MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Drele otkrio da je u susjedstvu imao zlostavljača: Htio sam ga 'za uši' izvući i napraviti mu ono što je on supruzi činio svakog dana

Autor

bl/h

Saborskim kolegicama, koje su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, opetovano osudile to nasilje, pridružio se i zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar.

25.11.2020. u 14:34
Ispiši članak

"Mi muškarci, moramo govoriti nama muškarcima, ovo mora prestati", rekao je Dretar u raspravi na slobodnu temu, pa posvjedočio kako je i sam u susjedstvu imao zlostavljača. "U životu nisam doživio ništa užasnije, slušati to što je radio, u svakom je normalnom muškarcu izazivalo nevjerojatne osjećaje -  prvo da pređem preko ograde i da ga za uši izvučem iz stana i pokušam učiniti ono što je supruzi radio svakog dana, a nakon toga osjećaj izuzetnog srama što pripadam spolu u kojem se mogu nalaziti takva čudovišta", izjavio je zastupnik.

Da se nasilju nad ženama treba suprotstaviti, da je to civilizacijski neprihvatljivo, suglasan je i Hrvoje Zekanović (HS) koji opetuje da Istanbulska konvencija, donijeta prije dvije i pol godine, nije riješila problem nasilja nad ženama.

Taj je dokument trebao na "čudotvoran" način riješiti problem nasilja nad ženama, kad ju se donosilo govorio sam da neće, napadali su me, a ispalo je da sam u pravu, nasilja je više, rekao je Zekanović, navodeći kako se još uvijek ne zna koliko stoji njeno provođenje.

Žene su izložene i digitalnom nasilju

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako su u novije vrijeme, posebno mlade  djevojke, izložene novoj vrsti nasilja - digitalnom nasilju s društvenih mreža.

Nerijetko postaju zatočenice te moderne pošasti, rekla je Jeckov, navodeći kako je čak 72 posto srednjoškolki bilo je izloženo online komentarima seksualnog sadržaja, skoro svaka deseta i seksualnim ucjenama, a sedam posto objavi videa i fotografija koje ih kompromitiraju.

U najvećem broju slučajeva, počinitelji elektroničkog, seksualnog, rodno uvjetovanog nasilja su muške osobe ili bivši partneri, kazala je, zauzimajući se da se mladim djevojkama i ženama pomogne.

Kao društvo moramo reagirati, to su naše kćeri i sestre koje vape da im se pomogne, poručila je zastupnica.

Ivana Posavec Krivec (SDP) kaže da je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan u kojem se sjećamo svih žena koje pate, dobivaju batine i možda nemaju koga tražiti za pomoć. "Takvih žena, vjerujem sjedi i u ovom Saboru, takve žene su naše susjede, žene, majke", rekla zastupnica ističući da im treba posvetiti punu pozornost, ne samo danas, nego svaki dan. 

Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

Naglasila je i kako su u "novom normalnom", u pandemiji korona krize žene još marginaliziranije. One danas imaju još teži položaj u obiteljima ako žive sa zlostavljačima, zbog socijalne distance, izoliranosti, prepuštene su same sebi, nemaju podršku u okolini, nemaju se kome obratiti, navela je.

Poražavajuća statistika nasilja nad ženama se ne mijenja, svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, nasilje je sve brutalnije, samo ove godine ubijeno je 12 žena, istaknula je Ermina Lekaj Prljaskaj.  

Dok se u vrijeme pandemije poziva na ostanak u domovina, paradoksalno je da taj isti dom postaje najopasnije mjesto za žene i djevojčice širom svijeta, rekla je zastupnica i poručila kako je trenutak da se pošalje poruka nulte tolerancije prema svakom obliku nasilnog ponašanja.

Nasilje nad ženama problem je koji se tiče svih nas, nemojmo šutjeti i okretati glavu, kao društvo i pojedinci imamo obvezu osuditi svako nasilje i dati podršku žrtvama, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.