ZAPOČELA NA INICIJATIVU HRVATSKE POLICIJE

FOTOGALERIJA Hrvati među uhićenima u velikoj međunarodnoj operaciji protiv globalnih krijumčara kokainom

Autor

dd/h

Tijekom opsežne međunarodne operacije kodnog naziva ''Familia'', koja je protiv globalnih krijumčara kokainom vođena na tri kontinenta, uhićeno je 16 osoba, a zaplijenjena je tona kokaina te dva milijuna eura u gotovini, doznaje se u četvrtak u MUP-u.

25.07.2019. u 18:56
Ispiši članak

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima sudjelovale su i redarstvene vlasti iz Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije.

Kriminalističko istraživanje, dodao je MUP, od samog početka imalo je snažnu potporu i koordinaciju međunarodnih agencija za provedbu zakona kao što su Europol, DEA i Frontex. Uz njih, u operaciji su sudjelovale i redarstvene vlasti Belgije, Švicarske, Eurojusta i USKOK-a.

Kriminalističko istraživanje ''Familia'' započelo je na inicijativu hrvatskog policijskog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a cilj operacije bila je međunarodna mreža koju se sumnjičilo za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju zrakoplovima i komercijalnim brodovima te za povezano pranje novca.

Provedbu operacije ''Familia'' prezentirali su načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač, voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović te Alen Barta iz zagrebačkog odjela PNUSKOK-a.

Operacija traje još od 2017.

''Operacija je započela krajem 2017. na temelju raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u EU države, uključujući Hrvatsku. Pritom je identificirana dobro organizirana kriminalna skupina, dio tzv. Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama EU-a i svijeta'', kazao je Kovač.

Pritom je pojasnio da se kriminalna skupina bavila prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u EU i Aziju, kao i pranjem novca ostvarenim tim krijumčarenjem. Uz to, Kovač je nadodao kako je riječ o nekoliko skupina povezanih u zločinačku organizaciju.

Barta je dodao kako su posebne istražne radnje započete početkom 2018. u koordinaciji s USKOK-om. Uz to, provedena su i paralelna kriminalistička istraživanja.

''Zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti kriminalne skupine u Europi i njezinim jakim kriminalnim vezama u Europi, nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, Uskok i hrvatska policija proširili su kriminalističko istraživanje na nekoliko zemalja putem mehanizma europskog istražnog naloga i međunarodne policijske suradnje'', rekao je Barta.

Suradnja na tri kontinenta

Pritom je dodao kako su u studenom 2018., nakon nekoliko operativnih sastanaka hrvatskih, srpskih i čeških policajaca, na temelju razmijenjenih podataka, započela i paralelna kriminalistička istraživanja u Srbiji i Češkoj.

U sljedećoj fazi, zbog složenosti istraživanja te na zahtjev hrvatskih, srpskih i čeških policijskih i pravosudnih tijela uspostavljena je suradnja na tri kontinenta te su se u akciju uključila još švicarska i belgijska federalna policija, francuska žandarmerija, talijanska financijska policija, hongkonška carina, pravosudna policija Macaua i Malezije te urugvajska i paragvajska policija.

U sklopu akcije, u listopadu 2018. u Hrvatskoj su uhićena dva državljana BiH, a zaplijenjeno je više od milijun eura, dok je u travnju u Hong Kongu uhićeno pet osoba, a zaplijenjen je 421 kilogram kokaina.

''Tijekom akcije utvrđeno je kako bi se kokain mogao prokrijumčariti iz Južne Amerike malim zrakoplovom pa se u istragu uključila i francuska žandarmerija. Teret je istovaren u Francuskoj i prevezen kombijem u Švicarsku, gdje ga je zaustavila švicarska policija'', dodao je Barta.

Uhićena i dvojica visokorangiranih pripadnika Balkanskog kartela

U svibnju su u Švicarskoj uhićeni jedan hrvatski, jedan češki te jedan crnogorski državljanin te 603 kilograma kokaina. U paralelnoj akciji u Češkoj su uhićena dva češka državljana kojima je zaplijenjeno milijun eura. Istovremeno u Hrvatskoj i Srbiji su obavljene pretrage kuća i vozila tijekom kojih je zaplijenjena luksuzna roba te četiri pištolja s prigušivačima.

Na području Hrvatske tijekom srpnja uhićena su još petorica hrvatskih državljana kojima su pretražene kuće i vozila te zaplijenjeni mobiteli. Istovremeno, dodaje MUP, u Srbiji su uhićeni jedan srpski te jedan BiH državljanin kojima su zaplijenjeni mobiteli i luksuzna roba.

Kovač je naglasio je kako je tijekom operacije uhićena dvojica visokorangiranih pripadnika tzv. Balkanskog kartela, kao i 14 pripadnika ciljanih organiziranih kriminalnih skupina, 11 u Europi te pet u Hong Kongu. Pored zapljene više od tone kokaina, oduzeto je i oko dva milijuna eura u gotovini te luksuzna roba, ručni satovi i vozila u vrijednosti većoj od milijun eura.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.