ISPRAĆEN PLJESKOM

VIDEO/FOTO Komemoracija u HNK-u za Milana Bandića: 'Otišao je jedan od najvećih, čovjek hercegovačke duše i purgerskog šarma'

Autor

bl/rj/h

U zagrebačkom HNK-u održana je u utorak komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba. 

02.03.2021. u 11:00
Ispiši članak

Bandić je preminuo 28. veljače od srčanog udara u 66. godini života, a na čelu Zagreba bio je dva desetljeća. 

Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić.

Pavičić Vukičević: Postao je najveći nakon Tuđmana

Pavičić Vukičević poručila je kako trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istodobno ne može sakriti tuga.

"Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada, uz rame s najuglednijim ocima naše metropole. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana, što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici", rekla je Pavičić Vukičević. 

U ideološki opredijeljenom društvu Bandić je pokazivao širinu i otvorenost, imao je vremena i ljubavi za čovjeka i njegove potrebe, osobito one najpotrebitije te se nije osvrtao na kritike i podmetanja. Za grad je davao cijeloga sebe - svoje zdravlje, vrijeme i život, ustvrdila je. 

"Nije stvarao grad zatvoren u svoje zidine, već grad koji je pomagao svim hrvatskim krajevima i koji je osjećao odgovornost i prema Hrvatima u BiH, ali i prijateljskim gradovima diljem ovog dijela Europe. Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta i neiscrpne energije", kazala je Pavičić Vukičević. 

Dodala je kako će Zagreb teško više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada, te pokojnom Bandiću zahvalila na svemu što je činio.  

"Čast nam je da smo bili tvoji suradnici, prijatelji i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje jest nastaviti tamo gdje si stao i činiti naš grad još boljim i uspješnijim", rekla je Pavičić Vukičević.

Obuljen Koržinek: Bandić je živio svoje političko i javno djelovanje

Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada. 

“Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca. Mnogi će ga sugrađani najbolje pamtiti upravo po toj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti", rekla je.

Njegovi politički oponenti česti su iznosili kritičke stavove zbog njegovog načina upravljanja gradom, ali činjenica da su mu građani Zagreba na demokratskim izborima dali povjerenje izaziva poštovanje, po tome će ga pamtiti i Zagreb i Hrvatska, poručila je ministrica kulture i medija.

Istaknula je kako je suradnja između Vlade i gradonačelnika Zagreba bila usmjerena boljitku i razvoju grada, a u zadnjih godinu dana naporima da se Zagreb obnovi nakon potresa u ožujku prošle godine. 

Maričić se osvrnuo na početke političke karijere Milana Bandića, istaknuvši da je oko sebe okupio ljude koji su htjeli ostati u krugu lijevoga u vrijeme kada su svi ostali bježali iz kruga socijaldemokracije. 

“Ma koliko se čini da je naglasak na raditi i delati, u stvari poanta je bila na zajedničkoj akciji, zajedničkom radu”, kazao je. Da nije bilo uspješno upravljanje gradom, ne bi ga građani ponovno i ponovno birali, jer ponovno se bira na temelju onoga što si radio i ostavio iza sebe.

"Iako je u šest mandata bio gradonačelnik, nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima. No, Zagreb za Milana nije bio samo grad, nego su za njega to prije svega bili ljudi koji su mu uvijek bili na prvom mjestu”, kazao je Maričić.

Pročitane poruke sućuti

Komemoraciju je vodio Dražen Siriščević koji je u uvodnom govoru istaknuo da je Bandićev život bio obilježen radom za Zagreb, a tijekom komemoracije pročitao je poruke sućuti koje su uputili bivšeg veleposlanika Rusije u Zagrebu Anvara Anzimova, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, čelnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, te hercegovačkog mjesta Grude i Društva distrofičara Zagreba.

