UOČI IZBORA

DALI SVOJU POTPORU Aktivni nezavisni umirovljenici i umirovljeničke udruge podržali HDZ

Autor

al

Stranka Aktivni nezavisni umirovljenici na čelu s Dragom Šerićem pozvala je sve svoje članove i simpatizere te sve članove udruga s kojima je potpisan Dogovor o međusobnoj suradnji i ostvarivanju zajedničkih interesa, udruge ''Umirovljenici zajedno'' i ''Lijepa starost'', HŽ klub željezničkih umirovljenika čvor Osijek, Udruge umirovljenika HPT te Udruge umirovljenika GPP-a, da na predstojećim parlamentarnim izborima 5. srpnja 2020 u 4. izbornoj jedinici zaokruže broj 10 i podrže listu Hrvatske demokratske zajednice.

02.07.2020. u 16:06
Ispiši članak

Programske točke koje su zajedničke s programom ''Sigurna Hrvatska'' odnose se na trajno održivi mirovinski sustav, prije svega osiguranjem financijskih sredstava iz proračuna države i doprinosa za solidarno mirovinsko osiguranje, zatim izborom povoljnijeg faktora usklađivanja rasta mirovina u ovisnosti o povećanju prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj i stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, pružanje mogućnosti vraćanja u radni odnos starijih prijevremenih umirovljenika te se u zdravstvenom osiguranju izboriti za odgovarajuću razinu zdravstvenih usluga.

HDZ je i tijekom posljednje četiri godine mandata u Vladi RH pokazao kako brine o osobama treće životne dobi, povećavajući i minimalnu i prosječnu mirovinu, a u idućem mandatu će podići mirovine za dodatnih deset posto.

U programu Aktivnih nezavisnih umirovljenika i udruga partnera stoji kako socijalna skrb i humanitarno djelovanje podrazumijevaju brigu za građane, obitelji i beskućnike koji iz svojih prihoda ne mogu podmiriti temeljne životne potrebe u hrani i materijalnim potrepštinama te kako je potrebno jasno definirati kriterije za dodjelu socijalnih naknada zbog pravičnosti i zlouporaba.

Napominju kako će se aktivno zalagati za sustav zbrinjavanja u Domovima za stare i nemoćne osobe izgradnjom novih, dogradnjom postojećih, ili korištenjem već postojećih prikladnih drugih objekata, a za obiteljske mirovine predlažu da se u slučaju umrlog bračnog partnera umirovljeničke obitelji mužu, ili ženi omogući izbor zadržavanja svoje mirovine, uz dodatak 30 posto mirovine supružnika, ili preuzimanje prava na mirovinu supružnika u visini 70 posto.

Također, zalažu se za hitno rješavanje do sada neriješenog problema palijativne skrbi kroničnih bolesnika reorganizacijom u bolnicama te brojnih drugih usluga koje će unaprijediti kvalitetu života osoba treće životne dobi.

Sve ove točke navedene u svom programu, kažu u stranci Aktivnih nezavisnih umirovljenika, nalaze se i u HDZ-ovom programu ''Sigurna Hrvatska''.

Hrvatska demokratska zajednica i lista broj 10. u IV. izbornoj jedinici na čelu s Ivanom Anušićem zahvaljuje se Aktivnim nezavisnim umirovljenicima i njihovim partnerskim udrugama na ukazanom povjerenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.