PREGOVORI SA SINDIKATIMA

OPET JE ZAPELO Mihalinec odmah na početku izašao sa sastanka s Vladom

Autor

pv/h

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama održava se u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

28.10.2019. u 10:06
Ispiši članak

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja izašli u ponedjeljak s pregovora o osnovici plaća javnih i državnih službenika, jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o zahtjevima zbog kojih su u štrajku.

Mihalinec napustio sastanak

Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

"Sindikat je postavio pitanje - ima li Vlada termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Dobili smo odgovor - ne znam. Ne znam više je li to rekao ministar Marić ili Aladrović", kaže Mihalinec.

"Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici, rekao je Mihalinec.

Mihalinec je naglasio da današnji pregovori ne  rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju. "Preko medija, od premijera nadalje, objavljuju da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaće u obrazovanju, a to nije točno, oni rješavaju pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji”, naglasio je.

"U ime 60.000 zaposlenih u obrazovanju tražim da se krene rješavati problem. Premijer treba početi rješavati probleme, a ne se od njih skrivati”, poručio je Mihalinec.

Kritičan je bio i prema HNS-u, odnosno njihovom prijedlogu "kompenzacijskih mjera" za zaposlene u obrazovanju ukupno teških 160 milijuna kuna na godišnjoj razini (do rješavanja pitanja koeficijenata zaposlenih u državnim i javnim službama), kazavši kako je "suluda zemlja u kojoj Vlada umjesto da pregovara sa sindikatima koji su u štrajku, ona pregovore vodi s koalicijskim partnerima”.

"Mi nismo ovlastili HNS da pregovara u naše ime i neka se maknu iz toga. Oni nam mogu pomoći kao koalicijski partner da kažu premijeru da treba sjesti za stol i rješavati problem, a dalje od toga nemaju apsolutno nikakva prava", istaknuo je Mihalinec.

Šprem: Ignoriranje problema samo produbljuje sukob

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da Vlada mora razmisliti je li ignoriranje problema pravi put jer to samo produbljuje sukob.

Ustvrdila je kako je štrajk u rukama svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, a ne u rukama čelnika sindikata, te da će trajati dok se ne usvoje njihovi zahtjevi. Dodala je kako su već napravili plan štrajka do kraja idućeg mjeseca.

Vezano za nadoknadu nastave Šprem smatra da su sindikati vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima i da će svi biti zadovoljni, tako da i dalje očekuje visok odaziv na štrajk.

Poručila je da se plaće zaposlenika ne treba percipirati kroz dodatke jer se oni dobivaju na temelju dodatnog rada i otežanih uvjeta rada. Kao primjer navela je učiteljicu u redovitoj nastavi koja prima 63 kune neto mjesečnu naknadu za rad s djecom s poteškoćama.

Radeka: Premijer nema luksuz biti uvrijeđen

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže kako nije bilo realno očekivati da će se danas razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.

"Obzirom da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo ", rekao je Radeka.

Osvrćući se na Plenkovićevu reakciju na neke izjave sindikalnih čelnika, kazao je kako sada ispada da je premijer Plenković uvrijeđen, a u demokratskom društvu "nema luksuz biti uvrijeđen".

"I mi možemo misliti tko zna što o premijeru, ali nemamo luksuz da osobne afinitete i preferencije unosimo u ovako ozbiljan problem, osobito kada se ima u vidu da je štrajk izrazito uspješan i da je odaziv jako velik. Premijer nema problem sa sindikalnim čelnicima nego sa sustavom obrazovanja i znanosti", rekao je Radeka.

Poručio je da će se u srijedu, kako je i najavljeno, održati drugi jednodnevni štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.

Sindikalni predstavnici državnih službenika u ponedjeljak su pregovore u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava o osnovici za plaće u državnim i javnim službama ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima.

"Mi niti o jednom materijalnom pravu, osim osnovici u konkretnom apsolutnom iznosu, nismo pregovarali, dakle sve je na stolu, sve je otvoreno", rekao je Pleša novinarima dodavši kako je sljedeći sastanak predviđen za iduću srijedu. Najavio je da prijedlog Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto u idućoj godini ide na sindikalna tijela, ali kada dobiju kompletnu sliku Vladine ponude. "Osim osnovice i sve drugo, i kad završimo pregovore onda idemo na sindikalna tijela", rekao je.

Pleša nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali se složio da je ona potrebna kako bi se napravila što objektivnija analiza radnih mjesta. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je kako je prijedlog povećanja osnovice za 6,12 posto dobar početak.

"To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti, protokol je potpisan, pregovarat će se ne samo o jednokratnim materijalnim pravima, već i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a kasnije započinjemo pregovore s resornim ministrima za povećanje koeficijenta na 1,0 ", kazao je Jagić.

Dodao je da koeficijenti nisu bili tema sastanka ali njegov sindikat i dalje inzistira na najnižem koeficijentu od 1,0 za policijskog službenika. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.

