predsjednik povjerenstva

GALERIJA Miljenić poziva Todorića kao prvog svjedoka istražnog povjerenstva i vodi svoje kolege da gledaju film 'Gazda'

Autor

rj/h

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić najavio je nakon prve neformalne sjednice povjerenstva da će kao prvi svjedok, kada povjerenstvo počne s radom 3. studenoga, biti pozvan bivši predsjednik Uprave tog koncerna Ivica Todorić.

12.10.2017. u 16:39
Ispiši članak

Prvi svjedok istražnog povjerestva bi trebao biti sami vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

"Koristim priliku da ga i javno pozovem na svjedočenje, a bit će mu poslan i poziv na kućnu adresu", kazao je Miljenić. "Pozivam ga da se spremi, iz odluke je jasno na koje okolnosti treba svjedočiti i ovdje ga očekujemo 3. studenog", kazao je Miljenić. Ne očekuje da će Todorićevo saslušanje biti gotovo u jednom danu nego da će se vjerojatno nastaviti idućih dana.

Rekao je da su se dogovorili da će prva sjednica povjerenstva biti 3. studenoga, nakon blagdana Svih svetih, kako "netko ne bi mogao reći da je morao negdje ići i da zato nije mogao doći na povjerenstvo". Tri dana kašnjenja s početkom rada "nadoknadit će se tijekom šest mjeseci", kazao je: "Povjerenstvo će se sastajati koliko god bude trebalo. Imat ćemo još neke pripremne sastanke", dodao je.

Sjednice povjerenstva, najavio je, bit će javne, osim kada to ne bude moguće zbog službene tajne. Dodao je i da : "Ako bude želje i interesa za izravnim prijenosom sjednica, to omogućiti, tako da će se svi iskazi koji se budu davali i koji nisu zatvoreni moći prenositi. " . Istaknuo je i da su odluke na današnjoj sjednici donijeli jednoglasno.

Najavio je da će u poslovnik unijeti da, ako je riječ o javno eksponiranim osobama nema nikakvog razloga da se sve ne prenosi, osim ako se netko pozove na tajnu. "No moguće je da ćemo zvati i neke državne službenike, niže pozicionirane osobe koje nisu javne i koje će biti sklonije neke stvari reći ako to ne bude televizijski prenošeno i zato ćemo sebi uzeti za pravo da takve ljude izuzmemo od prikazivanja javnosti", rekao je. "Cilj nam je dobiti odgovore, a ne da netko šuti pred televizijskim kamerama", istaknuo je.

Rekao je kako je predložio da, ako treba, povjerenstvo počne s radom "tako da sjedne s druge strane i da ga pitaju tko god što ima jer bi to bilo korektno i prema kolegama i prema javnosti". O tome će tek odlučiti, ali dodaje "moguće je da to prvo odradimo”.

Razgovarali su o tome bi li povjerenstvo trebalo prekinuti s radom i kada s obzirom na mogućnost pokretanja istrage i  jedan se stav iskristalizirao, rekao je ali ga nije htio iznositi jer nisu o njemu glasali. "Sigurno je da sada o tome nećemo donositi nikakvu odluku jer nikakve istrage još nema, a ako je DORH pokrene, onda ćemo odlučiti o tome", kazao je.

Poslovnik će se izraditi do 30. listopada. Za potpredsjednika povjerenstva, neslužbeno se doznaje, bit će izabran Milijan Brkić (HDZ), a tajnik će biti Nikola Grmoja (Most).

Miljenić kaže da će svi članovi povjerenstva tijekom sljedećeg tjedna dati svoje prijedloge svjedoka i dokumentacije koju treba prikupiti, pa će na idućoj sjednici definirati hodogram i dinamiku rada.

Miljenić kao predsJednik istražnog povjerenstva će svoje kolege iz Sabora također odvesti da gledaju film 'Gazda' Daria Juričana o tome kako je Todorić sagradio svoje poslovno carstvo, pišu 24 sata. Miljenić smatra kako je nužno da članovi povjerestva prije sjednica pogledaju tajfilm kako bi se upoznali sa dobrim dijelom priče.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.