OBJAVILA TEKST

DORH prozvao pučku pravobraniteljicu da je povrijedila tajnost postupka objavom 'anonimne pritužbe' policajca

Autor

pv/h

Državno odvjetništvo (DORH) prozvalo je pučku pravobraniteljicu da je povrijedila tajnost postupka javnom objavom "anonimne pritužbe" graničnih policajca koji su prijavili da ih nadređeni tjeraju na nasilje prema migrantima.

18.07.2019. u 22:41
Ispiši članak

Pučka pravobraniteljica objavila je na svojoj mrežnoj stranici tekst pod naslovom "Institucije bez reakcije na anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima" uz koji je kao prilog objavljena anonimna "pritužba s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih".

U DORH-u kažu da su "anonimnu pritužbu" koja se spominje i priložena je objavi pučke pravobraniteljice proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu radi provođenja izvida, koji su u tijeku.

"Slijedom toga, DORH ni u kojem slučaju nije institucija iz naslova predmetne objave pučke pravobraniteljice, a koja nije reagirala na 'anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima'. Štoviše, proizlazi da se zaključak pučke pravobraniteljice o izostanku reakcije temelji isključivo na činjenici da nije obaviještena o poduzetim radnjama po dostavljenoj anonimnoj pritužbi", ističe DORH na internetskoj stranici.

Podsjećaju na zakonske odredbe prema kojima obavijest o "poduzetim radnjama" od nadležnog državnog odvjetnika mogu zatražiti samo žrtve odnosno oštećenici, a "pučka pravobraniteljica nema niti jedno od naprijed navedenih svojstava".

Tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja

Također podsjećaju da su službena tajna sva postupanja tijekom izvida kaznenih djela, jednako kao i podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe.

"Istovremeno, tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja, posebice u situaciji kada prijavitelj izražava bojazan za svoju osobnu sigurnost, sigurnost radnog mjesta, sigurnost svoje obitelj, kao što je to slučaj s konkretnim prijaviteljem", navodi DORH.

DORH smatra kako je javna objava 'anonimne pritužbe' kojom je pučka pravobraniteljica "objektivno ugrozila tajnost, a s time i učinkovitost izvida" u suprotnosti s onim što u svojoj objavi navodi da treba posebno zaštititi, a to je posebno osjetljiv položaj pritužitelja, kao i svih drugih mogućih (budućih) pružatelja podataka.

"Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice", izvijestio je DORH.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.