UGLEDNI ZNANSTVENIK O KORONA VIRUSU

Đikić otkrio koji je trenutak po njemu doveo do gubitka povjerenja u Stožer: Previše smo se zaigrali...

Autor

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić u Jutarnjem showu Antene Zagreb rekao je da primjenu cjepiva protiv korona virusa vjerojatno možemo očekivati u prvom dijelu iduće godine, između ožujka i lipnja, a osvrnuo se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 

16.09.2020. u 12:22
Ispiši članak

"Teško je dati crno-bijelu sliku. Sve je u brojevima i konkretnim činjenicama. Stožer je postavljen kao političko tijelo, ali je na početku zbog straha stožer implementirao možda i 100 posto stručnih mjera u svoj rad. I tada je stožer percipiran kao stručno tijelo i svi znanstvenici svijeta su podupirali takav stav stožera. 

Ali onaj trenutak kada je došlo do političkog utjecaja da je potrebno otvaranje granica s BiH, dijelom zbog izbora, da smo trebali imati agresivnu promociju turizma kao da nam je to jedini spas i kada smo govorili da je virus oslabio, a to je došlo od ministra Beroša, onda ste vidjeli da u tom djelovanju stožera sve više dolazi do političkih odluka, a sve manje do stručnih podataka.

I to je dovelo do toga da su izgubili povjerenje većeg dijela građana. Zato smo danas u ovoj situaciji gdje ni građani nemaju više povjerenje da je to stručno tijelo. Trebalo bi biti stručno tijelo jer je u pitanju zdravlje, zaštita, pitanje života i smrtnosti građana u Hrvatskoj", rekao je Đikić.

Kod nas se malo situacija pogoršala zbog turizma. Upitan jesmo li prerano otvorili granice, Đikić je rekao: "Krivi je dojam u javnosti da se to dogodilo zbog turizma. Nije se dogodilo zbog turizma. Trebali smo se dobro pripremiti i više testirati dok su nam turisti bili u zemlji. Prema dosadašnjim podacima manji je broj virusa došao s turistima nego što smo ih imali u Hrvatskoj. Svi podaci iz šestog mjeseca govore da je gotovo 100 posto ulaznih virusa došlo iz Srbije i BIH u to vrijeme".

"Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Današnji broj umrlih na 100 tisuća stanovnika nas stavlja samo iza Bugarske, Rumunjske i Španjolske, gdje smo bili daleko ispod u lipnju. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobijedili virus, da je virus oslabio... To je sve bilo nestručno i to ignoriranje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih po ljetu nego što smo imali na proljeće", dodao je.

Otkrio je i kada bismo mogli dobiti cjepivo protiv korona virusa. "Znanstveni podaci govore da će nekoliko cjepiva biti završeno u kliničkim ispitivanjima faze tri do kraja godine. Primjena cjepiva za javnost vjerojatno će biti početkom iduće godine, između trećeg i šestog mjeseca zbog vremena proizvodnje cjepiva. Realno je da će početkom iduće godine biti dovoljno cjepiva da će se populacija moći cijepiti".

Na pitanje bi li preporučio cijepljenje čim se otkrije cjepivo ili je pametnije malo pričekati, kazao je: "Svaki obrazovani građanin koji sluša stručnjake prvo će proučiti o čemu se radi, koja je kvaliteta cjepiva, koje su nuspojave, doći će i različite stručne preporuke...  Svatko će na kraju odlučivati za sebe".

Također, preporučio je i cijepljenje protiv gripe. "Cijepljenje protiv gripe je osobni stav.  Moja obitelj i ja se svake godine educirano cijepimo. Odlazimo, provjeravamo koje vrste cjepiva su napravljene. U Hrvatskoj bi trebalo obavijestiti javnost da znaju zašto je vrijedno cijepiti se sad protiv gripe", rekao je pa dodao: "U ovoj godini kada imate Covid pandemiju to će biti dodatni plus. Smanjiti će se broj oboljelih od gripe i na taj način će liječnici imati manje problema razlikovati gripu od Covida-19. Može se dogoditi da imate u jednoj obitelji ili kod jedne osobe koinfekciju između dva virusa. Tada ćete moći imati dodatne simptome koje mogu oštetiti zdravlje ozbiljnije nego pojedini virus".

"Takva koinfekcija nije još nikada testirana. Prema drugim virusima takva koinfekcija nije prečesta. Nije za brinuti se da ćemo imati ogromnu smrtnost zbog virusa gripe i Covida-19, ali će biti veći broj oboljelih, ozbiljno oboljelih sa simptomima i može povećati smrtnost. Osobno bih preporučio cijepljenje protiv gripe", zaključio je Đikić. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.