Podsjetimo, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ponovio je u ponedjeljak uoči pregovora o osnovici plaća javnih i državnih službenika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da ti pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u školstvu.

"Postavit ćemo pitanje o zaostajanju plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku. Pregovori o osnovici ne rješavaju naše zaostajanje", rekao je Mihalinec.

Mihalinec je, odgovarajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako neće sjesti s nekim tko ga naziva "borgovcem" i tko ima veću plaću od njega, odgovorio da se izrazio figurativno.

"Nisam rekao da je premijer 'borgovac' nego da želi formirati novu grupu 'borg', očito aludirajući da će se ogromna sredstva uložiti u strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj gotovo riješeno i nema velike mudrosti da se riješi. To je bilo samo figurativno", kazao je.

Što se tiče njegove plaće, Mihalinec kaže kako su plaće u sindikatu prema odluci Središnjeg odbora iste od 2003. godine, tada u rangu državnog tajnika u Ministarstvu, a danas je njegova plaća niža od pomoćnika u Ministarstvu. Plaće u školstvu su javne za članove sindikata i oni svake godine u izvješću Nadzornog odbora dobiju informacije o iznosu plaća i o svakom trošku sindikata, kazao je Mihalinec.

Ribić: Javni službenici zaslužuju dobiti koliko je dobio Uljanik

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je kako zaposleni u javnim službama zaslužuju dobiti onoliko koliko je dobio Uljanik.

"Prošle godine su ova država i porezni obveznici dali 4 milijarde kuna za Uljanik. Ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji - zar 250.000 ljudi nije vrijedno isto toliko koliko vrijedi jedno poduzeće kao Uljanik, i to barem jednom u posljednjih 10 godina. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik", rekao je Ribić.

Predstavnici zdravstvenih sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak istaknuli su kako su njihovi zahtjevi veći od 6,12 posto i iznose 18 posto, koliko je rasla plaća u privatnom sektoru.

"Očekujem da čujemo ponudu je li to stvarno 6,12 posto i što je to u odnosu na naše zahtjeve - rast za 18 posto ali i božićnica, regres,dar za djecu i ostala materijalna prava", kazala je Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

"Nećemo tražiti koeficijente jer u pregovorima za temeljni kolektivni ugovor nemamo ingerencije da tražimo koeficijente, ali tražimo ostala materijalna prava - naknade, dar za djecu i božićnica", rekao je Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Divjak: Razgovori o koeficijentima idućih dana

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da će u sljedećih nekoliko dana doći do razgovora i o koeficijentima u obrazovnom sustavu te je apelirala na premijera Andreja Plenkovića da to bude što prije.

"Ova situacija u kojoj smo sada sigurno nije dobra i očekujem da do razgovora dođe brzo i da se razgovara konkretno s prosvjetnim sindikatima i da se dođe kompromisno s nekim rješenjem koji će dovesti do razrješenja situacije", kazala je Divjak uoči pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi u Ministarstvu rada.

Treba, ističe, na neki način ipak razgovarati o tome da se vidi koji je to rok, što će biti u međuvremenu, kako će se nastaviti rad i postoji li kompromisna ponuda u međuvremenu do donošenja nove uredbe o koeficijentima. "Do tog razgovora mora doći, tu nema alternative", naglasila je.

Divjak je ustvrdila da ministar financija Zdravko Marić "očito nema mandat da o tome razgovara prije nego se dogovori ponuda, a to isto vrijedi i za ostale članove Vlade".

Apelirala je na sindikate i članove Vlade, posebno premijera da do tog razgovora čim prije dođe. "Tu govorimo isključivo o tome kakva će biti budućnost obrazovnog sustava i moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima", poručila je ministrica obrazovanja.

Vezano za HNS-ovu prijetnju da neće podržati proračun ako se u njemu ne donese rješenje za plaće u obrazovnom sustavu, Divjak je rekla da ne želi ulaziti u stranačke odnose.

"Neću ulaziti u stranačke odnose, s obzirom na to da nije moja zadaća s te pozicije govoriti. Govorim s pozicije sustava i reforme sustava. Reforma je u svim školama, složenost poslova se povećala, a dio strategije i je usklađivanje plaća prosvjetara s prosječnom plaćom za visoku stručnu spremu javnih službenika", kazala je.

"HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata", poručila je Divjak.

Istaknula je kako će se razgovor o koeficijentima dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Vezano za nadoknadu nastave zbog štrajka koji je u svom trećem tjednu, Divjak je rekla da će škole dobiti naputak.

"Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali s obzirom na to da sada ulazimo u četvrti krug, gdje se pojavljuje četvrti dan onda ćemo dati nekoliko alternativnih prijedloga, ali na kraju, to ovisi i o tome koji je od ona tri školska kalendara škola izabrala", kazala je.

Potvrdila je i da je jedan od načina da se nadoknadi nastava produžetak školske godine

"Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini", rekla je Divjak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.