'NAZOVITE ZLO NJEGOVIM IMENOM'

DON ANTE ŽDERIĆ O NAVIJAČKOM TRANSPARENTU 'Fiksacija njihove mržnje su žene i djeca. Srbi. Ne brinite. Sutra ćete takvima to biti vi. I vaša djeca'

Autor

bkk

Splitski svećenik don Ante Žderić, svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama, osvrnuo se na situaciju s navijačima u Zagrebu koji su na vulgaran i nacionalistički način izrazili prezir prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, objavivši poučno i emotivno promišljanje o tom užasnom događaju.

14.06.2020. u 08:41
Ispiši članak

"Sadržaj mržnje i vulgarnosti transparenta neke groteskne grupice iz Zagreba, koja sebe naziva navijačima, u mislećem je dijelu našeg društva, razumljivo, naišao na osudu i zgražanje. Neki su spomenuti čin pokušavali opravdati, relativizirati. Teško je reći što je od toga veća pljuska zdravom razumu.

Mudar se čovjek ne opravdava nedjelima gorih od sebe, niti svoja zla djela opravdava nekim dobrom koje je prije učinio. Zlo je zlo i takvim ga treba imenovati. Najgore je zlo ono koje dolazi iz vlastitih redova. Ono je perfidno, jer smo ga skloni relativizirati, opravdavati, umanjivati. Ono je kao rak, izjeda nas, a mi govorimo kako to nije ništa.

Zlo nije manje kad dolazi od 'naših'. Veće je, opasnije, perfidnije od svakog drugog zla.

Svjestan i savjestan čovjek je pozvan čuvati se svakog zla, osobito kad dolazi od 'naših', kad nudi opravdanja u zlu 'njihovih', kad se omata u celofan prihvatljivog, banalnog, religioznog, nacionalnog, nekakve mitske svetinje. Mitomanija i iskrivljena tumačenja povijesti jedna su od najgorih zamki u koje može upasti neko društvo. To je poput začaranog kruga iz kojeg je poslije teško izići, od kojeg je bolno otrijezniti se.

Još je gore kad se takvo nešto pokušava staviti pod plašt svetoga, neke vječne pravde, zadovoljštine, izravnavanja računa te gadljive iracionalne (ne)logike, koja uvijek treba fantomskog neprijatelja, neki objekt mržnje kako bi na njemu iskalila vlastite frustracije i neostvarenosti, mahom s drugih životnih područja. Takvi vole svoje mrakove. I njima se hvale. A fiksacija njihove mržnje u spomenutom slučaju su žene i djeca. Srbi. Ne brinite. Sutra ćete takvima to biti vi. I vaša djeca.

Nazovite zlo njegovim imenom, raskrinkajte ga, prokažite, recite glasno – TO JE ZLO, TO NE VALJA! Ne bojte se što će vas zbog toga osuđivati. Bolje biti sam na strani istine, nego u najvećem čoporu, a na strani laži. I Nazarećanin je bio sam na Kalvariji, nasuprot rulje žedne krvi.

Biti sol zemlje. Biti svjetlo svijeta. Biti grad koji leži na gori. Biti svjetiljka koja svijetli svima u kući. Zadatak za sve ljude. Poziv za sve nas. Vječna kušnja soli i bljutavosti, svjetla i tame. Ono smo što prevladava u nama. S obzirom na to svijetlimo ili pojačavamo mrak, solimo ili bljutavimo svijet. Do nas je, nije do svijeta. Svijet će biti onakav kakvim ga učinimo. Društvo će biti onakvo kakvim ga zaista želimo. Naša je stvarnost samo odraz naše nutrine. Što u nama bude više svjetla, to će ga biti više i u društvu u kojem živimo. Jednako je tako i sa soli. Mi solimo ili činimo bljutavim društvo kojega smo dio. Do nas je.

Namjesto da palimo svjetlo, mi rasprostiremo mrak. Ne neki drugi. Mi!", napisao je don Žderić na svome Facebooku, piše dalmacijadanas.hr.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.