovlašću Komore tj. nadzor je određen nad vođenjem Imenika liječnika. Inače, Ministarstvo je zadnji upravni nadzor u Komori provelo prije pet mjeseci, u prosincu 2018. godine te tada nije našlo nikakvih nepravilnosti u vođenju Imenika liječnika. Također Ministarstvo tada nije imalo nikakvih primjedbi na odredbe Pravilnika o izboru tijela Komore koje reguliraju mogućnosti i način glasovanja.  Ministarstvo ima ovlasti provoditi nadzor isključivo nad javnim ovlastima Komore, a nikako nad izbornim procesom u Komori. 

'Kao vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a, želim jasno reći da je naša strukovna organizacija izložena pokušajima Ministarstva zdravstva da opstruira izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori. Radi se o do sada neviđenom političkom pritisku i uplitanju politike na izborni proces u jednoj neovisnoj i samostalnoj strukovnoj organizaciji', ističe dr.sc. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK-a. 

Inače elektroničko glasovanje na izborima u HLK-a započelo je u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima i prema informacijama s terena odvija se u redu, bez većih poteškoća. Izbore provodi i nadzire Središnje izborno povjerenstvo (SIP) HLK-a. 

Prošli tjedan ministar Kujundžić je u dva navrata dopisima od HLK-a zahtijevao povredu pravnih akata Komore tj. zahtijevao je da HLK prekrši vlastiti Pravilnik o izborima i druge pravne akte. Ovo je HLK, uz pravno obrazloženje, odbila  te je prošlu srijedu ponovno upozorila Ministra da izbore priprema, provodi i nadzire SIP. Prof. Milan Kujundžić se, kao liječnik i član Komore, može obratiti SIP-u s eventualnim prigovorom izbornom procesu. 

SIP do danas od članova nije dobio značajnije prigovore na dosadašnji tijek izbora. U HLK je jučer inače obavljen ranije najavljen i dogovoreni nadzor Agencije za zaštitu osobnih podataka, za koji je Komora pripremila sve nužne dokumente."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.