IN MEMORIAM

Dr. Stjepan Bačić: Bio je čovjek osjećaja, ljubavi i kompromisa. Kada umre čovjek čija djela ostaju, onda i on ostaje zauvijek s nama…

Autor

Andrea Latinović

Bivši saborski zastupnik HDZ-a te jedan od utemeljitelja stranke Stjepan Bačić preminuo je u utorak iznenada u 73. godini života u Zagrebu.

 

25.08.2018. u 09:34
Ispiši članak

Rođen je 10. rujna 1945. u Oriovcu kod Slavonskog Broda, a završio je Medicinski fakultet u Zagrebu te specijalizirao otorinolaringologiju.

Primarijus Bačić bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 2003. do 2008. godine, a u razdoblju od 1990. do 1998. Bačić je bio ravnatelj Kliničke bolnice Merkur te od 1998. do 2000. godine zamjenik ministra zdravstva. 

Bačić je bio i dugogodišnji dopredsjednik "Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990 - 1991." te predsjednik Udruge "Macelj 1945."

U svojim dužnostima ujedinjavao je hrvatsku cjelovitost, što je podrazumijevalo jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te do zadnjih dana aktivno održavao veze s hrvatskim iseljeništvom.

Hrvatska država pamtit će ga po neizmjernom doprinosu u borbi za državnu nezavisnost i samostalnost u "desetljeću koje se pamti", a bosanski Hrvati u potpori i razumijevanju njihovih političkih problema.

Kao plemenit čovjek, vrstan liječnik i domoljub promicao je katoličke vrijednosti -bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. U posljednje vrijeme posebno je bio zapažen njegov rad na promicanju memorije o stradanju hrvatskoga naroda od jugoslavenskih država i njihovih režima te cijeli niz organizacijskih pothvata: javnih tribina i tiskanje publikacija koje su otvoreno progovarale u sudbini hrvatskoga naroda te prikupljanju potpora za širenje istine o Hrvatskoj i hrvatskom narodu. 

Tako je kao predsjednik Udruge ''Macelj 1945.'' dr. Bačić objavio i monografiju "Macelj 1945." koja je tiskana u povodu 70. obljetnice masovnoga stradanja hrvatskoga naroda na poratnim križnim putovima, s naglaskom u na masovna smaknuća u Maceljskoj šumi, koja je, kako je isticao, nažalost, ostala nepoznato mjesto u hrvatskoj memoriji.

Dr. Bačić zadužio je Hrvatsku, kojima je u nasljeđe ostavio nastavak borbe za cjelovitu istinu o hrvatskoj borbi i hrvatskom narodu te njegovoj državi. 

Prijatelji su ga zvali Štef… 

S ogromnom tugom, svoga najboljega prijatelja, s kojim je radio zajedno više od 40 godina, prisjeća se prof. dr. Andrija Hebrang, vidno shrvan.
 
''Nije lako oprostiti se od prijatelja nakon gotovo pola stoljeća zajedničkih briga, snova i akcija, nakon zajedničkih uspona i padova, ostvarenja zajedničkih ciljeva ali i  razočaranja ako u nečem nismo uspjeli. A sve je to bilo lako s našim Štefom, jer je bio čovjek osjećaja, ljubavi i kompromisa. Neću vjerovati da nas je napustio, on je samo prije nas otišao na put istine. S obzirom na velika djela koja ostaju iza njega, na tom će putu zasigurno biti nagrađen vječitim mirom.

Na kraju puta velikog liječnika, domoljuba, branitelja i humanista moramo se najprije pokloniti njegovoj dobroti. Nema čovjeka kojemu nije pomogao, kojemu nije iskreno, ljudski i liječnički profesionalno dao sve od sebe. Više od 40 godina hodali smo istim bolničkim hodnicima, proživljavali ljudske patnje, a ne znam ni jednog slučaja da naš Štef nije postupio ljudski, toplo, uvijek s osmjehom. Volio je svoju medicinu, volio je ljude i živio je za njih. 

Uz sve to, naš Štef imao je još jedan životni cilj, koji nas je zbližio već u najranijoj mladosti. Bila je to njegova ljubav prema domovini Hrvatskoj, o kojoj smo šaptali na noćnim dežurstvima u ona olovna vremena. Braneći svoj san o slobodnoj Hrvatskoj, o demokraciji i općem boljitku, brižan i osjećajan liječnik, otac i muž pretvarao se u prkosnog dječaka koji se nije bojao izgovarati istine.

Odbio je sve karijerne ponude kompromitiranog režima i ostao uspravan i dosljedan. A onda je došla devedeseta i njegov angažman na stranačkim političkim skupovima, a nastavio je i kasnije okupljati ljude s govorima koji su još dugo bili pod prismotrom naoko poraženih snaga. Prošli smo zajedno stotine javnih tribina, govora i širenja istine. Zagovarao je jedinstvo svih Hrvata u borbi za obranu države, energično je pomagao bosanskohercegovačkim Hrvatima u borbi za opstanak.

Pokazivao je snažnu odlučnost kada je u pitanju obrana od agresije i bio je uvjeren u pobjedu hrvatske slobode i neovisnosti. S čvrstom vjerom u Boga i hrvatski narod znao je da ćemo uspjeti. Uvijek je bio rado slušan, često biran i uvijek poštivan zbog svoje iskrenosti i čvrstih argumenata. Na svim društvenim i političkim funkcijama ostao je skroman, jednostavan i dostupan. Bio je dobri duh naše stranke i uzor naše politike'', kaže dr. Hebrang.

I prisjeća se…

''Posebno razdoblje njegova života obilježeno je dragovoljnim pristupom obrani zemlje od srpsko-crnogorske agresije. Zajedno smo krenuli u specijalnu policiju, a zatim u sanitet. Tu smo ubrzo upoznali jednog novog Štefa, hrabrog, odlučnog i beskompromisnog kada je u pitanju sloboda Domovine. Nije se bojao neprijateljskih granata i snajpera, uvijek je išao na teren kada je bilo potrebno i tako je ugradio svoje ime u temelje hrvatske države.  

Kada umre čovjek čija djela ostaju, onda i on ostaje zauvijek s nama. Nikada nije zamjerio svojoj Hrvatskoj pa ni onda, kada mu nije uzvraćala uloženu ljubav. U tome je uloga velikih, da iza sebe ostavljaju putokaze. Ostavljaju znakove ljubavi, humanosti, stručnosti i znanja, ali i bespogovornu hrabrost kada je u pitanju domoljublje. To je bila snaga koja ga je ispunjala u svim bitkama i to je put koji su zacrtao onima koji ostaju''…

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.