'NISMO UČINKOVITI'

Holy otkrila veliki problem odrona na Jakuševcu o kojem Tomašević šuti: 'Situacija je zabrinjavajuća'

Autor

dem

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec predstavlja drugi takav incident u samo mjesec dana. U ovom događaju, tri radnika su ozlijeđena, a jedan od njih je teže ozlijeđen. Kao reakcija na odron, Jakuševec je zatvoren u ponedjeljak, ali je u utorak ponovno započeo s odvoženjem otpada. Mirela Holy, Zlatko Milanović, Siniša Radiković i Mirko Budiša osvrnuli su se na aktualnu situaciju i postulate gospodarenja otpadom. 

06.12.2023. u 08:39
Ispiši članak

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, izrazila je zabrinutost zbog stanja na Jakuševcu u emisiji "Otvoreno". Istaknula je da je situacija na deponiju zabrinjavajuća jer se čini da dolazi do urušavanja. Upozorila je da takvi događaji mogu utjecati na glinene podloge i folije koje se nalaze na deponiju, izražavajući nadu da se to ipak ne događa.

"Nadam se da neće doći do curenja procjednih voda jer bi to moglo imati štetni utjecaj na kakvoću pića, odnosno vode na području Zagreba", istaknula je.

FOTO: Mirela Holy/Otvoreno/HRT

Nadam se, izjavila je Holy, da će se tijelo deponija stabilizirati i da će se i dalje moći odlagati otpad na deponiju sve dok se ne pronađe alternativni način gospodarenja otpadom, odnosno realizira centar za gospodarenje otpadom gdje će se postupati s mješovitim komunalnim otpadom koji se sada trenutačno odlaže na zagrebački deponij. 

Provode se izvidi na odlagalištu

Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potvrdio je da se trenutno provode izvidi na odlagalištu otpada Jakuševec. Istaknuo je da se prati sve što je uneseno na odlagalište, kako je to ugrađeno u tijelo odlagališta te o kojoj vrsti otpada je riječ.

"To može potrajati nekoliko tjedana, evo vidjet ćemo uskoro rezultate toga, nadam se", rekao je Budiša. 

FOTO: Mirko Budiša/Otvoreno/HRT

Siniša Radiković, direktor Gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM iz Preloga, izjavio je da se mora utvrditi da li se na odlagalištu nalazio biootpad, te naglasio važnost uloge inspekcijskih službi u tom procesu. Dodao je da je Jakuševec najveće brdo otpada u Hrvatskoj.

Nastavljeno je odlaganje otpada na Jakuševcu: Tomašević će uskoro objaviti detalje

"Nažalost trebamo se više orijentirati na odvoženje otpada na odlagalište. Ne grade se građevine za gospodarenje otpadom, jer se oko toga nikad nije složio onaj treći stup - političari. Sadašnja vlast je rušila kompostanu u Brezovici, a oporba sada ruši Resnik. Tako se ne može raditi, otpadom se gospodari uz suradnju komunalaca, građana i političara", upozorio je.

FOTO: Siniša Radiković/Otvoreno/HRT

Radiković je naglasio da je Bjelovar izgradio kompostanu i sortirnicu sredstvima Europske unije. Također, istaknuo je da je PRE-KOM iz Preloga jedno od rijetkih poduzeća koje posjeduje sortirnicu, kompostanu, pogon za obradu glomaznog otpada, pogon za obradu građevinskog otpada i centar za ponovnu uporabu.

Otpad je izvor vrijednih sirovina

Zlatko Milanović, stručnjak za gospodarenje otpadom, naglasio je važnost odgovornog gospodarenja tvarima koje uzimamo od prirode. Istaknuo je da je otpad, umjesto da ga percipiramo kao smeće koje želimo što prije ukloniti, potrebno shvatiti kao izvor vrijednih sirovina koje se nepotrebno odbacuju.

Tomašević se ponovno oglasio o incidentu na Jakuševcu: 'Otpad će se odlagati već u utorak'

"Druga stvar, otpad kad se ovako odlaže, ugrožava pitke vode. Bez pitke vode neće nitko od nas opstati. Odlagalište se nalazi na smjeru vodotoka", dodao je.