Uz članove obitelji pokojnog Bandića, kćer Ana-Mariju i suprugu Vesnu Bandić, komemoraciji su prisustvovali Bandićevi suradnici i prijatelji.

Na kraju komemoracije prikazan je kratak film u kojemu su uz scene s Bandićem prikazani njegovi projekti koje je razvio za vrijeme upravljanja gradom, od fontana i Muzeja suvremene umjetnosti, do remetinečkog rotora i sljemenske žičare, nakon čega su prisutni zapljeskali. 

Zagrebačka filharmonija izvela je skladbu “Adagio for Strings” Sameula Barbera te pjesme "To je moja zemlja", "Vraćam se Zagrebe tebi" i “Fala”.

Komemoracija je održana uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, koji se mogao pratiti i na video zidu ispred zgrade HNK-a, gdje se okupilo nekoliko desetaka građana.

TIJEK:

11.50 Na kraju komemoracije prikazani su inserti iz života Milana Bandića, ali i projekti koji su napravljeni za njegovih mandata: Bundek, Domovinski most, Arena Zagreb... Cijela dvorana HNK-a Zagreb je ustala i pljeskom ispratila pokojnog gradonačelnika. 

11.35 Riječ je uzela i zamjenica gradonačenika Jelena Pavičić Vukičević

"Danas trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje jednog velikog života i jednog velikog djela. Nikad više nećemo slušati njegove šale, uživati u njegovim pričama, humoru i diviti se njegovim energiji i rezultatima. Otišao je jedan od najvećih među nama. Otišao je jedan od najvećih nakon Franje Tuđmana. Napustio nas je čovjek u kojem je srcu bilo mjesta za sve. Pokazivao je veliku širinu i otvorenost. Uvijek je imao vremena, ljubavi i strpljenja za čovjeka i njegove potrebe. Nije se štedio, kalkulirao, nije se osvrtao na kritike. Živio je za Zagreb. Za naš grad davao je cijeloga sebe, svoje zdravlje, vrijeme i svoj život. Izgorio je za hrvatsku metropolu. Stvarao je grad koji je pomagao svim hrvatskim krajevima, osjećao je odgovornost prema Hrvatima u BiH, ali i prijateljskim gradovima u ovom dijelu Europe. Bio je široke hercegovačke duše i purgerskog šarma. Preobrazio je sive verdute iz 80-ih u moderno ruho. Za njega nije bilo nemogućih stvari, zato danas imamo Bundek, novu žičaru, Muzej suvremene umjetnosti. Uvijek je bio korak ispred drugih, osluškivao je bilo grada, imao je vremena za sve i za svakoga, a nažalost ponajmanje za sebe. Teško da ćemo imati gradonačelnika poput njega. Njegovim je odlaskom izgubio puno, izgubila je Hrvatska. Otišao si ponosno, otišao si nepobjediv", istaknula je Pavičić Vukičević. 

11.32 Čita se pismo bivšeg veleposlanika Ruske Federacije Anvara Azimova u kojem Azimov kaže da bi se jedan zagrebački trg trebao nazvati po pokojnom gradonačelniku. Pročitano je pismo i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

11.30 Zagrebačka filharmonija izvodi pjesmu Ive Robića 'Golubovi'.

11.27 Čitaju se sućuti patrijarha Porfirija, muftije Aziz ef. Hasanovića i samostana Sv. Ante u Kninu. 

