JAČANJE OBRAMBENIH MOGUĆNOSTI

Evo zašto Hrvatska nabavlja nove američke helikoptere i rješava se ruskih

Autor

Marijan Opačak

Hrvatska vojska postupno prelazi na zapadnu vojnu tehnologiju uz pomoć strateškog partnera Sjedinjenih Američkih Država. Nastavak je to suradnje koja je započela ranijih godina, a koja bi trebala Hrvatsku uz druge zemlje nekadašnjeg socijalističkog bloka otrgnuti trajno od ruskog logističkog i opskrbnog lanca. 

17.06.2019. u 22:47
Ispiši članak

Nakon raspada Sovjetskog Saveza postojao je program State Departmenta koji je pokušavao nove saveznice, nekadašnje zemlje Varšavskog pakta, odvojiti o ovisnosti o ruskoj ekonomiji. Tako su Sjedinjene Američke Države novim saveznicima davale novčanu potporu kako bi kupovali američko oružje umjesto da ga kupuju od Ruske Federacije.

Pentagon je ponovno pokrenuo takav program, a imaju namjeru ga i proširiti. Danas se program zove "Europski program poticanja dokapitalizacije", a zemlje Istočne Europe, danas članice NATO saveza, potpisuju kako će kupiti oružje proizvedeno u SAD-u.

Cilj sporazuma nije samo prekinuti lanac ruskog logističkog i opskrbnog lanca. Naime, ulaskom u NATO savez Hrvatska je (kao i druge zemlje) prihvatila određene sigurnosne protokole, a ovim sporazumom i rješavanjem oružja sovjetskog i ruskog porijekla onemogućava se ruskim proizvođačima i servisnom osoblju prodaja rezervnih dijelova i rad u savezničkim bazama NATO-a, odnosno u partnerskim vojnim bazama što može predstavljati određeni sigurnosni rizik. 

Države koje pristanu sudjelovati u programu moraju obećati da neće kupovati rusko ili kinesko oružje. Također će se morati riješiti svog starog naoružanja ruskog, odnosno sovjetskog porijekla te umjesto njih kupiti američke zamjene. 

No umjesto da zemljama partnerima Sjedinjene Države daruju dotrajalo vojničko naoružanje ili vozila, zemlje partneri dobivaju mogućnost ulaganja u američku vojnu industriju, dok se u isto vrijeme oslobađaju starih borbenih sustava i podižu borbenu spremnost svojih vojnih snaga. 

Kako je portal Direktno već pisao u protekloj godini, ovaj ugovor s američkim State Departmentom potpisalo je šest bivših zemalja nekadašnjeg socijalističkog bloka u iznosu od 190 milijuna dolara. 

Svaka zemlja je u različitoj fazi kupnje nove opreme, a dužnosnici State Departmenta vjeruju kako bi moglo potrajati nekoliko godina dok im partneri ne uspiju nastaviti s kupovinom. Zemlje koje su se uključile u taj program su: Albanija i Bosna i Hercegovina koje su dobile po 30 milijuna dolara za helikoptere pojedinačno, Hrvatska koja je dobila 25 milijuna dolara za borbena vozila za potrebe pješaštva, Grčka koja je kao i Hrvatska odlučila za 25 milijuna dolara obnoviti vozni park nabavkom borbenih vozila za potrebe pješaštva, Sjeverna Makedonija koja se odlučila za  30 milijuna dolara nabaviti borbena vozila te Slovačka koja je za 50 milijuna dolara odlučila obnoviti svoje helikopterske jedinice. 

I Hrvatska namjerava obnoviti svoje helikopterske jedinice. Tako će kako su nedavno prenijeli hrvatski mediji Sjedinjene Američke Države isporučiti Hrvatskoj dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M početkom 2022. godine. 

Donacija, odobrena u rujnu prošle godine, vrijedna je oko 50 milijuna američkih dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. Međutim, Hrvatska bi trebala dotad osigurati sredstva za obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera. 

Zašto američki helikopteri, a ne remont ruskih

Prema najavama Ministarstva obrane Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk te njima zamijeniti sadašnje ruske helikoptere Mi-8/171 koji će dotad biti ponovno spremni za ponovni skupi remont. 

Iako u Europi postoji nekoliko renomiranih centara za remont helikoptera iz obitelji Mi-8/17 i to LOM Praha (Češka), LOK (Češka), Aviabaltika (Litva) i LOTN (Slovačka). U Ukrajini postoji nekoliko zavoda koji se dugi niz godina bave remontom helikoptera Mi-8/17, krovne institucije za helikoptere iz obitelji Mi-8/17, pa tako i Mi-171, nalaze se u Ruskoj Federaciji.

I dok Slovačka, Češka i Litva obnavljaju dio svoje flote helikoptera ruskog porijekla zahvaljujući upravo remontnim centrima u vlastitim zemljama, Hrvatska nema tu mogućnost. Naime, Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici državna je kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. Iako trenutno obavlja dio posla remonta helikoptera Mi1718h, riječ je o poslu koji je zapao u velike probleme i upitno je kada će biti završen.

Kritičari nabavke američkih helikoptera vole naglasiti činjenice kako je "Black Hawk" višenamjenski borbeni helikopter koji za razliku od ruskih helikoptera može ponijeti upola manji teret-1200 kilograma unutar helikoptera ili do 3600 kilograma podvjesno i 14 vojnika. 

Mi-8/171 je srednji transportni helikopter koji može ponijeti do četiri tone tereta u unutarnjem prostoru,  pet tona podvjesno te 26 vojnika. Također ističu kako se radi o isključivo borbenom helikopteru koji služi za transport postrojbi s ciljem zauzimanja i zadržavanja ključnih točaka tijekom borbenih operacije te kako ne može poslužiti u civilne svrhe. 

Međutim, iako je Ministarstvo obrane željelo nabaviti 12 UH-60 model A, koji odgovaraju gornjem opisu isključivo borbenog helikoptera, s mogućnosti modernizacije tih helikoptera na razinu M, koji se može koristiti i za evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice, sad je odlučeno kako će se krenuti u nabavku deset upravo takvih helikoptera. 

Naime, Hrvatska je u ovom dijelu svijeta trenutačno posljednja granica NATO saveza i Europske unije i kao takva treba jačati svoje obrambene kapacitete kako na kopnu tako i zraku. Tako će Oružane Snage RH u svom sastavu imati izviđačke helikoptere Kiowa, helikoptere Black Hawk te ruske helikoptere Mi-171 SH. S tim da je remont ruskih zrakoplova upitan. 

Ratno zrakoplovstvo više je puta ZTC-u vratilo helikoptere zaprimljene nakon remonta zbog nedostataka. U ZTC-u su još dva helikoptera, ali radovi na njima još nisu ni započeli zbog nedostatka certifikata proizvođača helikoptera koje ruska strana još nije isporučila. 

Nabavka američkih helikoptera pogotovo kroz američke programe vojne suradnje ojačala bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo  i zadovoljilo potrebe kako Oružanih snaga za nadzorom granice i drugim vojnim operacijama, ali većim dijelom i civilne potrebe koje su dosad obavljali ruski helikopteri. Nema sumnje da bi se nabavkom američkog oružja, već prilagođenog NATO savezu izbjegli i dugotrajni i zamorni remonti dotrajale ruske opreme. 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.