'NEUČINKOVITO, SPORO I GLOMAZNO PRAVOSUĐE'

Hodak o slučaju Horvatinčić: Taj predmet je davno već trebao biti definitivno završen s poznatim ishodom i pravomoćnom presudom

Autor

Lucija Brailo

Nakon što niti nakon osam godina nije potvrđena osuđujuća presuda Tomi Horvatinčiću, koji je 2011. u nesreći na moru usmrtio talijanski bračni par, niti je izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka, situaciju je, ali i općenito hrvatsko pravosuđe za portal Direktno komentirao zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

08.11.2019. u 18:21
Ispiši članak

Ni posljednja osuđujuća presuda za Horvatinčića, donesena u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku, nije prošla “kontrolu” na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru. Prema neslužbenim informacijama, prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih, procesnih razloga.

Odluka o podnesenim žalbama još nije otpremljena sa Županijskog suda u Zadru, tako da za sada nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu. No znakovita je i sama činjenica da ni nakon gotovo dva mjeseca, odnosno više od mjesec i pol, jer sjednica vijeća održana je u prvoj polovici rujna, odluke još nema.

Zadarski suci su, prema pisanju medija, ovog puta bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora. No utvrdili su kako je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu.

Neučinkovito, sporo i glomazno pravosuđe

"To znači ponovno vraćanje na Općinski sud u Šibeniku. To je već drugi put. Kako komentirati hrvatsko pravosuđe? Bez obzira na to što sam na neki način dio tog pravosudnog sustava, ja imam vrlo loše mišljenje o hrvatskom pravosuđu i slažem se s onima koji smatraju da je to jedan od krucijalnih problema ove države. Neučinkovito, sporo i glomazno pravosuđe", rekao je Zvonimir Hodak.

Dodao je kako Novi Zeland koji je zemljopisno i po stanovništvu veći od Republike Hrvatske, u čitavoj svojoj povijesti ima 99 sudaca i uopće nema zaostalih predmeta. Kod nas ima više od 2000 sudaca, a imamo toliko zaostalih predmeta.

"To znači da se netko zaista treba pozabaviti tim problemima pravosuđa i na neki način presjeći sve to skupa jer ovo nikamo ne vodi", zaključuje Hodak.

Iako propisanog roka za donošenje odluke nema, ali je, primjerice, isti sud prijašnju, tada oslobađajuću presudu ukinuo i odaslao nižem sudu u roku manjem od mjesec dana, dok je ovog puta prošlo više od mjesec i pol dana.

"Što se Horvatinčića tiče, ja ne kažem da ta presuda nije dobra, ona je dobra za njega. Nije potvrđena četiri godine, a taj predmet je davno već trebao biti definitivno završen s poznatim ishodom i pravomoćnom presudom. Očito je žalbeno vijeće, bez obzira na to što je javnost očekivala da će biti potvrđena, pronašlo neke nedostatke u toj presudi, ili propisne nedostatke ili krivu i nepotpunu optužnicu za taj slučaj", rekao je.

Hodak je dodao i kako konačno treba utvrditi kako se taj događaj točno dogodio, budući da postoje dva divergentna vještačenja za tu nesreću.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.