Očekuje ispriku oporbe

Grčić: Neće biti kupovanja glasova u predizbornoj godini

Autor

Direktno.hr

07.01.2015. u 11:42
Ispiši članak

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u srijedu je pozdravio uštede ostvarene u državnom proračunu za 2014. godinu koje su rezultirale s otprilike 3 milijarde kuna manjim deficitom te kazao da u ovoj predizbornoj godini ne planiraju tzv. kupovanje glasova.

"Mi i u 2015. predizbornoj godini ne planiramo ono što se zove kupovanje glasova, kao što se to obično radi. Ne odustajemo od svojih ciljeva i sve više će do izražaja dolaziti mukotrpni posao koji radimo zadnje tri godine. Puno toga pozitivnog izaći će na vidjelo. Praktički svi ključni trendovi u industrijskoj proizvodnji i izvozu, pa čak i u trgovini na malo, te u smanjenju nezaposlenosti, govore da ova Vlada ima rezultate i da će se taj trend nastaviti", istaknuo je Grčić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Grčić se uz ostalo oštro okomio na bivšu HDZ-ovu Vladu, kao i na načelnike i gradonačelnike jer dizanjem prireza anuliraju pozitivne efekte mini porezne reforme. Od oporbe očekuje ispriku vezano uz kritike na jalovo korištenje fondova EU, dok istodobno najavljuje brz početak procedure oprosta dugova prezaduženih građana, što će prema njemu obuhvatiti oko 60.000 ljudi.

"Postigli smo značajan cilj ušteda, manji deficit vraća nas u okvire onoga što smo planirali ranije. Kada pridodamo i elemente deficita opće države, bit ćemo u onim okvirima koje smo dogovorili s Europskom komisijom. To nam omogućuje jedan kvalitetniji ulaz u fiskalnu 2015. godinu i nadam se da ćemo isto ponoviti i ove godine te na taj način nastaviti taj put sređivanja javnih financija. Ova Vlada je uspjela deficite svesti u nekakve realne i prihvatljive okvire", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Grčić.

Početkom tjedna ministar financija Boris Lalovac izvijestio da je deficit državnog proračuna za 2014. godinu, prema prvim preliminarnim podacima Ministarstva te prema nacionalnoj metodologiji izračuna, dosegnuo 12,8 milijardi kuna. To predstavlja 3,8 posto BDP-a i znatno manji nego što se očekivalo. Očekivani deficit prema rebalansu proračuna provedenom u prosincu bio 15,6 milijardi kuna.

Grčić je optimističan i kada je riječ i o rezultatima prema Eurostatovoj metodologiji, a koja obuhvaća jamstva poduzeća poput Hrvatskih autocesta, HŽ-a i dr.

"Ove ćemo dane svesti tu bilancu, međutim imamo prostora za nešto manje od jedan posto BDP-a. To će biti dovoljno kako bi zadovoljili taj kriterij 4,6 posto BDP-a", naveo je potpredsjednik Vlade. Po preporukama Europske komisije u sklopu procedure prekomjernog deficita, Hrvatska je u prošloj godini proračunski deficit morala smanjiti za 2,3 postotna boda na 4,6 posto BDP-a.

Grčić ističe i da je važno da se u strukturi ušteda najviše uštedjelo na materijalnim rashodima, potom nešto manje na plaćama, a manje od 200 milijuna kuna na subvencijama. Po njemu, značajna je ušteda i na kamatama, a obzirom na poboljšanje situacije na financijskom tržištu. Spomenuo je i uštede na različitim javnim nabavama gdje su se ukupni troškovi uspjeli smanjiti za 400 do 500 milijuna kuna.

Na pitanje jesu li, međutim, spomenute uštede uglavnom posljedica 'zaključavanja' proračuna u prosincu, Branko Grčić odgovara da je odluka Vlade je bila "da se maksimalno stisnemo i da te fiskalne okvire zadržimo u okviru onoga što nam nudi jednu stabilniju situaciju i dobar ulazak u 2015".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na redakcija[email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.