ŠOK I NEVJERICA

General Džanko teško stradao u prometnoj nesreći: 'Sve nas je pogodila ova vijest...'

Autor

hk

U prometnoj nesreći koja se u nedjelju popodne dogodila u Labinskim Dragama teško je nastradao umirovljeni general HV-a Luka Džanko.

03.06.2024. u 22:35
Ispiši članak

S teškim je ozljedama prebačen u splitski KBC. U bolnici su završile i tri putnice iz vozila s kojim se sudario Džanko. Jedna ima teške ozljede, prenosi N1.  Džankovi prijatelji sumnjaju da je doživio moždani udar te izgubio kontrolu nad vozilom i prešao na suprotnu stranu ceste.

U nedjelju je Džanko bio u Perkoviću i radio na svom imanju. Kažu da se mještanima žalio na glavobolju. "Sve nas je pogodila ova vijest. Nadamo se najboljem", kazao je Ranko Britvić iz udruge VeDRA.

General Džanko trenutno živi na relaciji Split - rodni Perković, gdje obrađuje svoj vinograd. Pod generalom Džankom uspješno je obranjena dolina Neretve od prodora srpskih snaga, posebice Ploče i Metković. 1993. godine.

FOTO: HINA/Baldo Marunčić 

Zamjenik Gotovine

Nakon oslobodilačkih operacija HV-a u dubrovačkom zaleđu, general Džanko postaje zamjenik zapovjednika "Operativne zone Split" generala Ante Gotovine te u tom svojstvu odlazi u Zadar gdje je sudjelovao u pripremi Operacije Maslenica. 

General Džanko ogorčen: Zna se odakle je pogođen i gdje je okončao Perešin, a umjesto da nam se ispričaju oni nas tuže

Džanko je umirovljen u činu general bojnika u ožujku 1996. godine. Džanko je 2003. postao osumnjičenik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu, ali nakon kratkih razgovora sve su sumnje odbačene.