28. OBLJETNICA HRVATSKE VOJSKE

FOTOGALERIJA Krstičević: Neka vas Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde u MORH-u uvijek podsjete na stvaranje domovine

Autor

iz

U ozračju svečanog obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u ponedjeljak je u Ministarstvu obrane u Zagrebu održana svečanost imenovanja središnjeg prostora kompleksa Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde. Održana je svečana akademija u Domu HV-a "Zvonimir", a otvorena je izložba proizvoda hrvatske obrambene industrije.

27.05.2019. u 16:20
Ispiši članak

Svečanosti su nazočili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora (DCMC - Deputy Chairman Military  Committee), general-pukovnik Steven M. Shepro, posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina, zapovjednici grana, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi i drugi.

U povodu obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, tradicija imenovanja središnjih prostora Ministarstva obrane i Glavnog stožera nastavila se imenovanjem Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde čime se odala počast Hrvatskoj vojsci i svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju, a samim time i u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Krstičević: Neka vas Trg i Prilaz uvijek podsjete na stvaranje domovine

"Hrvatska vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Domovinski rat je naš temelj i drago mi je da Hrvatsku vojsku prožimamo vrijednostima Domovinskog rata. Drago mi je što smo danas imenovali i Prilaz Zbora narodne garde jer je upravo ZNG preteča Hrvatske vojske. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što su učinili za našu vojsku, ali i državu", rekao je ministar Krstičević.

General Ante Gotovina u toj je prigodi kazao kako je Hrvatska vojska uistinu jamac stabilnosti i sigurnosti naše države te kako to iz godine u godine uvijek iznova dokazuje. "Uvijek je mnoštvo emocija na dane poput ovih. Oružane snage su u svijetu pa tako i kod nas, jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti", rekao je general Gotovina.

Premijer Plenković je otvorio izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije.

"Imamo sjajnu obrambenu industriju i drago mi je da smo u Ministarstvu obrane otvorili ovaj showroom kako bi tijekom službenih posjeta stranih delegacija prezentirali svu kvalitetu proizvoda hrvatske vojne industrije", rekao je ministar Krstičević.

Dodjela promaknuća, pohvala i nagrada

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a "Zvonimir", visoki uzvanici prisjetili su se značaja i uloge hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne hrvatske države te važnosti daljnjeg ulaganja u razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske.

Izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što su učinili za ugled koji je Hrvatska vojska stekla u međunarodnoj javnosti.

"Kroz razvoj kulture izvrsnosti u kojoj su uspjeh, zalaganje i osobno usavršavanje, prvo i jedino mjerilo svakog našeg vojnika, jamčimo kako će Hrvatska vojska i u budućnosti biti jamac sigurnosti, prosperiteta i blagostanja Hrvatske", poručio je Petener.

Ministar obrane Damir Krstičević osvrnuvši se na veliku smjenu straže u nedjelju, pokaznu vježbu na Jarunu te međunarodnu vojnu vježbu "Immediate Response". Istaknuo je kako se navedenim, na dostojanstven način, odalo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima te svim hrvatskim braniteljima.

"U njihovoj žrtvi, svi zajedno pronađimo motivaciju kako bi se i danas, s istim žarom borili za hrvatske nacionalne interese i za Hrvatsku vojsku. Oni, kao i svi ostali hrvatski branitelji predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom i našim ratnim ministrom Gojkom Šuškom,  ostvarili su najvažniju zadaću – slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku", rekao je ministar Krstičević i dodao kako se "nikada nismo umorili od stvaranja moćne, moderne i sposobne Hrvatske vojske".

"Kada budete prolazili Trgom Hrvatske vojske neka vas to ime podsjeća na stvaranje hrvatske države, na pobjedu u Domovinskom ratu i na sve one heroje koji su pod tim imenom poginuli. Današnjim imenovanjem, na ovaj simboličan način povezali smo Hrvatsku vojsku i s pretečom iz koje je proizišla - sa Zborom narodne garde".

General Šundov kazao je kako mu iznimnu čast predstavlja biti načelnik Glavnog stožera vojsci koja je još u Domovinskom ratu pokazala svoju snagu i zajedništvo.

"Danas je Hrvatska vojska u spremnosti izvršavati sve one zadaće koje se pred nju postave, bilo da je riječ o međunarodnim operacijama i misijama ili pak obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. S druge strane, kako smo se već uvjerili više puta, Hrvatska vojska će uvijek pomagati svome narode gdje god je to potrebno, odnosno gdje to civilne institucije nisu u mogućnosti samostalno učiniti", rekao je Šundov.

Na svečanoj akademiji, predsjednica Republike Hrvatske promaknula je u viši čin ukupno 137 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je ukupno 272 dočasnice i dočasnika te pohvalio i nagradio 61 pripadnika Hrvatske vojske. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane nagradio je i pohvalio 52 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

U ovoj prigodi, dodijeljene su nagrade za osvojena druga i treća mjesta na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019."

Treće mjesto osvojila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije, a drugo mjesto skupnica Sandra Andrašek iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U muškoj kategoriji, treće mjesto osvojio je skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga dok je drugo mjesto osvojio natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U povodu povratka aviona MiG-21, heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, nakon 28 godina u Hrvatsku, uručene su nagrade timu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu koji je radio na tom projektu. Nagradu je u ime cijelog tima HRZ-a i ZzP-a primio načelnik stožera HRZ-a, brigadir Michael Križanec.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.