VEĆI PRORAČUN ZA 2021.

Fuchs obećao da se plaće u obrazovanju neće smanjivati; komentirao i situaciju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Autor

ig/h

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u utorak da će proračun ministarstva u 2021. biti nešto malo veći, ali generalno na razini ovogodišnjega, da se plaće u sustavu obrazovanja neće smanjivati te da je pitanje zaostataka plaća iz ranijih godina predmet širih razgovora.

27.10.2020. u 15:20
Ispiši članak

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u utorak na N1 televiziji i u opsežnom intervjuu osvrnuo se na više aktualnih tema, među kojima je i situacija na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je trenutačno tehnička uprava.

Uz ocjenu kako se napetosti u vezi Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta između toga fakulteta i rektorata ne smiruju, Fuchs je istaknuo da je rješenje problema u rukama sveučilišnoga Senata i Rektorata koji, smatra, moraju pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo svima.

Brže procedure evaluacije istraživačkih projekata, a i infrastrukturnih

Ministar je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li se ubrzati postupci evaluacije istraživačkih projekata jer smo, kako je rekao, svi uvidjeli da se na isti način ne može provoditi evaluacija nekog istraživačkog projekta koji se treba financirati novcem iz strukturnih fondova ili izgradnja nekog infrastrukturnog objekta.

Tako je spomenuo i često spominjani podatak kako je poznati znanstvenik Igor Štagljar rekao da je evaluacija projekta koji je predložio njegov tim trajala godinu i pol. Potvrdio je da je u evaluaciji toga projekta bilo niz nespretnih okolnosti koje su dobrim dijelom bile uvjetovane kompliciranim postupcima evaluacije

Ustvrdio je kako se to mora promijeniti i da postupci evaluacije trebaju biti brži i učinkovitiji, te da za to postoji dobra volja, a i optimist je da će tako biti.

Kada je pak riječ o instrumentima i svoj drugoj opremi potrebnoj za provedbu istraživačkoga projekta, poput primjerice specifičnoga lasera koji trebaju na Institutu Ruđera Boškovića (IRB), Fuchs je objasnio da je to vezano uz postupke javne nabave te da pritom treba voditi računa o Zakonu o javnoj nabavi koji regulira ta pitanja.

Ministarstvo pripremilo ambiciozne programe za promjene u znanosti

Na pitanje smatra li da je vrijeme za dugoročnije promjene u znanosti, ministar je rekao da je sada pri kraju finaliziranje dvaju dokumenata - Nacionalne razvojne strategije i dokumenata potrebnih za aktivaciju fondova za oporavak Europske unije (EU),

Istaknuo je kako je u tom dijelu Ministarstvo znanosti pripremilo vrlo ambiciozne programe koji uključuju reformske procese za koje treba novac, ali koji uključuju i direktne investicije, prvenstveno izgradnju školskih kapaciteta - škola i sportskih dvorana tamo gdje oni nedostaju. Podsjetio je da u Hrvatskoj oko 40 posto škola još uvijek radi u dvije smjene te da je zamisao Ministarstva da sve škole rade u jednoj smjeni što će onda omogućiti i cjelodnevnu nastavu i boravak u školama.

Fuchs je napomenuo kako je to, naravno, vezano i sa širim reformskim procesima u sustavu odgoja i obrazovanja te dodao kako se u Ministarstvu nadaju da tu postoji veliki prostor i za investicijski dio, a slični procesi predviđeni su i u sustavu visokog obrazovanja.

Govoreći o situaciji u školama u kontekstu povećanja broja novozaraženih korona virusom i među učeničkom populacijom, Fuchs je ponovio kako je udio zaraženih u učeničkoj populaciji još uvijek nepunih 0,2 posto na nacionalnoj razini. Svjestan je da je u Zagrebu situacija nepovoljnija, sukladno i ukupnom broju novozaraženih osoba, ali nije rekao o kojemu se postotku radi jer se, dodao je, stanje mijenja na dnevnoj bazi.

Smatra da je postojeći model rada škola dobar i odgovoran kao i sustav odlučivanja stožera na lokalnoj razini uz konzultaciju s Nacionalnim stožerom.

O mogućem potpunom prelasku na online nastavu - C model, Fuchs je rekao da će se to dogoditi u slučaju da Nacionalni stožer tako odredi za cijelu zemlju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.