HRVATSKI RATNICI-UKRAJINA

FOTO Članovi Moto kluba specijalne policije pobrinut će se da majka Domovina još jednom zagrli stradale Hrvate

Autor

dd

Zbog izravnog osvjedočenja da su ideali i žrtva zbog njih podnesena u današnjim vremenima zanemareni i podcijenjeni, članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP) u zaboravljenim herojstvima, sudbinama i mjestima stradanja hrvatskih vojnika u Ukrajini za vrijeme I. svjetskog rata pronašli su, u ljudskom i profesionalnom smislu, vrijednost koju žele obnoviti i s kojom se umnogome mogu poistovjetiti. Osmislili su i pokrenuli novi projekt Hrvatski ratnici – Ukrajina.

16.06.2018. u 09:28
Ispiši članak

Projekt HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen je hrvatskom ratniku kao takvome, u svim povijesnim vremenima.

Predstavnici Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP) ovaj ambiciozno zamišljeni projekt prijavili su na javni natječaj Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja te su, zahvaljujući izvrsnim ocjenama projekta, osigurana sredstva za njegovu organizaciju i provedbu.

Projekt uključuje putovanje motorima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovja tijekom I. svjetskog rata, susret s lokalnim vlastima i policijom te na temelju prikupljenih materijala postavljanje izložbe umjetničkih fotografija i izradu dokumentarnog filma s putovanja.

Članovima udruge na putovanju će se pridružiti i dva člana akademske zajednice: dr. sc. Amir Obhođaš, povjesničar iz Hrvatskog državnog arhiva, istraživač hrvatske vojne povijesti, te dr. sc. Jevgenij Paščenko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni profesor na katedri za ukrajinski jezik i književnost, istraživač i autor knjige "Hrvatski grobovi 1914.-1918., Karpati, Galicija, Bukovina“. Sudjelovanje dvojice rijetko upućenih znanstvenika uvelike će pridonijeti razini provedbe i uspješnosti projekta.

Njih obojica, zajedno s pukovnikom Nikolom Tomincem, pasioniranim istraživačem Hrvata na bojišnici Prvoga svjetskoga rata, obilježavajući službeni početak realizacije projekta 21.travanja održali su stručno predavanje pred sudionicima putovanja, odnosno članovima Udruge MKSP u prostoru Doma specijalne policije u Zagrebu.

Svoj osobni doprinos misiji putovanja članovi MKSP iskazali su na vrlo dojmljiv način: kako su članovi MKSP iz gotovo svih dijelova Hrvatske, svaki je iz svoga kraja donio grudu zemlje na oltar Domovine na Medvedgradu, gdje ju je u kapelici sv. Filipa i Jakova 26. svibnja blagoslovio fra Tomislav Glavnik. Blagoslovljena zemlja bit će razasuta po grobištima stradalih Hrvata u Ukrajini, njih gotovo 70 000 koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj, kako bi majka Domovina, makar simbolički, ponovno zagrlila svoje sinove.

Na svoje sedmodnevno putovanje u Ukrajinu članovi MKSP kreću u ponedjeljak 18. lipnja iz Zagreba, a nastavljaju ga kroz Mađarsku, Poljsku i Češku.

Aktivni sudionik putovanja bit će i fotograf Tomislav Veić, i sam hrvatski branitelj. Odmah po povratku s putovanja bit će postavljena izložba umjetničkih fotografija s prigodnom knjižicom. Također, na temelju video materijala snimljenih tijekom svih dosadašnjih projektnih aktivnosti, kao i s putovanja, Krešimir Švajcer, pripadnik specijalne jedinice Alfe u mirovini, montirat će dokumentarni film. Uz upoznavanje šire javnosti s mjestima stradanja hrvatskih vojnika iz I. svjetskog rata primarni cilj izložbe umjetničkih fotografija i dokumentarnog filma približiti je rad i misiju MKSP među širom braniteljskom populacijom kao mogućim budućim članovima i poticanje njihove aktivnosti i društvene uključenosti.

Stotinu godina je prošlo no hrvatski ratnici nisu zaboravljeni. Niti onih koji su ih čekali više nema, ali ima onih koji prkose zaboravu. To je poruka koju s ovim putovanjem žele poslati hrvatski ratnici, heroji Domovinskog rata - ne smije i, dok je njih, neće biti zaborava!

Stoga će u Ukrajini članovi MKSP posjetiti, odati počast i obilježiti brojna mjesta stradanja hrvatskih vojnika iz I. svjetskog rata. No posebnu pozornost iskazat će na Užočkom prijevoju, mjestu gdje su ratovali hrvatski ratnici u uvjetima vrlo sličnim onima u kojima su ratovali i hrvatski specijalci na Velebitu, a ujedno i jednom od najvećih stratišta Hrvata u Prvom svjetskom ratu i, na žalost - do danas neobilježenom. Članovi MKSP ispravljajući tu stoljetnu nepravdu dali su izraditi spomen ploču od bračkoga kamena sa znakovitim tekstom na hrvatskom i ukrajinskom jeziku:

PROVIDNOŠĆU ODABRANI

PRKOSIMO

SMRTI, ZABORAVU, RIJEČIMA.

RATNIČE, BRATE!

ZLATO ZA ŽELJEZO DADOSMO

SPREMNI GINUTI,

SPREMNI ŽIVJETI

JEDAN ZA DRUGOGA.

Članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata udrugu su osnovali s ciljem okupljanja i povezivanja svih pripadnika specijalnih jedinica policije, radi promicanja i održavanja njihova ratnog identiteta te sprječavanja zaborava njihova doprinosa u obrani i oslobađanju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Članovi Moto kluba njeguju trajno sjećanje na žrtve i njihovo dostojno obilježavanje, ali i na ideale, povijesne i suvremene, kojima su vođeni tijekom svog aktivnog sudjelovanja u najznačajnijim akcijama u obrani suvereniteta RH.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.