RIJEČ JE O RASTEREĆENJU

Divjak: Nastojmi smanjiti papirologiju profesorima kako bi se više koncentrirali na učenikeDivjak: Nastojim smanjiti papirologiju profesorima kako bi se više koncentrirali na učenike

Autor

av/h

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u utorak da će se u okviru aktualnih reformskih procesa administrativno rasteretiti učitelje kako bi se njihov fokus s nepotrebne papirologije prebacio na učenike.

16.07.2019. u 13:14
Ispiši članak

Kako je priopćeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom vremena stvorio se mit o dokumentaciji koja je obvezatna iako nije bilo temelja za tako opširnu pedagošku dokumentaciju, zbog čega je započet sveobuhvatan proces administrativnog rasterećenja odgojno-obrazovnih radnika.

"Administrativno rasterećenje jako je važno i dio je cjelokupnih reformskih procesa koji su u tijeku. Moramo učitelje koji snose najveći teret reforme rasteretiti nepotrebne papirologije te fokus s papirologije prebaciti na učenike", izjavila je Divjak.

Po njezinim riječima, zato se ide s paketom promjene pet pravilnika, primjerice mijenja se potreba da se na početku napravi vremenik za cijelu školsku godinu i predlaže da se on donosi i objavljuje za svaki sljedeći mjesec.

"Za promjene je dovoljan dogovor učitelja i učenika, čime stavljamo veći naglasak na autonomiju učitelja, što je pak naglašeno i u kurikularnoj reformi. Uz pomoć digitalizacije, na jednome mjestu vidjet će se svi podaci i neće biti nepotrebnog opterećenja učitelja ili prepisivanja u roze i žute bilježnice", dodala je.

Kao dio administrativnog rasterećenja, u e-Savjetovanju sada su Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, kao i Pravilnik o zajedničkome upisniku školskih ustanova u elektroničnome obliku - e-Matici.

Umjesto dvostrukog vođenja evidencije, u papirnatim knjigama i u e-Dnevniku, ukida se obveza posebnog evidentiranja jer svi podaci postaju dostupni u e-Dnevniku, nema više rozih i žutih bilježnica u koje se piše rukom, a nepotrebna postaje evidencija podataka koji su već dostupni na drugome mjestu ili u drugome obliku.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, kao dio cjelokupnog administrativnog rasterećenja do jeseni je u planu promjena Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Ovaj tjedan stupa na snagu i izmijenjeni Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.