'JA SAM SAMO VOJNIK U OVOJ BITKI'

GOTOVO 500 ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA U SAMOIZOLACIJI Beroš: Još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću

Autor

bkk/h

Ministra zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak ujutro kako nema bitnih novosti u epidemiji  korona virusa i sprječavanju širenja, dodavši da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika, ali zbog veličine sustava ti se gubitci mogu nadoknaditi fleksibilnošću i mobilnošću.

26.03.2020. u 08:56
Ispiši članak

U emisiji "U mreži Prvog" Hrvatske televizije ministar Vili Beroš rekao je da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja. Beroš je jučer posjetio osječki KBC.

Dodao je kako nema nekih bitnih novosti i da Nacionalni stožer Civilne zaštite RH redovito informira javnost, i dogovor je da to radimo u redovitim obraćanjima javnost. "Ja sam samo vojnik u ovoj bitki", kazao je Beroš.

"Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas. Usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se događa da on ulazi, što je na neki način očekivano. Jer naravno, riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstvene ustavone", dodao je.

"Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na korona virus", rekao je Beroš.

Objasnio je i da su liječnici, kada im dođe pacijent,  puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Može se dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način, kao jučer u Osijeku, kazao je.

"Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili, da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima, a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio", naglasio je ministar zdravstva.

Rekao je i da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika. To je veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću, dodao je.

"Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima", kazao je Beroš.

Ministar je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita i još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije treba obratiti Maji Grbi-Bujević u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite RH jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.