NIZ PREKRŠAJA

Državni inspektorat objavio rezultate inspekcije za dom u kojem je izgorjelo šest ljudi, podnijeli su kaznenu prijavu!

Autor

bl

U povodu tragično stradalih štićenika u Obiteljskom domu za pružanje skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba "Zelena Oaza“, Andrija Mikulić, glavni državni inspektor informirao je o rezultatima inspekcijskih nadzora iz nadležnosti inspekcija Državnog inspektorata: inspekcije rada i zaštite na radu, sanitarne inspekcije i građevinske inspekcije.

24.01.2020. u 14:22
Ispiši članak

"Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca (čl. 215. st. 2. i čl. 222. Kaznenog zakona).

Inspekcijskim nadzorom inspektora rada, navodi se u priopćenju, u području radnih odnosa iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje:

•        sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog,

•        ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom   ugovoru o radu,

•        neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada,

•        neodjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada,

•        neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene,

•        neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera.

Inspekcijskim nadzorom na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina.

•        Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

•        Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno, zaključuje se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.