RAZGOVOR S MINISTROM DRŽAVNE IMOVINE GORANOM MARIĆEM

GORAN MARIĆ ZA DIREKTNO: "Brkić ne koristi protupravno niti jedan prostor Republike Hrvatske"

Autor

Darko Markušić

Nakon što je ministar državne imovine Gorana Marića prozvan u medijima zbog navodnog sukoba interesa i podcijenjenosti vikendice u Živogošću, pitali smo ga za portal Direktno kako komentira posljednji napad na njega.

25.04.2019. u 16:57
Ispiši članak

Ministar Marić ranije u četvrtak je odbacio prozivke u medijima da je u imovinskoj kartici prijavio višestruko nižu vrijednost svoje vikendice u Živogošću, navodeći da ju je kupio prije sedam godina u vrijeme krize, da je u imovinskoj kartici naveo cijenu iz kupoprodajnog ugovora od 800 tisuća kuna te prijavio sve na što ga zakon obvezuje, ali da se "huškači s tim nikako ne mogu pomiriti".

Uvjeren je da "kamen spoticanja" nije njegova vikendica, već 1300 onih protiv kojih se vodi postupak za iseljenje i naplatu potraživanja, onih koji 25 godina nisu plaćali korištenje državnih nekretnina, protiv trgovačkih društava i onih koji su podzakupom zaradili stotine milijuna kuna.

 

Kada ste govorili o o onima koji koriste poslovne prostore u Zagrebu, jeste li mislili na brata Milijana Brkića, Jozu Brkića?

- Nisam, jer Jozo Brkić ne koristi niti jedan prostor Republike Hrvatske protupravno niti bez naknade. Prostore koje je koristio od Republike Hrvatske dobio je na javnom natječaju i uredno plaća zakupninu. Mislio sam na one koji 25 godina koriste, ne plaćaju i sprječavaju Republiku Hrvatsku, Ministarstvo državne imovine da uđu u posjed svog suvlasništva ili vlasništva. Dakle, mislio sam na one koji taj prostor koriste protupravno i bez naknade.

Zamjeraju vam i izbacivanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića iz rezidencije u zagrebačkoj Grškovićevoj ulici?

- Mnogi poznati su koristili bespravno državnu imovinu, od otoka Smokvice do bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. I on je koristio protupravno vilu u zagrebačkoj Grškovićevoj ulici. Naravno da smo i jedan i drugi objekt oslobodili i na javnom natječaju Smokvicu dali u dugogodišnji zakup, a vilu u zagrebačkoj Grškovićevoj ulici na javnom natječaju prodali. Bivšeg predsjednika smo kao bespravnog korisnika deložirali iz državnog prostora.

Podnijeli smo Državnom odvjetništvu RH prijavu i protiv sina Josipa Broza Tita, Miše Broza, zbog neovlaštenog korištenja vikendice i zemljišta u Samoboru, ali tu sud nije baš ažuran.

Podnijeli smo DORH-u zahtjev protiv 1300 osoba za iseljenjem i naplatom potraživanja, odnosno zbog korištenja državne imovine bez pravne osnove. Posebna priča su oni koji su davali poslovne prostore u vlasništvu Republike Hrvatske u podzakup trećim osobama i na tome se godinama bogatili. Takvi su i najglasniji, ali više nisu u mogućnosti činiti štetu Republici Hrvatskoj.

Kako komentirate najavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da će razmotriti ove optužbe?

- Prije sedam godina u svojoj imovinskoj kartici prijavio sam kuću u Živogošću. Kuću sam dobio po cijeni po kojoj sam je dobio. Da je bila skuplja, ne bih je ni kupio, a zanimljivo da se sada, nakon sedam godina, netko bavi vrijednošću moje vikendice. Prizemlje kuće sa suprugom koristim kao vikendicu, a dva apartmana na katu prepustio sam sinu, koji ih ljeti iznajmljuje.

Čudno je da od 10-12 tisuća nekretnina svih državnih dužnosnika za niti jednu se ne traži trenutačna tržišna vrijednost, osim za vikendicu u Živogošću. Nitko ne spominje i ne dovodi u pitanje tržišne vrijednosti nekretnina na otocima, Bolu, Rovinju ili centru Zagreba i to za puno veće i vrijednije nekretnine.

Uredno sam dosad regulirao odnose s Povjerenstvom i rado ću im dati obrazloženje. Stojim im na raspolaganju. Nikada nisam postupao protivno zakonu i poštujem zakone. No neće me polusvijet koji desetljećima koristi bespravno imovinu Republike Hrvatske, tj. zlorabi državnu imovinu spriječiti u mome daljnjem radu.

Kako komentirate insinuacije da niste prijavili niti prihode od iznajmljivanja nekretnine, odnosno zakupa apartmana?

- Naravno da su to samo insinuacije. To nisu moji prihodi i ne mogu ih prijaviti, jer imam obvezu prijaviti samo svoju imovinu i prihode, kao i imovinu i prihode od supruge. To su prihodi od punoljetnog sina i po zakonu ih nijedan dužnosnik nije dužan prijaviti niti ih prijavljuje. Nema čak ni rubrike u imovinskoj prijavi gdje bi se takvi prihodi iskazali.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.