UVOĐENJE REDA NA TRŽIŠTU USLUGA

HOK-ova sekcija taksista uputila amandmane čiji je cilj pojednostavniti poslovanje taksi prijevoznicima

Autor

lš/h

Sekcija taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) i sam HOK-a uputili su Saboru amandmane koji imaju za cilj pojednostavniti poslovanje taksi prijevoznicima i uvesti red na tržište usluga koje pružaju, a traže uz ostalo da se jedna dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza može izdati samo za jedno vozilo.

17.03.2021. u 15:13
Ispiši članak

Nezadovoljni prijedlogom nacrta Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, sekcija putem amandmana ponovno traži da u dozvoli obavezno mora biti unesena registarska oznaka vozila i izvornik dozvole mora se nalaziti u vozilu. Zahtijevaju i da jedinice lokalne samouprave vode evidenciju o izdanim autotaksi dozvolama koja pritom mora biti javna.

Dosadašnja praksa obavljanja djelatnosti autotaksi prijevoza pokazala je kako postojeće zakonsko rješenje kojim se propisuje obveza autotaksi prijevoznika da u vozilu kojim obavlja autotaksi prijevoz mora imati samo presliku dozvole nije dobra jer u praksi dovodi do niza manipulacija, stoji u njihovu priopćenju.

Po njima, takvo rješenje ne omogućava potpuni uvid jedinicama lokalne samouprave u stvaran broj vozila kojima se obavlja ova djelatnost na njezinom području.

Svi koji obavljaju nadzor nad provođenjem zakona, navodi se, nemaju mogućnost detaljnije kontrole potrebnih ovlaštenja za obavljanje autotaksi prijevoza jer se ista dozvola može kopirati i koristiti u više vozila, a ne samo u vozilu za koje je dozvola izvorno izdana.

"Ovakvo stanje predstavlja opasnost za potrošače kao korisnike usluge autotaksi prijevoza jer im ne pruža potrebnu sigurnost da se djelatnost obavlja doista samo onim vozilom za koje je dozvola izdana. Osim toga, na taj se način ozakonjuje i nelojalna konkurencija na tržištu u području autotaksi djelatnosti i smanjuje prihod državnom proračunu", smatraju u HOK-u.

Stoga amandmani koje su Sekcija taksi prijevoznika HOK-a i HOK uputile u Sabor imaju za cilj ispuniti najvažniji dio zahtjeva same struke putem zakonske osnove za učinkovitiju kontrolu u ovoj djelatnosti.

Podsjetimo, dio te sekcije u srijedu je, posredstvom priopćenja jedne PR agencije, zatražio ostavku ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, navodeći kako su Butkovićevi suradnici taksistima na sastanku o izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu iznijeli "lažna obećanja".

Pojedini članovi te sekcije pitaju "zašto im se lagalo" te "koji su skriveni motivi ministra da i dalje podržava prometni kaos koji je izazvao liberalizacijom tržišta".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.