POHVALIO I MINISTAR BANOŽIĆ

FOTO Hrvatska vojska postavlja šatore ispred Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Autor

lb

Hrvatska vojska i dalje će biti na raspolaganju i spremna pomoći građanima kad god zatreba,  poručio je ministar Banožić

27.10.2020. u 16:32
Ispiši članak

U cilju pružanja pomoći lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u borbi protiv suzbijanja korona virusa SARS-CoV-2, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, u utorak, 27. listopada 2020. godine pružaju potporu Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski vojnici postavljaju petnaest polja šatora tipa M70 s pripadajućim poljskim stolovima i klupama na tri lokacije u dvorištu Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je stradao u potresu tijekom ožujka. Na postavljanju šatora angažirano je deset pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske, a šatori će se koristiti za potrebe boravka i prehrane studenata.

Ministar obrane Mario Banožić ovom prigodom je rekao: "Od samog početaka izbijanja pandemije korona virusa u Hrvatskoj, pripadnici Hrvatske vojske aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske. Uz pružanje logističke pomoći zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, odnosno izgradnjom ekspedicijskih kampova i šatora, pomoć pruža i vojno zdravstveno osoblje. Pripadnici Hrvatske vojske postavili su do sada ukupno 66 šatora za potrebe obavljanja trijažnih postupaka. Hrvatska vojska i dalje će biti na raspolaganju i spremna pomoći građanima kad god zatreba."

Zamjenik Zapovjednika bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu satnik Josip Šindler je rekao kako je jedna od osnovnih zadaća pripadnika Hrvatske vojske pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama te su pripadnici Bojne za opću logističku potporu posebno motivirani na izvršenju ovih zadaća s obzirom na to da znaju koliko pridonose društvu u ovim kriznim situacijama. "U slučaju potreba za daljnjom pomoći civilnim institucijama, pripadnici Bojne će se odazvati i pružiti svoju pomoć sukladno mogućnostima i resursima znajući situaciju u kojoj se trenutno nalazimo“, poručio je satnik Šindler.

Na aktivnostima izgradnje ekspedicijskih kampova i podizanja šatora do sada je sudjelovao ukupno 231 pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom i to 66 šatora, 22 šlepera/kamiona, devet viličara i 16 kombija te 15 agregata za zagrijavanje šatora. Navedeni šatori i ostala vojna oprema postavljeni su za potrebe obavljanja trijažnih postupaka u vrijeme trajanja pandemije korona virusa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Zagreb u Zagrebu, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Kliničkog bolničkog centra Split u Splitu, Opće bolnice Šibenik u Šibeniku, Opće bolnice Zadar u Zadru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Isto tako, u pružanju pomoći civilnom stanovništvu i civilnim ustanovama Republike Hrvatske zdravstveno osoblje, pripadnici Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu pružaju pomoć Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu (dva liječnika na tjednoj bazi pružaju potporu funkcioniranju Zavoda i praćenju epidemiološke situacije u gradu Zagrebu) i Hitnom zračnom medicinskom prijevozu na otoku Krku (dva liječnika i dva medicinska tehničara na tjednoj bazi sudjeluju u hitnom zračnom medicinskom prijevozu), a pružali su i pomoć Županijskom zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije u Gospiću (jedan liječnik na tjednoj bazi pružao je ispomoć u praćenju epidemiološke situacije).

Također, pružena je potpora Stožeru Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ustupanjem 100 vojničkih kreveta u Spaladium Areni Split i 10 kreveta Crvenom križu Vrgorac. Za potrebe karantene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ustupljen je na privremeno korištenje hotel "Galeb" u Kuparima s pripadajućom opremom.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.