SABOR

Hrg: Izmjene poreza nisu napravile željene rezultate

Autor

lb/h

Saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg  poručio je u srijedu kako paketom poreznih zakona nije postignut željeni učinak, od Ministarstva financija zatražio je da provede analizu smanjenja PDV-a na hranu kako bi se vidjelo koliko su trgovci snizili cijene te kako se to odrazilo na pad cijena prehrambenih proizvoda i porast životnog standarda.

27.03.2019. u 13:01
Ispiši članak

"Smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto na neke prehrambene proizvode utjecalo je na generalno smanjenje cijena hrane od svega 0,8 posto, a silni milijuni ostaju na računima trgovaca te treba vidjeti kako ih usmjeriti prema hrvatskim obiteljima", poručio je Hrg u stanci za slobodni govor, u ime Kluba HDS-a HSLS-a  HDSSB-a.

Goran Aleksić (Klub Živog zida i Snage) upozorio je na važnost presude suda EU 118/17  koja je ide u prilog potrošača i obvezujuća je i za hrvatske sudove, pa tako i Vrhovni sud koji treba odlučiti imaju li dužnici kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) pravo na obeštećenje nakon provedene konverzije. Pojasnio je kako je sud EU utvrdio da je valutna klauzula ništetna, pa je samim time ništetan i ugovor te je time otvorio mogućnost obeštećenja dužnika, da im se vrate preplaćeni iznosi na temelju nepoštenih ugovornih odredbi.

"Vrhovni sud će morati primijeniti pravorijek suda EU i ujednačiti sudsku praksu", ustvrdio je Aleksić dodajući kako u društvu treba sazrijeti svijest da banke moraju vratiti ono što su nepošteno uzele. Očekuje, kaže, da se nakon presude Vrhovnog suda donese zakon o obeštećenju  dužnika.

Bulj: Hrvatsku izjedaju afere, korupcija, pogodovanje i sukob interesa

Miro Bulj (Klub Mosta) rekao je kako se u Hrvatskoj svaki tjedan javlja nova afera. Zakoni se, kaže, ako HDZ-u zatreba još novca, donose u jednom danu i po noći, mimo svih regula i protivno preporukama Venecijanske komisije. "Kada treba donijeti zakon za opće dobro i u interesu hrvatskih građana onda novca nema kao primjerice za zaštitu blokiranih", istaknuo je Bulj.

Na djelu su, kaže, afere, korupcija, pogodovanje, sukob interesa i sve ono što Hrvatsku izjeda iznutra. "Donesimo zakone koji će od Hrvatske stvoriti pristojnu zemlju, jer ona već dugo nije mjesto ugodnog življenja njezinih građana. Dvije trećine zemlje je napušteno, mladi traže budućnost u drugim zemljama, umirovljenici žive u siromaštvu i socijalnoj isključenosti, poduzetnici stenju pod poreznim reketom  države. Vrijeme je da se stvari počnu mijenjati", poručio je Bulj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.