'KULMINIRALI IZAZOVI'

Horvat: Svi se moramo posvetiti više gospodarskim temama, a puno manje prosvjedima

Autor

rj/h

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u petak da su u protekle dvije godine rada Vlade kulminirali izazovi, posebice gospodarski te smatra da bi se svi, i u Ministarstvu i cjelokupna javnost, trebali posvetiti gospodarskim temama, a puno manje radikalnim političkim mišljenjima, razmišljanjima, prosvjedima i sl. 

19.10.2018. u 14:51
Ispiši članak

Horvat je na marginama 22. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu novinarima rekao kako je u tom razdoblju u sustav javne nabave uvedena konkurentnost i transparentnost te princip ekonomski najpovoljnija ponuda.

Najavio je da će se od početka 2019. raspolagati e-računom, što će uštedjeti oko 3 milijarde kuna, a istaknuo je i da je uveden novi modalitet, u kojem se prate razvojni istraživački projekti, pa će subvencijama i priznavanjem troškova biti omogućene određene porezne olakšice.

Ministar je kazao da se sada radi na umrežavanju institucija, kako bi se e-poslovanje u Hrvatskoj moglo pokrenuti u 48 sati, uključivši i otvaranje poslovnog računa. Naveo je i da se transformacija sustava javne nabave mora dogoditi još jednom, kako bi Hrvatska bila fleksibilnija u realizaciji projekata koji se financiraju EU novcem.

Što se tiče brodogradilišta Uljanik i 3. maj, Horvat je ustvrdio da je radikalni rez već primijenjen, budući da im je poručeno da zaborave filozofiju kojom su radili u preteklih nekoliko godina.  Smatra da ugovarati brodove na način da oni već u samom startu produciraju gubitak, ne samo da je sada nemoguće, nego se nikada ne bi smjelo ponoviti.

"U konačnici će država i porezni obveznici morati sanirati one procese u koje se ušlo vrlo lakomisleno i bez bilo ikakvih analiza. Godina 2015. bila je ključna u tom procesu, jer je velika količina jamstava temeljem kojih su se trebali graditi brodovi i temeljem kojih su se podizali krediti i ugovarali avansi - dizana, tj. verificirana s namjerom da do tih gradnji ustvari nikada niti ne dođe, jer su ti novci korišteni za gradnju postojećih brodova na navozu. Takvom procesu mora doći kraj, mora se podvući crta i ako ćemo kretati, kretati se zdravo i od samoga početka", naglasio je Horvat.

Na upit o raspletu situacije u Uljaniku, Horvat je rekao da i Uljanik i 3. maj moraju dobiti vjerodostojne partnere s kojima će nastaviti brodograđevnu industriju  i Rijeci i U Puli.  "Oni su tu, s njima se razgovara o tome hoće li prihvatiti uvjete koje im možemo osigurati", rekao je i naglasio da su modeli dokapitalizacije i restrukturiranja vrlo jasni - onaj koji želi ući u partnerski odnos, ne želi plaćati stare i tuđe dugove. 

"Ako ćemo se moći transformirati na takav način, ti stari dugovi morat će u jednom trenutku sjesti na državni proračun i bit će opterećenje poreznih obveznika", kazao je Horvat. "Ne bježimo do toga da brodograđevna industrija treba određene subvencije, ali one moraju biti predefinirane, strogo određene i u skladu sa smjernicama Europske komisije", proučio je.

Horvat je napomenuo i da proces u Agrokoru nije gotov, već da  je u vrlo osjetljivoj fazi.  "Očekuje se mišljenje i odluka Visokog trgovačkog suda i tek tada kreće implementacija nagodbe. Rado bih da postoji sličan model, kojim bismo mogli ući u restrukturiranje hrvatske brodogradnje", rekao je, istaknuvši da proces spašavanja Agrokora porezne obveznike nije koštao niti kune jer se financirao iz redovnih prihoda Agrokora, no da to nije slučaj u modelu restrukturiranja hrvatske brodogradnje, jer je "ona došla u takvu situaciju da je perspektiva na prihodovnoj strani u prvih šest mjeseci gotovo jednaka nuli." 

G. Marić: Politika mora osigurati uvjete poduzetnicima koji vratiti ljudima dostojanstvo

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se u dvije godine ove Vlade na gospodarskom i političkom području dogodilo puno, ali da je Vlada znala odgovoriti na izazove te je polučila rezultate koji su donijeli gospodarski rast, manje nezaposlenih, a više zaposlenih.

"U procesu smo stalnih reformi, ali se sustav mora mijenjati, kako bi se negativnosti koje su se događale eliminirale u budućnosti. Nemoguće je u dvije godine promijeniti nešto što traje 70, posebice naslijeđeni mentalitet u području poduzetništva i kulture vlasništva. Krajnje je vrijeme da oni, koji se ne ponašaju poduzetnički zauzmu drugačije mjesto, a politika mora osigurati uvjete onima koji će isplaćivati plaće i vratiti ljudima dostojanstvo", kaže Marić.

Ocijenio je da je u njegovom sektoru ranije bilo puno voluntarizma, improvizacije, podilaženja, zapuštanja i pogubnog upravljanja.

"Primijenili smo sustav", rekao je, naglasivši da još nije posve zadovoljan. "Aktivirano je oko 2000 odluka i nekretnina, objavljeno natječaja u jednom mjesecu više nego u 25 godina, pa možemo reći da je zato i došlo do prihoda u državni proračun od oko 2,5 milijarde kuna i do investicija od oko 3 milijarde kuna", kazao je Marić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će da javnost najbolje ocijeniti rad Vlade, ali i da su mnogi pokazatelji bitno bolji nego prije. Smatra da u njegovu resoru idu dobrim putem, i dalje se smanjuje broj neriješenih predmeta, uvedeni su digitalni procesi na trgovačke sudove, a kasnije će i na druge sudove. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.