FOTO: Zlatko Milanović/Otvoreno/HRT

Milanović naglašava da je rješenje za kompleksnost problema Jakuševca smanjenje otpada. Ističe da su velike metropole u razvijenim državama već pronašle rješenje za odlaganje otpada te da bi smanjenje generiranja otpada trebalo biti ključno za dugoročno održivo gospodarenje otpadom.

Mirela Holy ukazuje na činjenicu da je Jakuševec trebao biti zatvoren 2012. godine nakon sanacije, ali nije pružena alternativna metoda za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom. Kao rezultat toga, na Jakuševec se i dalje odvozi tzv. neinertizirani miješani komunalni otpad.

Inspektorat se oglasio o odronu na Jakuševcu: Evo što su poručili Tomaševiću i ekipi

"Dakle, nije točno da se prema europskim direktivama ne može odlagati otpad. Otpad se može i dalje odlagati, ali taj otpad mora biti inertiziran, što znači da ne smije više mijenjati svoja kemijska svojstva. S obzirom na to da mi naš miješani komunalni otpad u Zagrebu ne inertiziramo, on je u stvari dalje aktivan i to tijelo deponija je živo, ali moramo kad govorimo o Jakuševcu imati na umu da je taj deponij u stvari saniran", istaknula je.

Postoji velik broj deponija koji nisu sanirani

Holy ukazuje na to da u Hrvatskoj postoji velik broj deponija koji nisu sanirani i koje tek treba sanirati. Ti deponiji nemaju odgovarajuće zaštitne slojeve poput glinenih slojeva, folija, sustava za otplinjavanje i sakupljanje procjednih voda, što predstavlja ozbiljan problem.

Mirko Budiša ističe da na odlagalištu poput Jakuševca velika količina otpada uvijek stvara rizik od nestabilnosti ploha. Koncentriranjem istovrsnih vrsta otpada na jednom mjestu, taj rizik dodatno raste. Nadalje, napominje da Zagreb ne može zatvoriti odlagalište jer trenutačno nema alternativu za gospodarenje otpadom.

Tomašević ih prozvao na odgovornost za Jakuševec, oni se ogradili: 'Sve je u vašoj nadležnosti'

"Zagreb nije izgradio postrojenje niti za sortiranje, nije izgradio dodatne kapacitete kompostiranja, nije izgradio centar za gospodarenje otpadom i naprosto odlagalište Jakuševec će se koristiti do zadnjeg svog kapaciteta koji je predviđen, dakle, otprilike tri do četiri godine", dodaje.

U većem dijelu Hrvatske situacija s otpadom nije dobra, smatra Radiković. Izgrađena su dva centra, a treći bi trebao proraditi uskoro.
"Ustavni sud je donio odluku da jedinice lokalne samouprave ne trebaju uzimati smeće od drugih i sada fond to nastoji riješiti dodatnim sufinanciranjem. Siguran sam da većina odlagališta i jedinica lokalne samouprave neće uzeti to sufinanciranje, da ne bi morali uzimati otpad drugih jedinica", istaknuo je. Smatra da bi trebalo promijeniti zakon i staviti da se miješani otpad može direktno obraditi u energanama za otpad.

Zavod za javno zdravstvo o Jakuševcu: Bilo je povećanih vrijednosti, ali nema ugroze po zdravlje

Zlatko Milanović tvrdi da je regulativa vezana uz gospodarenje otpadom u Hrvatskoj dobra, no ističe da se ona ne provodi kako treba. Smatra da je odlagalište Prudinec najbolje odlagalište koje je izgrađeno na ovim prostorima.

Naglašava da se na odlagalištu Jakuševec skupljaju i životinje kojima to odlagalište služi "kao restoran". Dodaje i da je Zagreb prvi napravio kompostanu te da jedini u Hrvatskoj iz odloženog otpada proizvodi četiri MW struje.

'Ne treba nikakva panika'

"Otpad nije iskorišten i on je živ. On je biološki aktivan i stvara i plinove i opasnosti od eksplozije, požara", izjavio je Milanović. 

"Ovo što se sad dogodilo to je možda neka sitnija greška u manipulaciji. Naći će se, utvrdit će se i popravit će se. Ne treba biti nikakva panika", dodao je i potvrdio kako građani mogu biti na miru da neće doći do većih incidenata.

