'STRAH NE SMIJE PREVLADATI RAZUM'

Covid otežava komunikaciju između liječnika i pacijenata; Karačić: Ne smije se ograničavati zdravstvena zaštita

Autor

bkk

Dolaskom hladnijih dana i sezonskih viroza i prehlada, povećao se pritisak pacijenata na ambulante liječnika obiteljske medicine i pedijatara. Epidemija korona virusa samo je otežala komunikaciju između pacijenata i roditelja bolesne djece i liječnika.

19.10.2020. u 15:28
Ispiši članak

Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata javili su se brojni pacijenti, ali i roditelji djece kojima je odbijena medicinska pomoć.

"Sve više se javljaju pacijenti kao i roditelji djece kojima se pomoć odbija, što nije u skladu sa zakonom, a ni pravilima medicinske struke. To svakako predstavlja opasnost i tu je praksu potrebno promijeniti. Strah se može razumjeti u vidu pojačanih mjera opreza kako bi se zaštitili i zdravstveni djelatnici i pacijenti, no ne smije se ograničavati zdravstvena zaštita", kazala je za dnevnik.hr mr. sc. Jasna Karačić, predstojnica UNESCO-ova odjela za prava pacijenata.

"Svako limitiranje liječnika i drugog medicinskog osoblja predstavlja realnu opasnost te je takvo ponašanje potrebno prijaviti nadležnim institucijama. Postavlja se pitanje tko će biti dogovoran i kako će se dokazati odgovornost u propustu liječenja, odnosno nepružanja zdravstvene zaštite koja se trebala temeljiti na procjeni, a procjene uopće nije bilo. Ako je konzultacija odrađena telefonski, postoji bojazan da propust ostane u elementu 'rekla-kazala' i na kraju nikome ništa. Strah ne smije prevladati razum, a pacijent mora biti u središtu zdravstvenog sustava, uzimajući u obzir potpunu sigurnost zdravstvenih djelatnika kao osnovu pružanja pomoći", dodaje Karačić.

'Neće biti lako razlučiti što je što'

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kazala je da su obiteljski liječnici ranije najavili da nam stiže sezona običnih viroza i prehlada. "Neće biti lako razlučiti što je što. Za djecu stariju od sedam godina svakako savjetujemo - ako je temperatura do 38 stupnjeva da dva do tri dana preleže uz čajeve i paracetamol za skidanje temperature", rekla je Krolo.

"Svaki roditelj vidi je li dijete jače bolesno ili nije. Potrebno ga je pratiti kako su to radili i svih proteklih godina. Većina prehlada prođe za nekoliko dana uz kućno liječenje", dodala je Krolo. Navodi da obiteljski liječnici djecu rijetko šalju na testiranje jer ona često ne budu zaražena.

"Samo ako su duže vrijeme bolesna, ako su bila u školi i duže vrijeme imaju simptome. To je stvar procjene", opisala je Krolo.

Tek ako simptomi potraju duže, onda se radi pregled i laboratorijske pretrage koje će pokazati o čemu se radi, jesu li u pitanju bakterije ili virusi", zaključuje Krolo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.