GRAD HEROJ

ANALIZA Evo koliko je Vlada u posljednje tri godine uložila u Vukovar

Autor

ri

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci, ali i cijela Hrvatska prisjetit će se u ponedjeljak, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

17.11.2019. u 13:43
Ispiši članak

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.  Često se može čuti kako se vladajući Vukovara se sjete jedino na dan sloma obrane Vukovara kad je iz grada u srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković često je isticao da je Vukovar simbol hrvatske slobode, opstojnosti, čuvar hrvatskog identiteta i grad s kojim žive i svi oni u drugim dijelovima Hrvatske i Hrvati izvan domovine u svakom trenutku, a ne samo na Dan sjećanja.

Kako je sam rekao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara kojom se obilježavao Dan grada Vukovara i blagdan svetih Filipa i Jakova, to je motiviralo  ovu Vladu i ministre, da u mandatu koji su dobili od hrvatskih građana, daju svoj doprinos da život u ovome gradu bude bolji nego što je bio prije tridesetak godina.

Upravo zato u Vladi su napravili detaljnu analizu što je za Vukovar i Vukovarce napravljeno za mandata premijera Andreja Plenkovića.

Realizirani zaključci

Podsjetili su kako je prva sjednica aktualne Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru, 17. studenog 2016.. U Vladi tvrde da su svi zaključci doneseni na toj sjednici realizirani. Tako je Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta krenuo u javno savjetovanje. Realizirana je i odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu RH za Plivalište Vukovar, Sportsku dvorana i sportsko igralište, a vrijednost tih darovanih površina je 99,3 milijuna kuna. Na toj sjednici Vlade donesena je i odluka o sufinanciranju komunalnog pristaništa Marina. Ukupna vrijednost te investicije je 12 milijuna kuna. 

Vlada je tada donijela i zaključak o izradi Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje od 2017. do 2021.  Radi se o 59 projekata u vrijednosti od 1,44 milijarde kuna. Za obnovu vukovarskog Vodotornja na kojeg je nedavno ponovno postavljena hrvatska zastava iz državnog proračuna osigurano je 18,5 milijuna kuna.

Od 2016. do 2019., prema Vladinoj kalkulaciji, iz državnog proračuna za Grad Vukovar je uplaćeno 307,45 milijuna kuna, odnosno 435,68 milijuna kuna kada se uračunaju i sredstva za Lučku upravu Vukovar, Županijsku upravu za ceste te sredstva isplaćena za refundaciju 50 posto iznosa plaćenih doprinosa poslodavcima sa sjedištem u Vukovaru.

A iz Vlade spominju ako se tom iznosu doda i 427,35 milijuna kuna uplaćenih u tom razdoblju u proračun Vukovarsko-srijemske županije, ukupna sredstva iznose 863,02 milijuna kuna. I efekt porezne reforme u prvih 9 mjeseci 2019. godine donio je 9,5% više prihoda za proračun Grada Vukovara. 

Sredstva iz Europskih fondova

Iz Fondova Europske unije na području Grada Vukovara ugovoreno je čak 114,3 milijuna eura (868,6 milijuna kuna).  Od toga je 110,2 milijuna eura (837,7 milijuna kuna) ugovoreno u mandatu ove Vlade, odnosno 96,4 posto svih ugovorenih sredstava

Tim novcem iz EU fondova financiraju se, primjerice, nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, Arheološki park Vučedol, izgradnja studentskog doma u Vukovaru i mnogi drugi projekti. 

Kroz te projekte predviđeno je očuvanje 50 i otvaranje 13 novih radnih mjesta. 

Upravo je u Vukovaru, gradu na Dunavu s najvećom riječnom lukom u RH, predstavljen Program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju s 14 zemalja riječnoga sliva tijekom 2020., koja politikama i investicijama ima direktan utjecaj na živote preko 20 milijuna ljudi. 

Upravo je tom prigodom Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo ugovore korisnicima iz pet slavonskih županija namijenjenih poticanju ravnomjernog razvoja, vrijednih oko 125 milijuna kuna, sufinanciranih iz fondova EU-a.

Istraživanje ratnih zločina

U Vladi ističu da je 13. veljače 2018. osnovana posebna Radna skupina na razini Ravnateljstva policije operativnog naziva Ovčara s ciljem analize dosadašnjih aktivnosti policije i daljnje provođenje kriminalističkih istraživanja ratnih zločina. Dosad je podneseno pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog počinjenja deset kaznenih djela ratnih zločina na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

Iz Vlade podsjećaju i na to da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u Vukovaru otvorilo Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale. Dodaju i to da su u posljednje tri godine prikupljena saznanja o 24 moguća neregistrirana mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica te da je provedeno terensko istraživanje i izvidi na 65 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Napominju i da će radovi na rekonstrukciji i dogradnji Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata započeti ove godine, a procijenjena vrijednost je 4,5 milijuna kuna.

Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, ističu u Vladi, 18. studenog proglašen je blagdanom kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ističu u Vladi te podjećaju da je u dvorištu Franjevačkog samostana postavljeno obilježje na kojem je objavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu.

Napominju i da su osigurana sredstva u iznosu od 4,5 milujuna kuna kako se se završili radovi na rekonstrukciji i dogradnji Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata započeti ove godine. 

Podsjećaju kako je Vlada u ovom mandatu ulagala i u zdravstveni sustav grada, te kako je za izgradnju i proširenje zdravstvene infrastrukture osigurano 50,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU fondova. 

Podsjetili su i na ulaganja u obrazovanje, turizam i kulturu

Tako je vlada među ostalim, u rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnja zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića uložila 17,8 milijuna kuna. Sagrađen je i studentski dom Leopold, a  vrijednost radova iznosila je 22,9 milijuna kuna.

Dodali su i kako su za mjere aktivne politike zapošljavanja u Vukovaru isplatili 47,46 milijuna kuna te kako je tim programom obuhvaćeno 1897 osoba.

Na području Grada Vukovara Europskim sredstvima financirano je 18 projekata u vrijednosti od 45,64 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije,a  mjerama Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata vrijednih 81 milijun kuna. 

Iz Vlade dodaju kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Vukovaru obnovio i izgradio 15 višestambenih zgrada te da je darovanim građevinskim materijalom obnovljena i sagrađena 61 obiteljska kuća- Napominju kako je tim aktivnostima zbrinuto 618 obitelji, za što je utrošeno oko 74 milijuna kuna.

Uz sve to darovan je 181 stan u državnom vlasništvu te 318 stanova modelom otkupa stambenih jedinica, za što je proračun Grada Vukovara uprihodovao 19,38 milijuna kuna.

Nije izostalo ulaganje u turizam i kulturne programe. U posljednje tri godine ulaganja u turizam iznose 4,18 milijuna kuna, dok je kulturna scena Vukovara u svibnju ove godine dobila novootvoreni Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen u sklopu 15,5, milijuna kuna vrijednog projekta Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada.

Također Ministarstvo kulture u mandatu ove Vlade je ukupno za javne potrebe u kulturi u Vukovaru dosad isplatilo 18,31 milijun kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.