NIZ INTERAKTIVNIH AKTIVNOSTI I BOGAT PROGRAM

Europska noć istraživača u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli

Autor

dd/h

Europska noć istraživača europska je incijativa što se tradicionalno održava posljednjega petka u mjesecu rujnu, pa će se tako i ove godine održati i u Hrvatskoj u njezina četiri grada - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli kako bi se javnost senzibilizirala za činjenicu da su znanstvena istraživanja važna u svakodnevnome životu.

28.09.2018. u 09:04
Ispiši članak

Europska noć istraživača inicijativa je Europske komisije unutar akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA) s temeljnim ciljem popularizacije znanosti. U Hrvatskoj je Europska noć istraživača održana 2013., 2014. i 2015. godine. Ta se inicijativa provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije kako bi istraživače približila javnosti i potaknula mlade na istraživačku karijeru. Događanje koje je započelo na samo 15 lokacija u 15 država sada je naraslo na 250 gradova u 30 europskih država s više od milijun posjetitelja, 46 financiranih projekata i 12 pridruženih događanja.

U okviru programa Obzor 2020. u studenome 2017. otvoren je poziv za dodjelu novčanih sredstava za organizaciju i provođenje Noći istraživača u 2018. i 2019. (MSCA-NIGHT-2018). Pozivu se odazvao i hrvatski konzorcij sastavljen od 18 akademskih i neakademskih ustanova u Republici Hrvatskoj, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao koordinatorom.

Projekt Tehno-prošlost - Tehno-budućnost: Znanost je također kulturna baština

Nakon provedenoga natječaja Europska komisija prihvatila je hrvatski projekt nazvan Tehno-prošlost – Tehno-budućnost (Techno-Past Techno-Future), kojemu je temeljni cilj kroz raznovrsne aktivnosti na području popularizacije znanosti približiti istraživačku djelatnost široj javnosti, studentima i učenicima, osvijestiti važnost znanosti i inovacija za razvoj društva kao i njihovu zabavnu i kreativnu dimenziju te potaknuti mlade da razmišljaju o istraživačkoj karijeri. Tako hrvatski projekt Noći istraživača poziva javnost da o istraživačima razmišlja kao o svojevrsnim umjetnicima čija je djelatnost odraz njihove kreativnosti i originalnosti.

Europska noć istraživača dio je toga projekta koji traje 15 mjeseci, a zajednički ga provodi 18 partnera - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđera Boškovića, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, sveučilišta u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Puli, Rijeci i Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost.

Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao koordinator i organizacija glavnoga događaja u pet gradova.

Tako su u Hrvatskoj, s obzirom na to da je 2018. proglašena Europskom godinom kulturne baštine, ove godine aktivnosti posvećene oživljavanju kulturne baštine, a one u 2019. naglašavat će važnost očuvanja kulturne baštine za budućnost.

Europska noć istraživača održat će se ovoga petka u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, a 27. rujna iduće godine Pulu će zamijeniti Osijek. Nevezano uz samu Europsku noć istraživača, od početka rujna ove godine do Europske noći istraživača u 2019. godini osam hrvatskih gradova provodit će interaktivne aktivnosti za mlade - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Varaždin i Dubrovnik.

Zagreb: Europska noć istraživača usmjerena na mlađu populaciju

Europski trg bit će u Zagrebu mjesto na kojemu će se u petak, od 17 do 22 sata, održati brojne aktivnosti koje će biti usmjerene prvenstveno na mlađu populaciju - učenike, studente, mlade znanstvenike i inovatore, ali i na sve ostale. Tako će sudionici moći učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatu programu.

Na glavnoj će se bini prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima, a vodit će i kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima posjetitelji će moći upoznavati kukce, trkače robote, Tesline izume, eksperimentirati sa zvukom i eksplozivom, napraviti svoga 'ljigavca' i umjetni snijeg, 'skočiti' u prošlost i družiti se s dinosaurima ili upoznati Zagreb kakav je nekada davno bio, igrom stvarati tkaninu, naučiti poneki trik s kartama, svirati lasersku harfu, pojesti nitroled - sladoled i još mnogo toga.

