APEL VLADI I MINISTARSTVIMA

Glas poduzetnika traži pomoć za putničke agencije i manji PDV u turizmu: Želimo pod hitno početi raditi!

Autor

rj

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojemu su upozorili na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke agencije. Naime, radi se o djelatnosti turističkog sektora koji bilježi pad prometa u prosjeku 80%, ali nema pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene. Čini se kako su putničke agencije u cijelosti zaboravljene od strane nadležnog ministarstva, kao i od Vlade Republike Hrvatske, kažu iz poduzetničke udruge.

20.01.2021. u 13:05
Ispiši članak

Budući da se radi o djelatnosti iz turističkog sektora, koji je izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, smatraju da se nadležni moraju puno ozbiljnije baviti njihovim problemima. UGP je zatražio od Vlade Republike Hrvatske i od Ministarstva financija da se svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60% isplati naknada za fiksne troškove. 

Osim toga, putničkim agencijama su krediti za likvidnost kod komercijalnih banaka u potpunosti nedostupni, a isto vrijedi i za Covid-19 kredite. Tražili su i ubrzavanje procesa za dobivanje kredita koji bi omogućili opstanak putničkih agencija. 

"Ponovno smo predložili i smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, sve konkurentske države, smanjile su PDV u turizmu i time će biti jeftinije turistima sljedeće sezone. Mnoge države uvidjele su situaciju i odlučile su proaktivno djelovati, što Hrvatska nažalost nije učinila. Stav UGP-a je da bi PDV u turizmu i ugostiteljstvu morao biti smanjen na 13%, što bi trebalo vrijediti i za putničke agencije", kažu iz udruge.

"Vlada Republike Hrvatske pod hitno mora smanjiti PDV putničkim agencijama na 13%. Isto se treba učiniti i za ostale djelatnosti u turizmu te ugostiteljstvu, baš kao što su to učinile sve ostale konkurentske zemlje. Tražimo konkretne poteze, a ne obećanja!", rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

UGP je u dopisu istaknuo i da putničke agencije nisu dobile tražene povrate sredstava od partnera kao što su hoteli, prijevoznici i avioprijevoznici, a svojim kupcima, naravno, moraju vratiti sav novac.

"Upravo iz tog razloga vlasnici putničkih agencija traže produženje vrijednosti izdanih vouchera najmanje do kraja 2021. godine. Jamčevno osiguranje u slučaju proglašenja više sile, kao što je Covid-19, ne pokriva izdane vouchere jer je viša sila nastupila nakon ugovaranja police jamčevnog osiguranja. U slučaju stečaja pojedinih putničkih agencija putnici će izgubiti novac. Apeliramo na produženje roka trajanja vouchera, jer u protivnom će putnička agencija s malo novca kojim raspolaže teško odrediti kome će vratiti novac, a kome ne. Naime, produženje roka do 31. prosinca 2021. omogućilo bi stabiliziranje poslovanja, izvršenje traženih povrata novca ili ostvarenje putovanja. Glavni cilj ovakvog poteza je da ne dođe do najgore opcije, a to je stečaj stotina putničkih agencija", tvrde iz udruge.

UGP kaže i kako su agencije spremne raditi.

"Mi želimo pod hitno početi raditi! Spremni smo na to i to pokazujemo objavom svih putovanja koje smo već najavili za iduću godinu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, naši putnici spremni su ući u kompromis za produženje svojih vouchera putovanja. Naime, putnici već gotovo godinu dana nisu putovali i vidimo njihovu veliku želju za putovanjima te odmorom. Potrebna nam je samo mala pomoć od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta kako bismo stali na noge te preživjeli ove negativne finacijske troškove. Također, na taj način dali bismo našim poslovnim partnerima mogućnost da uplaćene usluge iskoristimo s idućim putovanjima", rekla je Gabrijela Koščica, koordinatorica Pododbora za putničke agencije UGP-a.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.