Nestali milijuni kuna

Državna revizija otkrila brojne nepravilnosti u Obersnelovu vođenju riječkih gradskih financija

Autor

Darko Markušić

Državna revizija objavila je i izvješće o 50 jedinica lokalne samouprave, među kojima se posebno ističe i ono o poslovanju Grada Rijeke koji od 2000. vodi SDP-ovac Vojko Obersnel.

20.12.2017. u 19:38
Ispiši članak

Rijeka je dobila uvjetno mišljenje jer su utvrđene brojne nepravilnosti, od kojih se neke ponavljaju i iz prethodnih godina.

U poslovnim knjigama nisu evidentirane i u financijskim izvještajima nisu iskazane obveze za primljene predujmove s osnova naknade za pravo građenja za izgradnju podzemne javne garaže i poslovno-stambenih objekata u iznosu od 17,41 milijun kuna, kao i obveza prema sportskom društvu (nogometni klub Rijeka) za neiskorišteni dio prava korištenja nogometnog stadiona Kantrida (3,67 milijuna kuna).

Nadalje, vrijednost objekata i imovine nije pravilno iskazana, dio sredstava od prodaje stanova nije uplaćen u državni proračun, prihodi su trošeni nenamjenski, potraživanja nisu usklađena, kao što ni kapitalni projekti nisu adekvatni praćeni u knjigovodstvu.

Nepravilnosti su utvrđene i kod davanja u zakup poslovnog prostora. Grad je suprotno uvjetima natječaja u iznajmljeni poslovni prostor uložio gotovo pola milijuna kuna bez PDV-a iako je to trebao učiniti zakupnik.

Grad je još 2006. dao pravo građenja za izgradnju podzemne javne garaže i poslovno stambenih objekata u što je za imovinsko-pravnu pripremu utrošeno gotovo 5,8 milijuna kuna. Pravo građenja dano je na temelju predugovora bez odgovarajućeg bankovnog jamstva, a 2013. nije zaključen ugovor iako je trebao biti. Izgradnja nije započela ni 12 godina od davanja prava građenja, a Grad nije učinio ništa kako bi realizirao pravo građenja.

Grad Rijeka nije poštivao rokove plaćanja prema dobavljačima. Dulje od 360 dana dužan je 63,6 milijuna kuna, što je 14,5 posto više nego prethodne godine.

Grad je zbog problema s likvidnošću koristio bankovni kredit od 45 milijuna kuna protivno zakonskim odredbama, prema trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu ne plaća svoje obveze, pa su ona svoja potraživanja prodala faktoring tvrtkama s kojima je Grad zaključio ugovor o podmirenju 20 milijuna kuna duga.

Riječke gradske vlasti ne plaćaju u ugovorenim rokovima niti obveze prema neprofitnim organizacijama, pa se dug prenosi u iduću godinu (13,8 milijuna kuna), što je dvostruko povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Grad ne vodi ni evidenciju jesu li podmirene sve obveze kako bi se brisalo založno pravo nad stadionom na Kantridi. Grad je bez naknade dao pravo građenja nogometnog kampa na Rujevici trgovačkom društvu, a umjesto plaćanja od 23 milijuna kuna ugovorena je zamjena nekretnina i prijeboj potraživanja (4,8 milijuna kuna), a da se iz ugovora ne vidi o kakvim se gradskim potraživanjima uopće radi. Ostatak je trebao biti podmiren u 60 obroka, a nepodmireno je još 8,8 milijuna kuna, kao što nije plaćen niti komunalni doprinos od 1,9 milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.