U zagrebačkome programu sudjeluju i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut Ruđera Boškovića, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku. Koordinator Europske noći istraživača je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Split: Europska noć istraživača ekskluzivno u Podrumima Dioklecijanove palače

U duhu godine Europske kulturne baštine, ovogodišnja Europska noć istraživača u Splitu će se, za razliku od prethodnih godina kada je održavana u Marmontovoj ulici, ekskluzivno prirediti u Podrumima Dioklecijanove palače i to zahvaljujući Muzeju grada Splita koji je sa zadovoljstvom podržao ovaj događaj i ustupio, između ostaloga, i jedan od najljepših prostora Podruma - Triklinij, na korištenje istraživačima.

Dio programa, koji će trajati od 17 do 22 sata, održat će se i na Rivi, uz podršku Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, a u organizaciji događaja pomoglo je i Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Europsku noć istraživača približit će Splićanima i interaktivne pred-aktivnosti na Medicinskome i Pomorskome fakultetu splitskoga Sveučilišta.

Pripremljen je bogat program koji se sastoji od pokusa i demonstracija, simulacije sudnice, demonstracije potresa i iskopavanja naselja, kriptografije i šifriranja, tehnološke baštine, supercomputinga te glazbenih nastupa i nagradnih izvlačenja. Splitsku "Europsku noć istraživača" organizira Sveučilište u Splitu u suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života (MedIls) i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša.

U riječkome Tower Centru bogat program Europske noći istraživača

Riječki Tower Centar bit će u petak od 17 do 22 sata mjesto brojnih istraživačkih postaja. Tako će na drugome katu Pravni fakultet riječoga Sveučilišta upriličiti pravu sudnicu na kojoj će suditi za kopiranje i krađu na internetu, a za to trebaju i porotnici. Na istome katu će Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije Tehničkoga fakulteta predstaviti  tehnološka rješenja za pametnu RIjeku, a sveučilišni Odjel za biotehnologiju temu "Od fenjera do led i bio senzora".

Kat više Odjel za biotehnologiju sudionike će upoznati s ulogom superračunala kao mikroskopa 21. stoljeća u temi pod nazivom "Mikroskop vs. superračunala u farmaciji", a na drugome će katu članovi sveučilišna Odjela za matematiku govoriti o tajnama šifriranja ili skrivanju tajni, a organizirat će i matematičku radionicu.

Na četvrtome katu Građevinski fakultet priredit će interaktivnu simulaciju potresa i objasniti zašto se zgrade ruše. Odjel za bitehnologiju održat će pak malu radionicu kozmetike, prirediti pokuse kemijske analize vode, objasniti kako stare zgrade "drže korak s vremenom" i pokazati pomoću mirkoskopa što možemo naučiti od vinskih mušica, a Arheolab će održati laboratorij arheologije, odnosno simulaciju iskapanja naselja.

Peti kat Tower Centra zabavit će posjetitelje glazbenm programom, a oni će u EU kutku moći saznati i sve o Europskoj noći istraživača. 

Na pulskome Forumu niz radionica i igara na deset štandova

Na pulskome Forumu će se ovoga petka od 17 do 22 sata održati niz radionica i igara na deset štandova, odnosno znanstvenih postaja. Posjetitelji će se moći susresti s robotom Pepper i razgledati 3D tiskanoga mikroskopa.

Bit će priređena i arheološka radionica za najmlađe koji će tražiti iskopine, moći pogledati kroz mikroskop i saznati što se krije u zemlji koju su iskopali arheolozi.

Interaktivna igra "Istraži rimsku Pulu" održat će se od 17 do 18 sati, a počet će ispred Arene - sudionici će na kartu unositi imena rimskih spomenika, a točan odgovor vodit će ih  do sljedećega spomenika koji trebaju evidentirati na karti.

Na Forumu će se održavati kroatističke i latinističke interaktivne igre, učit će se glagoljica, "loviti" blago, a bit će prilike ponešto naučiti o Japanu, japanskom jeziku, kazalištu, plesovima, vještini izrade origamija, kaligrafiji.

Bit će priređena i interaktivna radionica japanskoga jezika od 17 do 17,30 sati u galeriji Cvajner, gdje je od 19,30 do 20 zakazan razgovor s filolozima i istraživačima, a nakon toga , od 20 sati, slijedi pub kviz.

Na punktu posvećenom znanosti o moru posjetitelji će moći dodirnuti veliku rakovicu i doznati kojim se tradicionalnim alatima lovi, a moći će se dobiti i odgovore na pitanja o životu i staništu ovoga člankonošca.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.