OBJAVIO STOŽER

Evo tko sve može dobiti propusnice za slobodno kretanje između gradova

Autor

rj/h

Nacionalni stožer civilne zaštite ponovio je u utorak da propusnice za osobe na koje se ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u najvećem broju slučajeva izdaje poslodavac, a iznimno obiteljski liječnici za potrebe hitne medicinske skrbi te civilna zaštita za putovanja iz obiteljskih razloga.

24.03.2020. u 12:44
Ispiši članak

Odlukom Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj, od 23. ožujka zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnoga boravka.

Iz zabrane su isključeni sudionici u opskrbi, zaposleni u bitnim službama, novinari, građani koji putuju na posao i žurne službe.

Nacionalni stožer izvijestio je kako će odgovorne osobe u pravnoj osobi izdavati propusnice za sudionike u opskrbi, zaposlenike u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te za one koji sudjeluju u izvješćivanju javnosti.

Poslodavci izdaju i propusnice za putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te za rad osoba zaposlenih u žurnim i operativnim službama koje sudjeluju u sprječavanju širenja zaraze korona virusom.

Stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, propusnice izdaju izabrani liječnici obiteljske medicine, a osobe koje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, trebaju propusnice, moraju ih zatražiti kod nadležnog stožera civilne zaštite.

Policija je izvijestila da će osobama za koje utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdati upozorenje i naredbu da postupe po odredbama. Najavili su da će poduzimati i ostale zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne. 

Osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.