počinje u četvrtak

Državnoj maturi ove godine pristupa 35.881 učenika

Autor

rj/h

Ispiti državne mature počinju u četvrtak, 7. lipnja, a ove se godine prijavilo 35.881 pristupnik, rekao je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Odjela za organizaciju i provedbu ispita Državne mature Zlatko Zadelj.

05.06.2018. u 12:52
Ispiši članak

Zadelj je istaknuo kako su od 35.881 pristupnika njih 30.040 redovni, a 5841 ostalih pristupnika. 

Na ljetni rok državne mature prijavilo se, kako je rekao, 12.679 gimnazijalaca, odnosno njih 100 posto, te 17.371 pristupnik iz strukovnih škola, odnosno 89,7 posto. U skupini ostalih kojih ima 5841 uglavnom su studenti iz Bosne i Hercegovine te oni koji maturu nisu položili ili polagali ranijih godina, napomenuo je.

Podsjetio je i kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) posebno skrbi o učenicima s teškoćama. Ove ih je godine zahtjeve predalo 639, a u potpunosti ih je odobreno 484, rekao je Zadelj dodavši kako su još 137 djelomično odobreni, a tek 18 ih je odbijeno.

Zadelj  je istaknuo i kako je ove godine nešto drukčija struktura ispita iz hrvatskoga jezika. Ispit se sastoji od dva dijela, eseja i testa znanja, ali pristupnici ove godine za prolaz moraju iz oba dijela ispita moraju ostvariti minimum bodova, što se onda zbraja, objasnio je Zadelj te najavio da bi se sljedeće godine na takav način trebalo polagati i ispit iz engleskoga jezika.

Učenici iz obvezatnih predmeta, uglavnom prijavljuju višu razinu ispita iz hrvatskoga i engleskog jezika, dok iz matematike ispit više razine prijavljuje tek jedna trećina pristupnika, naglasio je.

Od izbornih predmeta najviše se prijavljuju fizika, biologija, politika i gospodarstva te psihologija, napomenuo je Zadelj.

Istaknuo je i kako Info-centar NCVVO-a odgovorio na 30.109 poziva, od čega je uputio 9305 e-mailova.

Zadelj smatra kako je državna matura ispit visoke razne i izazov za 18-godišnjake pa je pozvao pristupnike i njihove roditelje da mirno pristupe polaganju državne mature.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić poručila je kako je sve spremno za provedbu državne mature te istaknula kako će NCVVO pristupnicima pružiti svu potrebnu potporu.

Uspjeh učenicima na ispitu državne mature poželjela je i savjetnica ministrice Blaženke Divjak Sanja Horvatić te član Upravnoga vijeća NCVVO-a Ivo Šušak, koji su nazočili konferenciji za novinare.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.