11.21 

"U ime Vlade željela bih izraziti iskrenu sućut i suosjećanje u povodu iznenadne i prerane smrti gospodina Milana Bandića. Najdugovječniji gradonačelnik je bio na čelu grada dva desetljeća i dobro je surađivao s Vladama. Radili smo s njim na razvoju grada, u posljednjih pet godina smo surađivali s njim vodeći se s tim idejama i principima. Podupirali smo razvoj glavnog grada, radili smo na kulturi, infrastrukturi. Jako se veselio hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Radili smo zajednički i na obnovi grada od potresa. Kao ministrica zadužena za kulturu često smo se susretali na kulturnim događanjima. Dijelili smo odgovornost na upravljanju zajedničkih institucija. Milan Bandić živio je svoje političko i javno djelovanje, snažno je obilježio razvoj grada u svim područjima života. Ostali su iza njega kapitalni projekti, ali i humane geste prema malim ljudima. Njegovi oponenti su ga često kritizirali, ali činjenica da je osvojio šest mandata izaziva poštovanje. On je kao osoba prihvaćao različitosti, komunicirao je sa svima. Bio je u stanju saslušati i uživjeti se u poziciju mnogih. Dan Milana Bandića je trajao puno dulje od uobičajenog. Svi koji su ga poznavali sjećat će ga se po neiscrpnoj energiji i po želji da se rukuje s građanima", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

11.20 Ponovno se čitaju dijelovi iz Bandićevog života.

"Došao sam u Zagreb kao dječarac. Zagreb je ljudski topla metropola, nikad nisam zaboravio zašto sam došao u gradonačelničku fotelju", pisao je Bandić...

11.16 Siriščević je pročitao brzojav sućuti gradonačelnika Gruda Ljube Grizelja i članova Društva distrofičara Zagreb. 

11.10 Bandićev prijatelj Ratko Maričić je održao govor. 

"Draga Vesna i draga Anamarija moja sućut. Milan je jednom prilikom sve nas pozvao da idemo raditi, uvijek je bio takav. Uvijek je bio za rad, poanta je bila u zajedničkoj akciji, na zajedničkom radu, na 'delanju'. Milan je bio najduže vrijeme zagrebački gradonačelnik, on je uspio okupiti ljude u SDP-u kada su svi bježali od socijaldemokrata. Nama se to činilo jednostavnim kako je on to radio. Tada smo uskrsli iz pepela i pomalo smo postajali vladajuća struktura grada. Bio je to početak Milanovog puta prema gradonačelničkoj poziciji. On je uspješno radio na razvoju grada. Iako je šest puta biran, nije nikad smatrao da je bogom izabran da vodi grad", rekao je Maričić i dodao kako je Bandić ostavio 'lijep i uređen grad' svojim građanima. 

Na Maričićeve riječi rasplaka se Bandićev kćer Anamarija Bandić

11.07 Dražen Siriščević čitao je dijelove iz života zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Rad je bio poziv ovog čovjeka. Život našeg junaka je nenadano prekinut. Utihnulo je veliko srce grada Zagreba", rekao je Siričević. 

11.00 Na komemoraciju su došli supruga Vesna Bandić,

General Mladen Markač,

Vjerni suradnci  Duško Ljuština, Pavle KalinićSlobodan Ljubičić Kikaš i Ana Stavljenić Rukavina...

Video:

STARIJE:

U utorak u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se komemoracija za Milana Bandića.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi i ograničenja okupljanja, neće svi moći ući u HNK , no oni koji ne uspiju ući, sve će moći pratiti na videozidu ili na televiziji, gdje će biti izravan prijenos.

Zbog navedenih mjera moći će biti nazočno oko 150 uzvanika. 

Najavljena su i tri govornika. U ime Vlade će govoriti ministrica Nina Obuljen Koržinek i Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj i suradnik Milana Bandića. Na kraju će govoriti Jelena Pavičić Vukičević.

Na komemoraciji će svirati Zagrebačka filharmonija, uz koju je Bandić bio posebno vezan.

Puštat će se i kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića, kao i glazbeni broj ''Zagreb, tak te imam rad''. Cijeli će program voditi Dražen Siriščević.

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12 sati na gradskom groblju Mirogoju. Milan Bandić bit će pokopan na početku mirogojskih Arkada.

Brojni građani diljem Hrvatske, kao i osobe iz javnog i političkog života opraštaju se od zagrebačkog gradonačelnika koji je na čelu glavnog grada bio više od 20 godina.

.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.