PRIJE JE 'ZARADILA' OPOMENE

Dalija Orešković udaljena sa sjednice Sabora

Autor

bl/h

Zastupnik Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) kritizirao je u četvrtak način na koji je saborski Odbor za znanost i obrazovanje predložio osam kandidata za Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, jer je to bilo bez rasprave i uz pomoć papirića.

15.04.2021. u 16:07
Ispiši članak

"Je li Odbor odvagnuo znanstveni doprinos prijavljenih kandidata - nije, je li vodio brigu o regionalnoj zastupljenost, ravnomjernoj zastupljenosti znanstvenih i umjetničkih područja ili o rodnoj ravnopravnosti - nije, je li uopće raspravljao - naravno da nije”, ustvrdio je Bakić.

Kazao je kako je riječ na Odboru dobio tek kada je glasanje bilo završeno, ocijenivši takav postupak "nezamislivim i negacijom parlamenta".

"Četrdeset i pet kandidata je svoje znanje i stručnost i karijere stavilo nama na dispoziciju, a tu spremnost smo spakiranu vratili natrag i zaokružili osam imena prema uputi s papirića iz hlača i sakoa", kazao je Bakić pitajući kakva je poruka time poslana znanstvenoj i akademskoj javnosti.

Predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Vesna Bedeković (HDZ) odgovorila je kako nije istina da Odbor nije analizirao sve kandidate jer su materijali poslani svakom članu tjedan dana ranije i svi su imali vremena analizirati svaki pojedini životopis.

Istaknula je da je Odbor pri izboru kandidata slijedio uobičajenu praksu prethodnih 10 godina."Odbor čine zastupnici pozicije i opozicije i HDZ niti predlaže niti bira sam", kazala je ocijenivši da je Bakić omalovažio Odbor i kandidate.

"Riječ je o destrukciji na sve što se predlaže", ustvrdila je.

Priznala je da su izostali kandidati iz tehničkih i umjetnički područja te da su podzastupljeni instituti i sveučilišta izvan Zagreba i obećala da će se ubuduće o tome voditi računa.

Dalija Orešković (GLAS) u raspravi je počela govoriti o rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu pa joj je predsjedavajući zbog skretanja s teme dodijelio opomene, a potom i udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju.

Za osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, predloženi su Zdenko Franić iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju, Tomislav Dobranić, Milan Oršanić, Alen Stojanović iz redova profesora u trajnom zvanju, Sanja Gongeta i Đuro Njavro iz redova profesora visokih škola, Mladen Pejković iz redova osoba iz gospodarstva i Roberto Kutić iz redova osoba iz poduzetništva.

Sabor svake dvije godine imenuje po osam članova Vijeća, a predsjednika svake četiri godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.