sjednica nacionalnog vijeća

Cvitan: Korupcije ima puno više nego što je procesuirano, ali i puno manje nego što je percepcija javnosti

Autor

rj/h

Na konstituirajućoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u četvrtak je u Saboru glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ustvrdio da se u borbi protiv korupcije, osim na represiju, treba ozbiljno usmjeriti na prevenciju i edukaciju.

09.11.2017. u 16:39
Ispiši članak

Ocijenivši da je "korupcije puno više nego što je procesuirano, a puno manje nego što je percepcija javnosti, Cvitan je poručio da je ključ u borbi protiv nje prevencija.

"Ako se borba protiv korupcije bude svela na to da imamo plan, dobit ćemo samo puno papira, bez puno učinka", kazao je Cvitan te pozvao Sabor i Vladu na stvaranje zakonodavnog okvira koji bi omogućio mjerljivost rezultata.

Apostrofirao je i ulogu medija pri čemu je naglasio da zlonamjerno izvješćivanje javnosti dovodi do potpunog slabljenja povjerenja u institucije društva. U tom je kontekstu komentirao medijske ankete rekavši da po njima "ni Crkva nema ocjenu kakvu bi trebala imati, što je nevjerojatno, još dobro stoje vatrogasci" te pozvao na jačanje povjerenja građana u sve državne institucije.

Gošća na konstituirajućoj sjednici bila je i ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, koja je istaknula da bje, kako bi rad USKOK-a bio što efikasniji, nužno efikasno funkcioniranje i drugih tijela zaduženih za otkrivanje poput Porezne ili Carinske uprave. "Naš entuzijazam u borbi protiv korupcije nije i neće stati, kao ni naša nulta tolerancija na korupciju", poručila je Laptoš.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ocijenio je da rad Nacionalnog vijeća ima vrlo značajnu ulogu u funkcioniranju antikorupcijske politike u Hrvatskoj.

Predsjednik Nacionalnoga vijeća Željko Jovanović kazao je da se Hrvatska, nakon što je 2015. izašla iz kruga korumpiranih zemalja po ljestvici Transparency Internationala, već iduće godine vratila u taj krug. Podsjetio je da je prema izvješću State Departmenta u Hrvatskoj veliki problem korupcija, posebno u javnoj nabavi. Naveo je i istraživanje po kojemu 60 posto ispitanika smatra da su mito i korupcija bitan dio poslovanja pri čemu se ističe slabo kažnjavanje korupcije.

Na sjednici Nacionalnog vijeća dogovoreno je da će se održati tematska sjednica o javnoj nabavi.

Razmotreni su Strategija suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine i Akcijski plan za 2017. i 2018. godinu uz Strategiju suzbijanja korupcije.

Cilj Strategije je spriječiti korupciju rizicima u javnoj upravi, jedinicama lokalne i područne samouprave, javnopravnim tijelima, trgovačkim društvima u kojima država i lokalne jedinice imaju vlasničke udjele te privatnom i neprofitnom sektoru. To se, kako stoji u dokumentu, kani postići, među ostalim, povećanjem integriteta, odgovornosti i transparentnosti tijela javne vlasti, jačanjem antikoruptivnih mehanizama u tijelima javne vlasti, učinkovitim otkrivanjem i suzbijanjem korupcije, dosljednom i učinkovitom provedbom postojećeg zakonodavnog okvira u području suzbijanja i prevencije korupcije, jačanjem javne svijesti o uzrocima i posljedicama korupcije i ulozi svakog pojedinog građanina u prevenciji korupcije, jačanjem uloge i suradnje s civilnim društvom u području suzbijanja korupcije, razvijanjem međunarodne suradnje na području borbe protiv korupcije te jačanjem aktivne uloge medija u poticanju osobnog i profesionalnog integriteta.

Nacionalno vijeće jedino je saborsko radno tijelo u kojemu većinu imaju vanjski članovi iz redova stručnjaka, a zadaća im je nadzirati Strategiju suzbijanja korupcije, analizirati provedbu akcijskih planova, predlagati mjere za veću učinkovitost. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.