Nakon odrona na Jakuševcu, oglasio se kralj otpada: 'Odbacujemo odgovornost'

Holy tvrdi da Hrvatska nije ispunila nijedan rok iz europskih direktiva. Do 2018. godine trebalo je uvesti tzv. integrirani sustav gospodarenja otpadom, koji podrazumijeva sanirana odlagališta i poštivanje hijerarhije postupanja s otpadom, što uključuje smanjenje nastanka otpada, selektiranje otpada, obradu, oporabu, recikliranje, termičku obradu otpada i konačno odlaganje inertiziranog otpada.

"Mi i dalje preskačemo sve faze i odlažemo neinertizirani otpad, miješani komunalni otpad na deponij. Nismo poštivali sve ove faze prije toga. Postojali su i različiti rokovi vezani za udio biofrakcije otpada koji se odlaže na odlagališta. Prije nekih mjesec dana je Europska komisija podignula tužbu protiv RH zbog nepoštivanja odredbi o ambalažnom otpadu vezano uz implementaciju, odnosno unošenje u zakonodavstvo RH odredbi iz direktive, što znači da čim su oni stavili na sud, postoji vjerojatnost da ćemo platiti financijske penale", kazala je.

Kasnimo s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom

Mirko Budiša dodaje da je Europska komisija formalno pokrenula postupak, iako je ministarstvo na vrijeme donijelo pravilnik o ambalažnom otpadu. Zlatko Milanović napominje da država mora uskladiti gradnju sortirnica, kanti, kompostana, bioplinskih postrojenja i na koncu obradu preostalog otpada kako bi se postigla usklađenost s europskim smjernicama.

Lovrić u posjedu dramatične snimke: 'Eksplodirao je Jakuševac. Našeg čovjeka odnijelo je skroz do nasipa'

U Hrvatskoj se kasni s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom jer nije bilo, tvrdi Budiša, kontinuiteta u politikama gospodarenja otpadom. Kaže da kontinuitet postoji tek zadnjih šest do osam godina i da se u tom vremenu mnogo učinilo. "Imamo izgrađena tri centra, a četvrti, zadarski bi trebao biti pušten do kraja godine u pokusni rad. Četiri centra su u izgradnji, a tu su i dva slavonska koja su u završenoj fazi projektiranja", izjavio je među ostalim.

Holy tvrdi da je u Hrvatskoj najveći nedostatak izostanak strateškog pristupa otpadu.

Tomaševićeva objava pošla po krivu: 'Čovječe, smrdi ti cijeli grad. Daj sjaši više'

"Tu trebaju biti jasni prioriteti. Po mom mišljenju, najveći prioritet, kada je riječ o gospodarenju otpadom, je biofrakcija otpada. I to je na kraju krajeva bilo u skladu i s direktivama Europske unije. U tom smislu mislim da Vlada zajednički s jedinicama lokalne i regionalne samouprave mora raditi na tome da se realiziraju ili biokompostane ili bioplinska postrojenja kako bismo imali što je moguće veći postotak zbrinjavanja, odnosno gospodarenja biofrakcijom otpada koja je i živi dio svega toga. Trebamo početi graditi centre koji su ustvari u skladu s modernim tehnologijama", tvrdi Holy.

Imamo zastarjelu tehnologiju

"Trošimo jako puno novaca, a u stvari nismo učinkoviti. Razvijamo centre za gospodarenje otpadom koji su temeljeni na mehaničko-biološkoj obradi otpada što je zastarjela tehnologija. Naša strategija gospodarenja otpadom koja vrijedi do 2025. godine je zastarjela strategija", zaključila je Holy. 

Tko je odgovoran za Jakuševac? Tomašević pere ruke, a na čelu ključnog Odbora je njegova prijateljica

FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić

Radiković smatra da je potrebno urediti zakonodavni okvir, a Zlatko Milanović poziva na edukaciju o problemu otpada na svim razinama društva. Mirela Holy predlaže pokretanje burze otpada i uvođenje tzv. recovery organizacija za gospodarenje posebnim kategorijama otpada kako bi se potaknula otpadna infrastruktura. Budiša naglašava važnost centara za gospodarenje otpadom u optimizaciji sustava i smanjenju troškova.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.