HRVATSKI SABOR

Dragan Čović u službenom posjetu Hrvatskoj na sastanku s Gordanom Jandrokovićem

Autor

lb/h

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH-a Dragana Čovića, priopćeno je iz Sabora.

18.04.2019. u 16:25
Ispiši članak

Kako se navodi, Jandroković i Čović suglasni su da Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne zemlje imaju široki spektar zajedničkih tema te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa.

Jandroković je naglasio da je stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine hrvatski prioritet te da podržava BiH kao jedinstvenu i suverenu državu u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednak i ravnopravan status.

Čović ga je izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o situaciji u kojoj se nalaze predstavnici hrvatskoga naroda te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod trebaju predstavljati njihovo legitimno izabrani predstavnici.

Jandroković je potvrdio da Hrvatska kao prvi EU i NATO susjed želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, a posebno na parlamentarnoj razini. Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili suradnje s međunarodnim partnerima kroz twinning projekte. Dokaz tome je i novi projekt „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu europskih integracija“ u kojem će Hrvatski sabor, s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH.

Hrvatska je jedna od najsnažnijih zagovornica ubrzanja euroatlantskog puta BiH-a te podržava što brže podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Također, predsjednik Sabora naglasio je da će uspostava funkcionalnih institucija na svim razinama vlasti biti značajan element za daljnji napredak u procesu euroatlantskih integracija. U tom smislu, pozdravljen je sastanak političkih lidera BiH-a održan u srijedu.

Jandroković je na kraju istaknuo da Hrvatska želi kontinuirano unaprjeđivati odnose i suradnju s BiH te raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, navodi se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.