SJEDNICA VLADE

Horvat: Država nastavlja sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća

Autor

ig/h

Država nastavlja sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća iako je program obnove završio prošle godine, dok je novi koji će obuhvatiti razdoblje od 2021. do 2030. tek u izradi, odlučeno je u petak na sjednici Vlade.

16.07.2021. u 13:40
Ispiši članak

Vlada je, naime, usvojila prijedlog odluke o produžetku financiranja provedbe programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

"Kako bi se i prije donošenja novog programa obnove za obiteljske kuće osigurao kontinuitet obnove predlaže se produženje roka za ostvarenje prava za sufinanciranje do 31. prosinca 2021. godine u okviru postojećeg programa", kazao je na Vladinoj sjednici ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća (za ovu i sljedeću godinu) od 400 milijuna kuna osigurana su iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspodjelom sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Hrvatskoj tako da se 300 milijuna kuna namjenjuje sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH, te 100 milijuna kuna sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 25. lipnja objavio javne pozive za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća, s iznosom za sufinanciranje u iznosu od 171 milijun kuna te za građane u opasnosti od energetskog siromaštva, s iznosom od 32 milijuna kuna. 

Poziv je privremeno zatvoren 1. rujna 2020., nakon što je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava višestruko premašio ukupno raspoloživi iznos planiranih financijskih sredstava koji je iznosio 203 milijuna kuna. Zaprimljene su 7394 prijave od kojih je 3100 prihvaćeno, za što su osigurana bespovratna sredstva od 210,9 milijuna kuna. S druge strane, 1200 prijava nije udovoljilo uvjetima poziva, a zbog nedostatka sredstava je odbijena gotovo polovica prijavljenih građana, tj. 3094 zahtjeva.

Novi program energetske obnove obiteljskih kuća koji će obuhvatiti razdoblje 2021. do 2030. godine je u izradi, te će ga Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Vladi na usvajanje predložiti sukladno Zakonu o gradnji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.